FORBES TRAVEL (VIDEO) Ultima modă: vacanţe în locurile de filmare ale unor pelicule celebre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uită de Fontana di Trevi, castelele de pe Valea Loarei şi casa lui Mozart! Acum, turiştii fac coadă la fântâna arteziană din „Familia Bundy", casa din „Mrs. Doubtfire" sau castelul familiei Guldenburg.     

Londra І ANGLIA

image

Când Earl Spencer, fratele Dianei, Prinţesa de Wales, a plătit împreună cu logodnica sa Caroline 1,2 milioane de lire sterline pentru o casă din selectul cartier londonez Notting Hill, uşa de la intrare, de culoare albastru închis, i s-a părut un detaliu fermecător. Încântarea s-a risipit când sub fereastra celor doi au început să răsară grupuri de fani convinşi că dincolo de uşa albastră se află apartamentul lui... Hugh Grant.

Explicaţia era mai simplă decât bănuia Spencer: exteriorul casei lui apăruse, doi ani mai devreme, în pelicula „Notting Hill", cu Hugh Grant şi Julia Roberts în rolurile principale. În filmul lui Roger Mitchell, o mulţime de paparazzi o aşteaptă pe vedeta interpretată de Julia Roberts la ieşirea din casa iubitului său, librarul jucat de Hugh Grant. Ea se postează în faţa (aţi ghicit!) uşii masive de culoare albastru închis de pe 280 Westbourne Park Road. Pentru a scăpa de umbra lui Hugh Grant, Spencer a vândut la licitaţie uşa albastră, cu 5.750 de lire sterline, şi a înlocuit-o cu una de culoare neagră. Cu toate astea, până în ziua de azi, la peste zece ani de la „Notting Hill", fanii lui Hugh Grant încă reuşesc să localizeze uşa buclucaşă, actualmente neagră, şi să-şi scrijelească pe ea, asezonat cu inimioare de graffiti, declaraţiile de dragoste pentru simpaticul actor britanic.

Salzburg І AUSTRIA

image

Este greu de înţeles ce re­­sorturi interioare transformă un fan cumpărător de DVD-uri, care stă nopţile urmărind filmele actorului preferat, într-un mânuitor de spray care  vine noaptea să vopsească pe uşile oamenilor nevinovaţi „Odihneşte-te în pace, uşă albastră din Notting Hill" (da, i s-a întâmplat tot lui Earl Spencer, după ce a vopsit uşa în negru!). Stefan Herzl, directorul PanoramaTours, un operator de tururi din Salzburg care organizează vizite în locurile în care s-a filmat povestea Mariei şi a căpitanului Von Trapp din „Sunetul muzicii", a văzut, însă, multe astfel de cazuri în viaţa lui. Anul trecut, o tânără de 24 de ani din SUA a plâns non-stop cele patru ore cât a durat turul. Speriaţi, ghidul şi ceilalţi turişti au încercat să afle ce i s-a întâmplat. „Printre sughiţuri, fata a spus că este doar emoţionată, pentru că, de la vârsta de şapte ani, ea şi întreaga familie au urmărit «Sunetul Muzicii»... în fiecare zi", povestește amuzat Herzl, pentru Forbes România.

Chiar dacă majoritatea fanilor lui Julie Andrews îşi ţin pasiunea pentru celebrul musical în limitele normalului, realitatea este că „Sunetul Muzicii" reprezintă motorul turismului în Salzburg. „Dacă mâine am renunţa la acest tur, 30% din afacere s-ar duce pe apa sâmbetei", recunoaşte Herzl, a cărui companie acoperă 80% din piaţa de turism din Salzburg. Din 6,5 milioane de turişti cât are anual oraşul natal al lui Wolfgang Amadeus Mozart, 300.000 vin special pentru „Sound of Music Tour", care costă 37 de euro de persoană. Excursia „Salzburgul lui Mozart" se află pe locul al doilea, la distanţă considerabilă. Iar dacă majoritatea traseelor din oraş se fac în microbuze de până-n 20 de persoane, „Sound of Music" umple zilnic două... autocare în care nu mai ai loc să arunci un ac.

image

Timp de patru ore, ai ocazia să vizitezi Grădinile Mirabell (unde Julie Andrews îi învaţă solfegiul pe copiii Von Trapp), castelul Leopoldskron (a cărui faţadă a fost împrumutată în film de casa lui Von Trapp), mănăstirea Nonnberg şi, respectiv, biserica din Mondsee, unde Maria se căsătoreşte cu căpitanul Von Trapp.

Atracţia numărul unu a turului rămâne micul pavilion în care Julie Andrews şi Christopher Plummer îşi declară dragostea şi cântă melodia „Something Good". Acesta se afla iniţial în curtea casei care a servit drept platou de filmare pentru scenele de exterior, dar în cele din urmă, „proprietarii casei l-au mutat, bucată cu bucată, pentru că se săturaseră de toţi fanii care săreau gardul pe proprietatea lor ca să-şi facă poze cu pavilionul", povesteşte Herzl. În prezent, micul pavilion alb cu ferestre de sticlă se află amplasat în parcul castelului Hellbrunn, de lângă oraș.

Hamburg І Germania

image

La mai puţin de zece kilometri de porţile oraşului Hamburg, în mijlocul unor păduri de poveste, se află un castel galben cu ferestre mari, vopsite în alb. Sună ca începutul unei poveşti din copilărie? Castelul galben face parte, indirect, din copilăria sau adolescenţa multor români, fiind cunoscut nu pe numele lui adevărat - Schloβ Wotersen - ci drept castelul din „Moştenirea familiei Guldenburg", celebrul serial al anilor '90.  Construcţia a început în 1720 şi a fost de la început un castel privat, trecut prin mâna mai multor familii nobiliare.

În prezent, pe lângă numeroase târguri de antichităţi şi expoziţii temporare, castelul este gazda unor concerte în cadrul festivalului de muzică clasică Schleswig-Holstein, între lunile iulie şi august ale fiecărui an.

CHICAGO І SUA

image

În oraşul lui Al Capone şi al filmelor despre acest gangster, vechea gară Union Station, veche de 85 de ani, este o vedetă în toată regula, fiind folosită cu predilecţie în scenele de film care implică peroane, trenuri sau săli de aşteptare.

Chiar şi scările care urcă spre platforma principală au fost făcute celebre în filmul „The Untouchables" din 1987, în scena în care un cărucior de copil este prins în mijlocul unui schimb de focuri între banda lui Al Capone (interpretat de Robert de Niro) şi cea a lui Elliot Ness (Kevin Costner). Tot pe peroanele din Union Station, Julia Roberts aleargă după Dermot Mulroney, care aleargă la rândul lui după... Cameron Diaz, într-una dintre scenele finale din filmul „My Best Friend's Wedding".

Pe una dintre băncile vechi, din lemn de culoarea mahonului, Roberts are în final o discuţie cu Mulroney, în urma căreia depune „armele" şi-şi lasă fostul iubit să-şi vadă de viaţa lui alături de Cameron Diaz.

Cel de-al doilea monument „de patrimoniu" din Chicago este fântâna Buckingham. Fără nicio legătură cu familia regală britanică, fântâna este o donaţie din 1927 a lui Kate Buckingham în memoria fratelui său, Clarence, şi simbolizează lacul Michigan. Fiecare dintre caii de mare sculptaţi pe fântână reprezintă un stat mărginit de Michigan. Nu trebuie să-ţi baţi însă capul prea mult cu asemenea detalii istorice când ceri indicaţii pentru a ajunge la fântână. Replica pe care am primit-o de trei ori în zece minute a fost aceeaşi: „Ah... deci căutaţi fântâna din Married with children".

image

Nu ştiu cum îmi citiseră gândurile, dar, ca şi ceilalţi fani ai serialului, taman fântâna din „Married with children" (tradus la noi „Familia Bundy") o căutam! În prima secundă de generic a sitcomului american devenit istorie, apa ţâşneşte din fântâna Buckingham pe acordurile melodiei „Love and Marriage" a lui Frank Sinatra. Un sfat: dacă dai o raită prin Chicago, analizează cu atenţie zgârie-norii care se zăresc în depărtare în spatele fântânii, şi compară-i cu imaginea din serial. Vei vedea cât de mult s-a schimbat oraşul din 1987 până acum.

SAN FRANCISCO І SUA

image

Colinele din San Fran­­cisco îşi dispută cu plajele din Los Angeles primul loc în topul locaţiilor-vedetă din lume. Majo­­ritatea actorilor care se respectă au filmat cel puţin o dată în carieră în umbra podului Golden Gate, iar pentru 50 de dolari poţi face un tur de două ore al locaţiilor în care s-au turnat pelicule celebre. Filmele la care râvnesc majoritatea turiştilor sunt clasicele „Vertigo" şi „Păsările" ale lui Alfred Hitchcock şi, respectiv, comedia
spumoasă „Mrs. Doubtfire", cu Robin Williams în rol principal.

Misiunea Dolores, de pe 3321 16th Street, este locul unde Madeleine (Kim Novak) vizitează mormântul Carlottei Valdes în „Vertigo", iar de pe un capăt al podului Golden Gate aceeaşi Madeleine se aruncă în apă într-o tentativă de „sinucidere". Spre deliciul fanilor lui Hitchcock, ghizii sunt enciclopedii de picanterii. Pentru că antipatia dintre Novak şi legendarul regizor era notorie, scena aruncării în apa rece a golfului San Francisco a fost, din câte se pare, repetată de cel puţin cinci ori.

Magazinul de păsări în care Melanie (Tippi Hedren) îl cunoaşte pe Mitch (Rod Taylor) în „Păsările" - Davidson's Pet Shop - se află chiar în colţul Union Square. Niciun turist care se respectă nu pleacă însă din San Francisco fără să se fi plimbat cu tramvaiul pe cablu şi... fără să fi făcut o poză cu adorabila căsuţă a familiei Hillard din „Mrs Doubtfire".

image

Aceasta reprezintă un caz unic în cinematografia americană. Dacă adresele pe care le auzim rostite de personajele din filme sunt în general fictive, când Miranda (interpretată de Sally Field) aranjează prin telefon o întâlnire cu „doamna Doubtfire", respectiv cu Robin Williams, îi dă adresa reală a casei: 2640 Steiner Street.

Los Angeles І  SUA

image

În kilometrul zero al „maşinăriei de filme" a Americii, aproape fiecare colţ de stradă şi-a trăit cele câteva secunde de glorie în lumina reflectoarelor. Dacă ar fi să opreşti însă pe stradă un american şi să-l întrebi care este „Mecca" iubitorilor de filme din Los Angeles, în nouă cazuri din zece răspunsul ar fi: „Regent Beverly Wilshire". Aşezat pe Wilshire Blvd. 9500, la capătul Rodeo Drive, hotelul de cinci stele din 1928, transformat între timp în Four Seasons Beverly Wilshire, este simbolul suprem al luxului şi a apărut, ca atare, în toate filmele cu ştaif de la Hollywood.

Emblematic a rămas însă „rolul său principal" din „Pretty Woman", unde cea mai mare parte a filmului se petrece, cel puțin teoretic, în apartamentul prezidenţial din hotel. Din păcate pentru fanii lui Richard Gere, doar exteriorul este cel din film, interioarele în care s-au filmat scenele dintre Vivian şi Edward Lewis fiind în marea lor majoritate locaţii de studio.

Emblematica scenă cu meniul de escargot - „Ai naibii ce-alunecă!" - a fost filmată în Rex II Ristorante, actualmente Cicada Restaurant, o locaţie rafinată în stil Art Deco de pe 617 South Olive Street (unde s-a filmat și o „bătaie" din „Mr. and Mrs.Smith"). Scena finală din „Pretty Woman", în care Gere îşi învinge frica de înălţime şi urcă pe scara de incendiu până la apartamentul Juliei Roberts a fost filmată în motelul Las Palmas, de pe 1738 Las Palmas Avenue.

image

Austeră şi chiar dărăpănată, clădirea cu scară metalică de la colţul Hollywood Blvd. mi-a trezit nostalgia ultimelor replici din film. Rostite de un „homeless" pe fundalul sărutului final al celor doi îndrăgostiţi, cele trei propoziţii rezumă filosofia oricărui cinefil care şi-a permis măcar o dată în viaţă să „naufragieze" într-o poveste pe celuloid şi să lase o mână de personaje de ficţiune să-şi facă loc în sufletul lui: „Bine-ai venit la Hollywood! Aici fiecare are un vis. Care e visul tău?".          

Citiţi mai multe despre locaţiile în care s-au filmat pelicule rămase în istoria cinematografiei, în suplimentul ,,Forbes Travel", oferit gratuit împreună cu numărul 32 al revistei Forbes România.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite