FOTO Cele mai impresionante ziduri care pot fi vizitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidul Berlinului FOTO GettyImages
Zidul Berlinului FOTO GettyImages

La început au fost construite pentru a separa sau pentru apărare, dar aceste bariere minunate sunt acum excelente locuri de vizitat. Ziduri precum cel al Berlinului aduc aminte de vremuri grele, iar altele, ca Marele Zid Chinezesc, chiar dacă au fost construite în timpuri dificile, ne aduc aminte că măreţia ia cele mai frumoase forme, notează „Lonley Planet“.

Zidul Berlinului, Germania

Nu cu multă vreme în urmă, plimbarea de-a lungul ambelor părţi ale zidului era interzisă de poliţişti de frontieră înarmaţi. Astăzi, mare parte din baricada lungă de 160 de kilometri, care odată înconjura Berlinul de Vest, a dispărut. La Niederkirchnerstrasse s-au păstrat cam 200 de metri de zid, pentru a ne aduce aminte de acele vremuri întunecate. Acum, zidul are 14 secţiuni, între 7 şi 21 de kilometri lungime, şi fiecare dintre aceste secţiuni este accesibilă transportului public.

Cartagena, Columbia

Cel mai bun mod de a te bucura de acest oraş înscris în patrimoniul UNESCO este să te plimbi de-a lungul fortificaţiilor care datează din secolul XVI. Este, cu siguranţă, un loc care are nevoie de protejare, în principal pentru importanţa lui strategică pentru spanioli, iar acum, şi pentru ruinele şi frumuseţea pastelată a lor. Zidul are patru secţiuni, cea mai lungă fiind de la Balaurte de San Francisco Javier până la La India Catalina.

zis cartagena

Zidurile Parcului Naţional Ierusalim, Tasmania

Australia este o ţară foarte îndepărtată de Pământul Sfânt, dar exploratorii cu înclinaţii biblice au dat frâu imaginaţiei atunci când au denumit peisajul rural sălbatic tasmanian. Aici, Zidurile Ierusalimului sunt însoţite de Poarta lui Irod, de Fântâna lui Bethesda şi de Bijuteriile lui Solomon. Zidurile sunt de fapt dealuri din dolerit. Pentru că nu există drumuri, vizitatorii trebuie să meargă pe jos până la ele.

Avila, Spania

Dacă veniţi cu trenul din Madrid, pare că un imens castel de nisip şi-a făcut loc pe câmpiile din Castilla y Leon. Oraşul protejat de ziduri, Avila, este aproape perfect: 88 de turnuri şi nouă porţi îi conferă un aer de poveste. Acestea sunt cele mai bine păstrate ziduri medievale din lume şi, mare parte din ele, pot fi străbătute pe jos.

Zidurile din Avila

FOTO GettyImages

Zidul lui Adrian, Anglia

Împăratul roman Adrian a iubit cultura greacă, însă, se pare, nu a fost foarte ataşat de scoţieni. În anul 122 d.H. a început construcţia unei bariere de piatră din Wallsend până în Solway Firth, pentru a demarca graniţa nord-vestică a imperiului său. Acest zid este atât de lung, încât ar lua şapte zile să fie străbătut pe jos.

Zidul lui Adrian

Bariera lui Offa, Anglia - Ţara Galilor

Am auzit deja de Adrian, dar cine o fi Offa? A fost regele Merciei şi a condus Anglia în anul 757 d.H., dar nu a fost în stare să îmblânzească galezii, aşa că a construit un zid să-i ţină la distanţă. Nu chiar un zid, mai degrabă un şanţ plin de noroi. Calea lui Offa urmează acum ruinele acestui şanţ cale de 285 de kilometri, de la Stâncile Sedbury la Prestatyn, prin Munţii Negri. 

Essaouira, Maroc

Zidurile din Essaouira nu sunt nici cele mai mari, nici cele mai lungi din lume, dar şi-au câştigat un statut de vedetă. În 1940, Orson Wells a sosit în acest oraş şi a filmat zidurile pentru scenele de început ale filmului „Othello“. Construite în secolul XVIII de sultanul Mohamed al III-lea, aceste bariere se ridică chiar şi pe stâncile marine. 

Essaouira wall

Quebec, Canada

În America de Nord, arhitectura nu este chiar atât de veche, ceea ce face din zidurile care înconjoară oraşul Quebec să fie aproape unice pe acest continent. Ele datează din secolul XVII. Lungimea zidului este de 4,6 kilometri, separat de porţi şi întărit de turnuri.

zid quebec

Marele Zid, China

Este foarte greu să străbaţi Zidul, şi nu numai pentru că e foarte mare (are peste 5.000 de kilometri lungime), ci şi din cauză că este foarte vechi, disparat, cu părţi foarte multe care au fost construite de dinastii diferite. 

Marele Zid Chinezesc GettyImages

FOTO GettyImages

Zidurile Aureliene, Roma, Italia

În anul 270 d.H., împăratul Aureliu a devenit cam nesigur pe el. Barbarii îl ameninţau din nord, aşa că a decis să înconjoare Roma cu o barieră din cărămidă. Şi a făcut asta foarte repede: zidul este lung de 19 kilometri, are o înălţime de 6,5 metri, este întărit de 381 de turnuri şi are ca acces 18 porţi. Tot acest „monstru“ a fost construit în doar cinci ani. Acum, s-a cam distrus în anumite locuri. În 2001 o secţiune de 12 metri a căzut, iar în 2007 a avut loc o altă prăbuşire. Luând în considerare vârsta sa onorabilă, rămâne totuşi impresionant.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite