FORBES TRAVEL (FOTO VIDEO) Europa discretă - nouă destinaţii ascunse pe care trebuie să le explorezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginează-ţi Europa ca pe un imens oraş. Destinaţiile noastre echivalează cu străduţele vechi, pe care ţi se face dor să le străbaţi din când în când. Indiferent cât de bine cunoşti Bătrânul Continent, vei fi surprins!

FIGURINELE DE BRONZ DIN BRATISLAVA (SLOVACIA)

Domnul de mai sus se numeşte Čumil şi „locuieşte" la intersecţia dintre Rybárska Brána şi străzile Panská şi Laurinská din Bratislava. Pare extenuat? Are şi de ce să fie! Din 1997 încoace, Čumil este cel mai căutat şi mai fotografiat... slovac din Bratislava, devenit aproape un simbol al oraşului. Nu-ţi spunem să ignori cele două castele sau centrul vechi rămas din vremea în care Bratislava era capitală de regat, însă cel mai bun mod de a cunoaşte oraşul este să mergi în căutarea adorabilelor statui din bronz,  ascunse unde te aştepţi mai puţin.

La o sută de metri de Čumil, pe o străduţă laterală, se află Schöne Náci. Pe numele adevărat Ignác Lamár, „Náci" a trăit în Bratislava la începutul secolului XX, fiind recunoscut drept un adevărat crai, care-şi scotea pălăria în faţa tuturor fetelor frumoase care-i treceau prin faţă, şoptindu-le discret: „Schöne, schöne!" („frumoasă" n.n). Statuia lui din bronz, cu pălăria în mână, a fost creată de Juraj Meliš şi face exact acelaşi lucru şi în ziua de azi: „flirtează" cu toate turistele care-i trec prin faţă. La colţul străzii Laurinska, orice vedetă ar tresări la vederea unui paparazzi din bronz, în mărime naturală, care face fotografii, ascuns după un zid. De la statuia lui Hans Christian Andersen, înconjurată de personajele sale - aflată în piaţa Hviezdoslavovo - paşii te poartă spre piaţa centrală. Acolo, soldatul napoleonic, sprijinit cu coatele de o bancă, priveşte gânditor clădirile baroce din centrul vechi. Dacă s-ar uita puţin mai la stânga, ar observa pălăria imensă din fier, de 150 de kilograme, care tronează pe vârful efigiei Palatului Arhiepiscopal.

ELEVADOR DE SANTA JUSTA (LISABONA, PORTUGALIA)

image

Când te gândeşti la lifturi care te transportă între două... cartiere ale unui oraş, primele două locuri care-ţi vin în minte sunt principatul Monaco şi staţiunea elveţiană St. Moritz. Lifturile acestora, de ultimă generaţie, din sticlă şi oţel auriu lucios, pălesc în faţa unei maşinării portugheze vechi de 110 ani. Elevador de Santa Justa, botezat după străduţa din Lisabona pe care se află, a fost desenat şi construit de francezul Raoul Mesnier de Ponsard, inspirat de lucrările lui Gustave Eiffel.

Din Praça do Rossio, cabina cu interior din lemn roşiatic te urcă 45 de metri - inclusiv o porţiune pe care trebuie s-o străbaţi pe jos, pe o scară din fier în spirală - până la o terasă pe care te simţi... deasupra oraşului. Castelul Sᾶo Jorge, căsuţele din mozaic pictat, reproducerea sculpturii LOVE  (a lui Robert Indiana) şi dalele din mozaic alb-negru din Praça do Rossio, pe toate le poţi cuprinde într-o singură fotografie. Iar când cobori din lift, nu uita să-l priveşti cu atenţie de sus până jos: fiecare „etaj" al maşinăriei este decorat cu elemente neogotice diferite.

BAZILICA SF. MARIA (CRACOVIA, POLONIA)

image

Nu ştii cum arată cu adevărat... Cerul până când nu păşeşti în biserica în stil gotic din mijlocul pieţei centrale din Cracovia, leagănul cultural al Poloniei. Tavanul înalt este pictat într-o nuanţă unică de albastru - echivalentul polonez al „albastrului de Voroneţ" - cu stele aurii, iar pereţii sunt pastelaţi ca într-o pictură barocă. Indiferent dacă eşti credincios, ateu sau agnostic, ţi se va tăia răsuflarea!

Piesele de rezistenţă: altarul medieval sculptat de Veit Stoss (cea mai mare sculptură gotică din lume) şi icoana Madonei de la Cestohowa, salvatoarea poporului polonez. Pentru că întreaga Cracovie este înţesată de legende şi poveşti străvechi, şi bazilica a căpătat un parfum de mister în cele opt secole de existenţă. Cele două turnuri nu sunt identice, fiind - conform legendei - construite de doi fraţi.

Pentru a ieşi în evidenţă, unul dintre ei şi-a construit turnul mai înalt, iar fratele său l-a ucis din invidie. Din turnul cu pricina, un semnal de trompetă răsună din oră-n oră, în memoria trompetistului care şi-a dat viaţa pentru a alerta invazia tătară din secolul al XIII-lea. Nu este o înregistrare, ci un pompier care „performează" live!

CERCUL DE AUR AL ISLANDEI (ISLANDA)

image

Norul vulcanic nu este un motiv pentru a ocoli Islanda, chiar dimpotrivă! Mai ales că traseul numit „Cercul de Aur al Islandei" este printre cele mai spectaculoase dar și mai puțin străbătute din lume. Într-o singură zi de vară - în care Soarele nu apune niciodată! - poți sta la nici un metru de gheizere, cascade (inclusiv cea mai întinsă din Europa, Gullfoss), ghețari și... vulcani.

Spre deosebire de „supăratul" Eyjafjallajökull, Kerid este mult mai „cuminte". Într-atât de cuminte încât Bjork a susținut un concert live pe o... plută, în mijlocul vulcanului. Traseul trece inclusiv prin Skogar, un sătuc din mijlocul pustietății, unde un bătrânel de aproape 90 de ani - Thordur Thomasson - a adunat peste 6.000 de obiecte tradiționale rare, inclusiv mânerul din aur masiv al unui sipet de comori care, conform unei legende islandeze, se află ascuns în spatele cascadei Skogafoss. Sfătosul Thomasson este o enciclopedie ambulantă a Islandei, așa că așteaptă-te la un adevărat one-man-show!

CASTELUL ALCAZÁR (SEGOVIA)

image

Cine a spus că desenele animate pot trezi doar pasiunile copiilor? Cel puţin trei națiuni şi-au revendicat „paternitatea" castelului din filmele lui Walt Disney (cei mai vehemenți fiind germanii, cu al lor Schloß Neuschwanstein), dar se pare că inspirația a venit... din Spania.

Castelul din piatră Alcazár din Segovia, un fermecător orășel din provincia Castilia Leon, a servit ca model nu doar pentru castelele din filmele lui Disney, ci și pentru construcția reală a Parcului Disneyland. Fostă fortăreață arabă, Alcazár are la interior un muzeu care „istorisește" povestea timpurilor medievale. Și, pentru că turnurile au avut mereu o aură de mister în desenele marelui Walt, nu poți părăsi orașul fără să urci în Torre de Juan II din Alcazár, de unde privești ca-n palmă întreaga Segovie, inclusiv celebrul apeduct roman vechi de 2.000 de ani.

LABIRINTUL DE LA CHARTRES (FRANŢA)

image

La 80 de kilometri distanță de Paris, Catedrala din Chartres, construită pe vremea cavalerilor templieri, este un loc de pelerinaj atât pentru creș­­tini (aici se află Cămașa Maicii Domnului de la nașterea Pruncului Iisus) cât și pentru... împăti­miţii de mistere. Pentru aceștia din urmă, obiectivul principal îl reprezintă labirintul de la Chartres, cel mai bine păstrat din lume.

În centrul său se afla cândva o placă de metal cu Tezeu, Ariadna și Minotaurul, cele trei personaje ale faimosului mit grecesc, asociere interpretată de clerici ca simbol al luptei dintre Bine și Rău. Însăși geometria catedralei este stranie: circumferința labirintului este de aproape 13 metri, aceeași cu cea a vitraliului Judecății de Apoi. Distanța dintre labirint și peretele vitraliului este egală distanței dintre vitraliu și podea. Altfel spus, dacă peretele s-ar prăbuși, vitraliul Judecății de Apoi ar cădea direct peste labirint.

Pentru a adânci și mai mult misterul, Chartres este și un loc de pelerinaj atipic: în prima duminică din luna iunie, toți indienii din Europa se adună aici. Deși catedrala este ticsită de oameni, niciunul dintre acești „pelerini" nu  îndrăznește să calce pe labirint, considerându-l sacru.

RAVENNA (ITALIA)

image

Cât de turistic te-ai aştepta să fie un oraş care se poate lăuda cu mormântul lui Dante Aligheri şi cu statutul de fostă capitală a Imperiului Roman de Apus şi a Regatul Ostrogoţilor? Răspunsul te va surprinde: aproape deloc. Pentru un popor plin de talent în valorificarea activelor istorice, Ravenna este lozul câştigător pe care Italia încă n-a catadicsit să-l încaseze. Ba chiar majoritatea italienilor n-au habar de comoara ascunsă la 50 de kilometri de stațiunea Rimini, de la Marea Adriatică.

Perla oraşului este mausoleul ridicat de împăratul roman Honorius pentru sora sa, Galla Placidia. Fiecare centimetru din interiorul mausoleului este acoperit cu mozaicuri de la anul 430, iar tavanul recreează un cer albastru cu stele.

Pe lângă faptul că Ravenna are, oficial, cele mai frumoase mozaicuri bizantine din lume (din vremea împăratului Iustinian), mausoleul din piatră al lui Teodoric, regele ostrogoţilor, merită de asemenea vizitat, de dragul celor 1.490 de ani de istorie care au trecut peste el.

PARCUL VIGELAND (OSLO, NORVEGIA)

image

Ceea ce a fost Auguste Rodin pentru francezi și Constantin Brâncuși pentru români a fost Gustav Vigeland pentru poporul norvegian. Celebrul sculptor al începutului de secol XX a lăsat locuitorilor din Oslo nu mai puţin de 192 de statui modelate fără ajutorul vreunui ucenic, pe care le-a plasat cu minuțiozitate, conform propriei viziuni artistice, într-un parc de 32 de hectare (puțin mai mic decât Parcul Carol din București). Pe platoul central al parcului se află axul în jurul căruia se învârte întreaga creație a lui Vigeland: o coloană acoperită de 121 de figurine sculptate într-un singur bloc de piatră, de 14,12 metri înălțime.

BATUMI, GEORGIA

image

Împărţim (şi) cu ei Marea Nea­gră, cu diferenţa că georgienii şi-au reconstruit litoralul de la zero, cu investiţii masive care încep deja să dea roade. Principalele două avantaje în lupta cu litoralul românesc (pe lângă valurile puternice care mai devreme sau mai târziu vor începe să facă cu ochiul surferilor): clima subtropicală a regiunii Adjara și un cadru natural cu păduri, munți și rezervații naturale.

Cum coasta georgiană la Marea Neagră este considerată tărâmul legendar Colchis, unde se afla ascunsă „Lâna de Aur", în piața centrală din Batumi tronează statuia Medeei, fiica regelui Aeetes din Colchis care, conform mitologiei, l-a ajutat pe bărbatul iubit, Iason, să găsească legendara lână. Centrul este suficient de micuț să-i poți da roată în doar câteva minute, dar așteaptă-te să fii surprins cu fântâni „dansatoare" ca în Las Vegas și mulți palmieri, magnolii și copaci de bambus!   

Citiţi mai multe despre destinaţiile fascinante dar puţin-explorate ale Europei şi ale lumii în suplimentul ,,Forbes Travel", oferit gratuit împreună cu numărul 32 al revistei Forbes România.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite