Dubai, între opulenţa şi farmecul lumii arabe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere din Burf Khalifa FOTO Iulian Anghel
Vedere din Burf Khalifa FOTO Iulian Anghel

Metropola din Emiratele Arabe Unite a devenit una dintre destinaţiile preferate de vacanţă ale românilor, fiind accesibilă din toate punctele de vedere

La doar patru ore şi un pic de zbor din România, Dubaiul se ridică în mijlocul deşertului, creat din nimic. Un oraş nou într-o continuă expansiune, unde se construieşte permanent, pentru că cererea de spaţii de locuit şi birouri este uriaşă. De la an la an apar clădiri noi şi impunătoare, şosele supraetajate şi atracţii turistice, menite să menţină ascensiunea privind gradul de vizitare. Cât de atractiv este însă cu adevărat Dubaiul ţine de gustul şi de buzunarul fiecăruia.

În primul rând, trebuie menţionat că, deşi face parte din lumea arabă, oraşul este foarte sigur. Şi nu mă refer la atentate sau incidente armate. Lipsesc chiar şi banalele furturi. Autorităţile sunt extrem de intransigente din acest punct de vedere, legile fiind foarte aspre.

Ca reper, atunci când decizi să mergi în Dubai, trebuie să ţii cont de perioadă. Din mai până în octombrie e o căldură sufocantă, temperaturile urcând ziua la peste 50 de grade. E, practic, imposibil să stai afară, astfel că e bine de evitat aceste luni. Noiembrie, decembrie, ianuarie şi februarie sunt lunile cele mai potrivite. Ziua sunt 25-30 de grade, iar seara, în jur de 18 grade. Anul acesta, luna martie a fost cu adevărat şocantă pentru localnici. A plouat de a rupt, iar oraşul nefiind pregătit pentru astfel de situaţii, s-a trezit în colaps.

image

Destinaţie pentru toate buzunarele

După ce ţi-ai ales perioada, următorul pas e biletul de avion. Sunt trei companii care zboară din România: Tarom, Flydubai şi Wizz Air. Primele două aterizează pe Aeroportul Internaţional, care e foarte aproape de oraş, Wizz merge pe Al Maktoum, care e cam la distanţă de o oră. Personal, recomand Flydubai, care e divizia low cost de la Emirates. Au flotă nouă şi includ în biletul de avion un bagaj de 20 de kilograme şi o masă gratuită. Un bilet luat din timp, cu trei-patru luni înainte, poate fi achiziţionat şi cu 150 de euro. Taromul e ceva mai scump, dar anual are promoţii la 99 de euro, locuri limitate şi care se dau foarte repede.

Pentru cazare, Dubai oferă extrem de multe posibilităţi, pentru toate buzunarele. Sunt multe hoteluri de lux, cu preţuri pe măsură, în cea mai scumpă arie, Dubai Marina, unde se află şi cele mai noi plaje, cluburi şi terase. E aşa-zisa zonă de fiţe a Dubaiului, cu Ferrari-uri trase la intrarea în hotel şi fete cu trupuri de zeiţe dispuse să meargă până la capăt. O cameră într-un hotel chiar pe plajă costă şi câteva sute de euro pe noapte, dar, o dată ce intri în inima oraşului, preţurile scad. La polul opus sunt cartierele populare Deira şi Bur Dubai, unde priveliştea e complet diferită. 

dubai

Dacă Dubai Marina e clădit pe modelul american, cu zgârie-nori de jur împrejurului unui canal navigabil, Deira şi Bur Dubai sunt cartiere tipic arăbeşti, împânzite de magazine în care găseşti toate mărfurile pământului, cu restaurante ieftine şi shaormerii la fiecare colţ de stradă, unde lumea forfoteşte până târziu în noapte. Aparent, nu e cel mai frumos loc de stat, dar preţurile sunt cele mai bune la cazare, iar multe dintre hoteluri sunt noi, curate şi cu personal foarte amabil. O cameră în Deira sau Bur Dubai poate fi şi 60-70 de euro pe noapte. Zona are dezavantajul că e destul de departe de atracţiile turistice, dar acest impediment poate fi depăşit cu ajutorul metroului. Un drum din Deira până în Dubai Marina costă 7,5 AED (8,5 lei) şi durează cam 50 de minute.

image

Oraşul nu poate fi bătut la pas

Şi totuşi, ce poţi face în Dubai? Multe, dar nu foarte multe. Dubaiul nu e un oraş pe care să-l baţi la picior. Distanţele sunt mari şi nu ai ce privi în afară de clădiri impunătoare. Dacă vrei să-l vezi de la un capăt la altul, cea mai accesibilă variantă este metroul, care, în majoritatea traseului, merge la suprafaţă. Este genul de metrou suspendat, frecvent întâlnit în Asia. Metroul e relativ nou, dat în folosinţă în 2009, şi e folosit de clasele inferioare social, drept pentru care este şi aglomerat. E o raritate să vezi un arab sadea în metrou. În schimb, e plin de indieni, pakistanezi, filipinezi şi vietnamezi. Sunt naţionalităţile cele mai întâlnite în Dubai, oameni buni pentru orice fel de muncă mai prost plătită.

camila

Revenind la ce poţi face. În primul rând, plajă. Sunt destule plaje publice, în special în zona Dubai Marina, despre care am scris mai sus. Există şi o plajă destul de bună lângă celebrul Burj Al Arab, pe care mulţi turişti o preferă fie doar şi pentru faptul că oferă cel mai potrivit loc pentru o poză de colecţie cu hotelul de şapte stele, care dă bine pe Facebook în ziua de azi. Sunt şi alte plaje la care poţi merge cu prosopul sau poţi închiria de acolo şezlong şi umbrelă. Preţurile nu sunt mici. Două şezlonguri şi o umbrelă de soare în Dubai Marina, spre exemplu, costă 220 AED (250 lei).

dubai

Burf Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume

A doua atracţie a Dubaiului sunt mallurile. Multe şi uriaşe. Reprezintă alternativa pentru căldura de afară. Trebuie ţinut însă cont că te aşteaptă cu o temperatură de maximum 20 de grade. În general, în Dubai, oriunde e aer condiţionat s-ar putea să-ţi clănţăne dinţii de frig. Arabii îl ţin pe cât pot de jos. Cele mai la modă malluri sunt Mall of Emirates, unde există cunoscuta, de acum, pârtie de schi, şi Mall Dubai, cel mai mare din lume. Ambele au multe magazine de firmă cu preţuri intangibile, din punctul meu de vedere. Sunt destinate în general arabilor cu foarte mulţi bani. De altfel, în mall poţi vedea adevăraţii localnici, îmbrăcaţi în hainele lor tradiţionale.

khalifa

Mall Dubai e mai la modă, deoarece chiar în interiorul lui se află Burj Khalifa, clădirea de 828 de metri, cea mai înaltă din lume. Se vizitează, iar un bilet costă 120 AED, în timpul zilei. E bine de achiziţionat online, deoarece direct de la ghişeu e ceva mai scump. Seara, pe întuneric, preţul e şi mai mare. Din vârful Burj Khalifa se vede tot Dubaiul, dar priveliştea nu e foarte spectaculoasă, pentru că oraşul e în plină construcţie, iar unde se termină macaralele începe deşertul. Tot la Mall Dubai sunt fântânile arteziene, care pornesc din 30 în 30 de minute şi, mai ales seara, oferă un spectacol agreabil, dar şi o aglomeraţie pe măsură, deoarece toată lumea se îmbulzeşte să le vadă. În aceeaşi locaţie se află şi Acvariul, care are o porţiune vizibilă la liber. Pentru a vedea însă mai mult, trebuie să plăteşti, iar dacă vrei să înoţi printre peşti şi rechini, e nevoie de o investiţie consistentă.

Deira e oraşul vechi

aur

În afara plajelor şi a mallurilor, pe lista de must -see în ceea ce priveşte Dubaiul, mai sunt câteva lucruri de trecut. Între ele, şi o vizită în oraşul vechi, care se află în cartierul Deira. Străduţe mici şi întortocheate, aspect de bazar, multe magazine cu produse tradiţionale, gen condimente, săpunuri, suvenire la preţuri negociabile şi mărfuri contrafăcute, de la ceasuri Rolex la adidaşi Adibas, dar şi târgul de aur, unde se găsesc bijuterii de tot felul. Nefiind un specialist în domeniu, habar n-am care e raportul calitate-preţ, dar vizita mi s-a părut interesantă, întrucât am văzut nişte lănţoaie de aur care puteau ţine la mal chiar şi un vapor.

dubai

Şi Miracle Garden este o atracţie la modă în Dubai. O grădină destul de mare, amenajată cu flori şi o arhitectură interesantă, în mijlocul căreia se află un avion îmbrăcat în frunze. Interesant, dar nu de dat pe spate. 40 AED intrarea, se ajunge cel mai uşor de la Mall of Emirates ori cu taxiul (30 AED), ori cu un autobuz, care circulă însă numai după ora 14.00 (5 AED biletul).

Dacă ajungeţi între octombrie şi aprilie în Dubai, Global Village este un loc de vizitat. E conceput ca un târg în care se regăsesc standuri ale multor ţări din lume, menite să prezinte lucruri tradiţionale. Din cauza căldurii, în aprilie, Village se închide şi se mai redeschide toamna.

Safari în tabăra de beduini

safari

O vizită în deşert şi o seară tipic arăbească reprezintă o opţiune viabilă de petrecere a unei jumătăţi de zi. Sunt disponibile multe pachete, de la cel de bază, care costă cam 90 de AED, până la pachete de lux, care costă câteva sute. Cât dai atât primeşti, deşi programul e teoretic acelaşi. O plimbare cu jeepul printre dune, mersul pe cămilă, un tatuaj cu henna, o cină şi un spectacol arăbesc. Diferenţa e dată de servicii. La un pachet basic, raliul safari durează cel mult zece minute, deşi în program scrie 25 de minute, plimbarea pe cămilă se face într-un perimetru de 15 metri, tatuajul se şterge la prima spălare, iar cafeaua pe care aştepţi să o bei e de fapt un ceai. Cina şi spectacolul cu dansatoare şi fachiri sunt, însă, la fel şi compensează celelalte neajunsuri. Un safari deşert începe de regulă la ora 15.00 şi se termină la ora 21.00, incluzând şi transportul din oraş către tabăra beduină. E una dintre cele mai banale opţiuni turistice, disponibilă la orice agenţie.

image

Ce ar mai fi de făcut în Dubai? O vizită în Palm Jumeirah, insula artificială în formă de palmier, unde se află şi hotelul Atlantis, cu o promenadă interesantă, sau într-un parc de distracţie acvatic, cu multe tobogane şi piscine. Poate o croazieră pe mare, de unde se poate vedea oraşul din exterior, sau o plimbare prin Madinah Jumeirah, de lângă Burj Al Arab, ori, de ce nu, un salt cu paraşuta. Destinaţie de lux, Dubaiul are farmecul lui şi merită bifat măcar o dată în viaţă. 

La două ore de Ferrari Park

În funcţie de timp şi interes, la doar două ore cu maşina de Dubai se află Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Sunt multe microbuze care fac legătura între cele două oraşe, la un preţ de 25 AED. Abu Dhabi are o moschee celebră şi cel mai mare parc de distracţii indoor, Ferrari Park, unde e cel mai rapid roller coaster din lume.

image

Toţi îl ştiu pe Hagi

Dubai este un oraş unde poţi auzi vorbindu-se lejer româneşte. Sunt foarte mulţi compatrioţi care lucrează acolo, la diferite firme, dar şi în malluri şi restaurante. Arabii ştiu destule despre România şi primul lucru pe care îl vei auzi atunci când spui de unde vii este: „România? Hagi! Gheorghe Hagi!”

Se bea, dar nu pe stradă

Una dintre barierele turistice despre care se vorbeşte cel mai mult în Emirate este aceea că nu se poate consuma alcool. Este, însă, o problemă falsă. În primul rând, în Dubai se bea aproape în fiecare restaurant respectabil. Sigur, nu vei găsi alcool la cârciuma din colţ şi nici la magazin. Găseşti însă în free shop, de unde toată lumea se aprovizionează, dar poţi veni şi cu el de acasă, fiind permisă introducerea în ţară a 2,25 litri de alcool de persoană. Nu se consumă în public, dar în cameră poţi bea orice şi oricând. Foarte mulţi turişti, în special ruşi şi englezi, îşi umplu termosurile cu whisky combinat cu energizant sau cola şi ţin combustibilul permanent la ei. De aia nu trebuie să mire pe nimeni când îi vezi clătinându-se după ce se ridică de pe plajă. Nu e de la soare! O altă prejudecată este cea legată de vestimentaţie şi în special de cea a femeilor. Sunt locuri în care nu poţi intra în pantaloni scurţi şi maiou. În special la moschei. Dar cam atât. În rest, fiecare e liber să umble cum vrea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite