FOTO Cele mai frumoase locuri construite în stânci, din toată lumea

FOTO Cele mai frumoase locuri construite în stânci, din toată lumea

Oraşul Ellora este considerat a fi cel mai frumos din lume, de acest gen

Când se vorbeşte de locuri sculptate din piatră, gândul ne zboară spre oraşul Petra, din Iordania. Cu toate că îşi merită pe deplin faima pentru frumuseţe, mai există numeroase locuri în lume, similare, care pot fi considerate la fel de frumoase. Listverse.com a realizat un top al celor mai frumoase astfel de locuri din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă


10. Stâncile Gila
Locuinţele din stânci din New Mexico sunt asemănătoare celor din Mesa Verde, în sensul în care au fost folosite pentru confortul uman. 

Oamenii care au trăit aici între 1275 şi 1300 şi care le-au construit au plecat din motive necunoscute. Cert este că în urma lor au rămas 46 de camere, despre care se crede că au fost casele a 50 de familii, în acea perioadă.

Urmele vieţilor lor au rămas, în schimb, dovadă a istoriei locului din New Mexico. 

9. Monumentul Naţional Bandelier
Aici au rămas casele săpate în stânci ale indigenilor americani. Nu este singura lor operă de artă, existând diverse locuri asemănătoare în SUA. În acest loc pot fi văzute case, locuri pentru ceremonii şi picturi murale.

8. Mesa Verde
Această fostă aşezare poate fi vizitată în ţinutul Montezuma County, din Colorado. Este un sit imens, plin de case şi sate ale indigenilor. Cea mai cunoscută dintre stânci este Palace, diferită prin mărimea impunătoare.

7. Mormintele liciene
În preajma oraşului Dalyan, din Turcia, o serie de morminte au fost săpate în stâncă de către locuitorii Liciei, aliaţii locuitorilor oraşului Troian în războiul acestora. Prin apropiere se află ruinele oraşului antic Kaunos, care merită şi ele vizitate.

6. Lalibela
Oraşul din nord-estul Etiopiei este faimos pentru bisericile sale sculptate în stânci. Locul este considerat a fi cel mai sfânt sit din Etiopia. Modelul bisericilor este reprezentantiv religiei creştine şi Ierusalimului. Acest fapt a ajutat la datarea sculpturilor în secolul al XII-lea. Sunt 13 biserici, iar în jurul sitului există un sistem care permite umplerea fântânilor de lângă acestea.

5. Abu Simbel
În secolul al XIII-lea î.C., faraonul Ramses al II-lea a cerut să fie construit templul ca un monument dedicat lui şi soţiei sale. În 1968 întreaga structură a fost mutată pe un deal artificial, pentru a elimina riscul inundaţiilor. Rămâne una dintre destinaţiile principale ale Egiptului.

4. Petra
Datat din anul 312 î.C. oraşul Petra a fost sculptat integral din piatră. Pe lângă sculpturile ornate, oamenii locului au reuşit să construiască, tot în piatră, un sistem alcătuit din cisterne care le-a permis să se aşeze într-o zonă atât de aridă. Al Khazneh este cea mai elaborată clădire dintre toate – un templu, influenţat clar de arhitectura antică greacă.

3. Peşterile Longmen
Acest loc este casa a zeci de mii, unii spun că 100.000 de statuete ale lui Budha şi ale discipolilor lui. Acestea sunt sculptate în peşterile şi stâncile munţilor  Xiangshan şi Longmenshan din China. Primele statuete au fost realizate între anii 400 şi 1100, fiind plătite din donaţii de la familii bogate, curţi regale şi grupuri religioase. UNESCO le-a numit „o manifestare incredibilă a creativităţii artistice umane”.

2. Peşterile Ajanta
În Maharashtra, India, s-au format aceste locuri prin comprimarea a 30 de statuete Budha. Ceea ce le face cu adevărat frumoase şi unice sunt picturile, exemple perfecte de artă indiană din secolul al II-lea î.C.

1. Ellora
Este un sit indian, considerat patrimoniu mondial, care are cele mai gradioase construcţii realizate în stânci, întrecând chiar şi construcţiile din Petra. Templele sunt construite după tradiţiile hinduiste, budiste şi jainisme. Au fost construite între secolele V şi X, fiecarecu frumuseţea sa remarcabilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările