Două conace româneşti, vechi de peste 100 de ani, scoase la vânzare la preţuri modice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două conace olteşeşti, vechi de peste 100 de ani, au fost scoase la vânzare de către o agenţie impobiliară românească. Pentru sume modice, acestea pot fi cumpărate şi transformate în reşedinţe de vacanţă, unitate turistică sau agro-turistică.

O agenţie imobiliară românească vinde două conace boiereşti din Oltenia, la preţuri modice pentru valoarea lor, 80.000 şi, respectiv, 90.000 de euro, dar acestea necesită lucrări serioase de reabilitare şi modernizare. Este vorba de conacul familiei Roşca, ridicat între 1907 şi 1911 şi de conacul Alexandru Poenaru construit, de asemenea, la începutul secolului, conform economica.net

Pe drumul de la Craiova spre Calafat, cu vreo 20km înainte de a ajunge la Dunăre, în satul Moţătei-Gară, se află un conac construit în stil Neoromânesc, care a aparţinut familiei boiereşti Roşca şi a fost ridicat între 1907 şi 1911. Trecută astăzi deja de vârsta de 100 de ani, clădirea va necesita cu siguranţă un proiect serios de reabilitare şi renovare înainte de a putea fi folosită de viitorul proprietar. Faţada principală este marcată de turnul masiv şi de modelul arcelor trilobate replicate atât la intrarea principală cât şi la balconul turnului cu tot cu stâlpii decorativi care îi separă. Aceleaşi elemente decorative le regăsim replicate simetric şi pe faţada din spate, dar şi pe culoarul acoperit care lega conacul de o clădire anexă care servea probabil ca bucătărie sau clădire de serviciu pentru personal. De altfel, există mai multe clădiri anexă, unele aflate însă într-o stare mai avansată de degradare, dar putea fi reabilitate şi folosite în funcţie de destinaţia pe care o va primi proprietatea în viitor. Clădirea are o suprafaţă construită desfăşurată de aproape 1.300 mp, pe o structură de subsol, parter şi mansardă plus o clădire anexă masivă cu amprenta la sol de 200 mp. Conacul este înconjurat de un teren de aproape 14.000 mp, care pe vremuri era amenajat ca un parc cu alei, copaci şi plante ornamentale. Conacul poate fi transformat în reşedinţă de vacanţă, reşedinţă permanentă, unitate turistică, sau agro-turistică. 

image

CONACUL ALEXANDRU POENARU

Familia Poenaru descinde dintr-o familie de boieri de clasa a treia din Oltenia, coborâtoare din vechii boieri Brădeştişi deţinea moşii de la un capăt în altul al Olteniei şi ocupa diverse funcţii care si-au pus amprenta asupra vremurilor în care au trăit. Moşia de la Valea lui Pătru era una vastă, însemnările acelor vremuri numărând aici nu mai puţin de 650 ha de teren în proprietatea lui Alexandru Poenaru. Construită în stil eclectic cu influenţe predominant neoclasice, clădirea dezvăluie elemente frumoase de arhitectură care s-au păstrat mai mult sau mai puţin alterate de trecerea timpului: turnul cu forma hexagonala de pe partea din spate, coloanele care marchează intrarea principală cu cele doua rânduri laterale de scări, bosajele de colţ, scara interioară de lemn şi stâlpii decoraţi care probabil dădeau o solemnitate aparte zonei deschise de la nivelul parterului. Conacul are o amprentă la sol de 208 mp, o suprafaţă construit de 624 mp şi este structurată pe 3 niveluri: subsol, parter si etaj, podul putând fi de asemenea mansardat şi folosit daca se va dori extinderea suprafeţei utile. Curtea are aproape 4.000 mp, amenajată la vremea ei în parc şi spaţiu verde, poate fi astăzi regândită după nevoile şi destinaţia care i se va da acestei proprietăţi istorice: reşedinţă de vacanţă sau permanentă, centru medical sau de îngrijire, sau o frumoasă pensiune cu personalitate şi istorie.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite