FOTO Călătorie pe urmele micilor plăceri ale vieţii: locurile din lume în care cafeaua merită să fie savurată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expresoarele şi alte maşinării moderne ştirbesc din farmecul procesului pregătirii unei ceşti de cafea cu ştaif şi aromă pe măsura măiestriei celui care o prepară. Totuşi, în lumea largă mai există câteva „oaze“ în care cafeaua este venerată, dar şi pasionaţi în stare să călătorească mii de kilometri pentru a se bucura de o astfel de experienţă.

Nu spune nimeni că ar trebui să ne planificăm o vacanţă numai pentru a bea o ceaşcă de cafea, în cazul în care acesta ne este viciul întunecat, dar dacă se întâmplă să ajungem într-un asemenea loc ar fi păcat să nu ne delectăm cu o astfel de „bijuterie lichidă“. Pe lista realizată de publicaţia „Huffington Post“ nu se regăseşte şi celebra cafea turcească, poate cu o locaţie din mereu surprinzătorul Istanbul, unde să te bucuri de o cafea la nisip. 

Sant'Eustachio Il Caffè, Roma, Italia

Deloc surprinzător, Italia are o mulţime de cafenele în care pregătirea cafelei încă este considerată o artă. Iar la Roma nu ar trebui să rataţi Sant'Eustachio Il Caffè, unde un espresso reprezintă o întreagă istorie. Experţii în domeniu îndrăznesc să pronunţe cuvântul perfect când descriu gustul preparatului vândut în această locaţie, care nu pare să ascundă o asemenea comoară.

image

FOTO theculinarychase.com 

Dar nu degeaba îşi beau aici espresso-ul de zi cu zi peste 6.000 de italieni, iar printre personalităţile care i-au călcat pragul se numără şi Henry Kissinger, fost Secretar de Stat al Administraţiei Americane în timpul lui Richard Nixon şi al lui Gerald Ford.

Vienna, Austria

Cultura cafelei din capitala austriacă a fost recunoscută de UNSCO drept moştenire culturală intangibilă, ceea ce oferă o idee în legătură cu atitudinea vienezilor faţă de cafea. Casele de cafea din Viena sunt extrem de apreciate şi au prosperat dintotdeauna, deloc de mirare dacă ţinem cont de faptul că austriecii au un adevărat cult pentru cafea.

image

 Cafe Drechsler, Viena FOTO viennaresidence.com

La Viena, cafenelele autentice au tejghea cu blat de marmură, scaune Thornet (botezate astfel după creatorul de mobilier Michael Thonet, care a reuşit să îmbine inovaţia şi principiul forma urmează funcţia, într-o vreme în care în Austria era dificil să găseşti clienţi dispuşi să încerce ceva nou) şi un meniu cu cel puţin 20 de tipuri diferite de cafea dintre care să alegi. Dacă nu ştiţi spre ce să vă orientaţi, încercaţi o cafea neagră servită la pahar, cu frişcă şi puţin zahăr brun presărat deasupra.

Muzeul MuMAC, Milano, Italia 

Înainte de toate trebuie spus că această locaţie nu este una dintre acele atracţii turistice kitschoase de care te poţi lovi la tot pasul într-un oraş atât de turistic precum Milano.

image

FOTO leucos.com

Din contră, MuMAC impresionează cu un design modern şi la fel de surprinzător ca maşinăriile necesare preparării unei cafele perfecte, expuse într-un muzeu în care înţelegi şi te poţi minuna de câtă muncă presupune ceva ce nu pare atât de laborios. 

Greenwell Farms, în Kealakekua, Hawaii

Statul Hawaii produce peste 3 milioane şi jumătate de tone de cafea în fiecare an, iar pe insulă există aproximativ 800 de plantaţii de cafea. Una dintre cele mai faimoase plantaţii este Greenwell Farms, proprietatea unei familii care produce cafea de generaţii la rând, încă de la 1800. 

image

Se organizează tururi cu ghid la Greenwell Farms, ceea ce înseamnă că înainte de a savura o cafea divină, poţi vedea întreg procesul, de la momentul culegerii până în clipa în care licoarea este turnată în ceaşcă. FOTO greenwellfarms.com

Espresso Vivace, Seattle, SUA

Poate că Starbucks s-a născut în Seattle, dar localnicii te pot îndruma către „the real thing“ (originalul), cum spune americanul, adică Espresso Vivace. 

image

Cafeneaua Espresso Vivace. FOTO blog.virgin-atlantic.com

Cine ajunge aici trebuie să guste caramel latte, pentru că se spune că este atât de bun încât rămâi fără cuvinte.

Hong Kong, China

Trei părţi cafea şi zece părţi de ceai cu lapte, preparat în cel mai britanic stil, aceasta este reţeta pentru yuanyang, un amestec atât de faimos în China încât Starbuscks a încercat la un moment dat să realizeze ceva similar, dar în versiunea Frappucino.

image

Australia Dairy Company. FOTO foodiefc.blogspot.ro

Hong Kong este unul dintre acele „oraşe care nu dorm“, aşa că este presărat cu o mulţime de cafenele deschise nonstop, numite cha chaan tengs, iar unul din locurile renumite pentru cafea, dar nu numai, este Australia Dairy Company, unde cozile se formează de la primele ore ale dimineţii. 

Muzeul cafelei din Santos, Brazilia

Cafeaua a propulsat economia Braziliei încă din 1727, când a fost adusă din Guiana Franceză. Sala Bursei de cafea din muzeu are, mai degrabă, aspectul unei biserici, cu podelele din marmură şi geamurile pătate de timp, şi este un loc la fel de sacru pentru foarte mulţi iubitori de cafea. 

image

Muzeul cafelei din Santos. FOTO comoviaja.com.br

Acesta este, mai exact, locul unde, până la 1950, se întâlneau comercianţii de cafea pentru a stabili preţul sacilor de cafea. 

Doka Estate din Poas, Costa Rica

Până şi aerul fierbinte din Costa Rica pare că are aromă de cafea. Solul bogat în cenuşă vulcanică contribuie la obţinerea unor recolte bogate în cafea de o calitate deosebită, iar acest lucru face din această ţară una dintre primele exportatoare de cafea ale lumii.

image

Produs al plantaţiei Doka. FOTO blog.dokaestate.com

O vizită pe plantaţia Doka le oferă turiştilor ocazia să urmărească modul în care se procesează „la umed“ bobele de cafea, cu ajutorul forţei hidraulice, după care sunt lăsate să se usuce sub soarele arăzător de la tropice.

The Roasting Plant, New York, SUA

New York este un oraş dependent de cafea, iar The Roasting Plant este locul unde se adună cei care nu pot concepe viaţa fără acest „drog“. 

image

Boabele de cafea îşi aşteaptă clienţii la The Roasting Plant, în New York FOTO thecoffeecrawl.com

Proprietarii locului importă materia primă şi din Costa Rica, inclusiv de la Doka Estate, printre alţi furnizori de seamă, iar boabele sunt prăjite pe loc, ceea ce spune câte ceva despre savoarea cafelei de aici.

Café de las Infusiones, Havana, Cuba

Paradisul tropical din Cuba este faimos şi pentru a sa café cubano, un pahar de dimensiunile unui shot, umplut cu espresso, zahăr şi un strat de frişcă. 

image

Cafe de las Infusiones, Havana FOTO www.tripadvisor.com

Nu se compară multe cu degustarea unei astfel de specialităţi la terasa Café de las Infusiones, situată în buricul Havanei, cot la cot cu localnicii.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite