De ce sunt românii obsedaţi de usturoi. BBC: Toate tranziţiile importante în viaţă sunt însoţite de ritualuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usturoi de Copălău FOTO Arhivă
Usturoi de Copălău FOTO Arhivă

Drumuri misterioase şi ceţoase, castelele şi fortăreţele medievale din Transilvania au stârnit multe legende întunecate în Europa, una dintre cele mai faimoase fiind contele Dracula, scriu cei de la BBC Travel, care încearcă să surprindă de unde se trage fascinaţia românilor pentru usturoi.

Deşi nu a vizitat niciodată Transilvania,  pentru a pune bazele poveştilor din spatele vampirilor, autorul Bram Stoker s-a folosit de mitologia strigoilor şi de o carte pe care a găsit-o într-o bibliotecă engleză, concentrată pe relatări din Moldova şi Ţara Românească. Printre personaje, numele lui Vlad Ţepeş, fiul lui Vlad Dracul, i-a atras atenţia, gândindu-se că ar fi persoana perfectă asupra căreia să-şi bazeze personajul principal al romanului, subliniază BBC.

Deşi personajul lui Stoker, Dracula, este unul ficţional, folclorul est-european este plin de spirite rele, faţă de care oamenii s-au folosit de usturoi pentru a se proteja.

În afară de a se feri de spirite, de la o generaţia la alta a fost transmis şi faptul că usturoiul poate vindeca afecţiuni precum răceala sau tusea. Cât despre strigoi, se spune că aceştia sug lapte de la mame şi de la vaci (de aici şi inspiraţia lui Stoker pentru vampiri), motiv pentru care ţăranii români îşi protejau animalele prin zdrobirea usturoiului de coarnele lor.

Depăşind graniţele folclorului, BBC susţine că usturoiul este nelipsit din farfuriile românilor şi că este o cultură foarte răspândită în ţară. În comuna Copălău din Botoşani, peste 40% din localnici au plantat usturoi, care a devenit faimos atât la nivel naţional cât şi internaţional, determinând autorităţile locale să-l înregistreze ca produs cu indicaţie geografică protejată.

În casă, usturoiul este folosit preponderent în ciorbe şi reprezintă unul dintre ingredientele care le dau micilor gustul specific.

Totodată, usturoiul este folosit şi pe post de plantă magică, iar potrivit folclorului românesc, în ajunul Sfântului Andrei, pe 29 noiembrie, acesta ar fi singura armă de protecţie împotriva strigoilor şi moroilor. În zonele rurale, românii încă mai ung colţurile ferestrelor şi uşilor cu usturoi pentru a se proteja de aceştia din urmă, ori îl atârnă în jurul casei.

În ce priveşte sănătatea, BBC afirmă că în România usturoiul este considerat un medicament mai puternic decât majoritatea antibioticelor, datorită unui compus cunoscut drept Allicin (eliberat atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit), care are proprietăţi similare cu penicilina. Compusul respectiv se mai găseşte şi în ceapă, cartofi, ţelină sau păstârnac, folosite adesea de români pentru a combate gripa.

„Tradiţia şi folclorul sunt profund înrădăcinate în cultura românească într-un sincretism ce datează chiar înainte de creştinism”, a subliniat Gabriela Solomon, cofondator al platformei My Secret Romania. „Toate tranziţiile importante în viaţă – naştere, căsătorie şi moarte – sunt însoţite de un set de ritualuri care sunt păstrate chiar şi de oamenii foarte educaţi. Usturoilu este laitmotivul din spatele lor”, a completat Gabriela.

Conform convingerii că usturoiul ar avea puteri miraculoase, Festivalul Usturoiului, ajuns în prezent la cea de-a cincea ediţie, are loc în fiecare septembrie în Pasajul Tihuţa din Munţii Bârgău. Aici, la întâlnirea dintre Transilvania şi Bucovina, se pregătesc feluri de mâncare tradiţionale cu usturoi, se fac coroane de usturoi şi se desfăşoară spectacole de magie.

Indiferent dacă vampirii există sau nu, britanicii concluzionează că usturoiul îşi face apariţia în farfuriile cu mâncare, medicină şi folclor.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite