În pofida restricţiilor şi a introducerii certificatului verde pentru accesul în structurile de cazare, turiştii români sunt interesaţi şi rezervă pachete turistice pentru sărbătorile de iarnă, în propria ţară. DAL Travel propune o ofertă ”România Premium”, cu altfel de programe turistice, inedite, pentru Crăciun şi Revelion.

Turiştii români preferă, în acest sens, atât hoteluri de 4 şi 5 stele, situate în special în staţiuni montane, cât şi conace, castele şi pensiuni situate în zone rurale.

”Suntem specializaţi şi recunoscuţi pentru destinaţiile exotice şi circuitele externe premium pe care le promovăm. Însă dorim să promovăm şi o Românie inedită, ca destinaţie premium. În ţara noastră putem regăsi o natură încă neatinsă, tradiţii şi obiceiuri bine păstrate, gastronomie excelentă şi structuri de cazare de mare calitate. Am decis să introducem programele premium de turism intern cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Tendinţa turiştilor este de a face rezervări pe ultima sută de metri deoarece, din cauza restricţiilor, nimic nu mai este sigur. De aceea, majoritatea preferă să aştepte, să vadă ce modificări apar pe parcurs. Dar în general aceste pachete de sărbători pot fi  rezervate din timp, deoarece majoritatea structurilor de cazare dau dovadă în acest moment de flexibilitate”, precizează Daniela Nedelcu, director general al agenţiei DAL Travel, unul dintre cei mai cunoscuţi touroperatori din România cu produse turistice tip premium înfiinţat în anul 2000 şi membru al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Potrivit consultanţilor DAL Travel, tarifele nu s-au modificat esenţial faţă de anii precedenţi, ci s-au ajustat uşor ţinând cont doar de rata inflaţiei şi de creşterea anumitor cheltuieli. Toate pachetele de Crăciun şi de Revelion includ cine festive, diverse activităţi şi pun la dispoziţie excursii opţionale la faţa locului.

Cele mai solicitate staţiuni şi destinaţii turistice de sărbători sunt Sinaia, Poiana Braşov, Predeal, Păltiniş, Vatra Dornei, Albota şi Micloşoara. ”Turiştii noştri au ales, pe lângă structurile de cazare de calitate de pe Valea Prahovei şi din Poiana Braşov, staţiuni montane etalon care s-au dezvoltat mult în ultimii ani, precum Păltiniş şi Vatra Dornei sau zone de turism rural din Transilvania. Ca om de turism cu experienţă, care am vizitat, analizat, promovat şi vândut destinaţii inedite din toată lumea, vă pot spune că şi România poate fi o destinaţie premium, cu structuri de cazare de calitate, cu servicii bune dar şi cu produse de top. Am făcut, în acest sens, o selecţie riguroasă pentru turiştii noştri, iar hotelurile, conacele şi pensiunile promovate au un raport calitate-preţ foarte bun”, adaugă Daniela Nedelcu.

De exemplu, la hotelul Rozmarin din Predeal (4 stele), un pachet de Crăciun, care include 4 nopţi de cazare, cu mic dejun şi cină tip bufet, porneşte de la 1450 de lei de persoană. Petrecerea Revelionului la hotelul de 4 stele Palace din Sinaia, care include 3 nopţi de cazare şi Cină festivă, costă de la 1932 de lei de persoană.

O altă atracţie turistică importantă de Crăciun o constituie complexul turistic Albota, unde se află şi celebra păstrăvărie. Pentru 3 nopţi cu servicii all inclusive, un turist va plăti între 1600 şi 1950 de lei. Tot de Crăciun, din ce în ce mai căutate sunt Casele de Oaspeţi ale Contelui Kalnoky de la Micloşoara. Pentru 390 de euro de persoană, un turist va beneficia de cazare 3 nopţi în cameră superioară, mic dejun, prânz şi cine tradiţionale, două activităţi sau excursii cu ghid.

 Una dintre cele mai scumpe şi exclusiviste oferte de Crăciun este la resortul Castelnor, amplasat în staţiunea Păltiniş, la doar 30 de km de Sibiu, într-un decor natural irezistibil. Pentru 3 nopţi de cazare, camera dublă deluxe, pachetul turistic este de 568 de euro şi include demipensiune, acces la spa, la depozit schi şi transfer gratuit la zona de schi Arena Platoş.

Cea mai scumpă ofertă pentru Revelion este la hotelul Alpin, de 4 stele, din Poiana Braşov, unde, pentru 4 nopţi, un turist va plăti între 875 de euro loc în camera dublă standard şi 1235 euro loc în camera dublă deluxe şi pachet turistic premium. Pachetul turistic include mic dejun, cine tematice (fiecare seară fiind dedicată unui oraş, precum New York, Las Vegas, Monaco şi Dubai), brunch internaţional, muzică live şi artişti renumiţi, program de jocuri şi activităţi creative pentru copii, platou cu fructe şi ciocolată şi o sticlă de şampanie, în cameră la sosire. 

Potrivit consultanţilor DAL Travel, din ce în ce mai mulţi turişti optează pentru pachete turistice de calitate, preferând zone aflate în natură, în regiuni de munte sau de deal, cu aer curat. De asemenea, interesul pentru un turism activ este în creştere.

România este o ţară mult mai frumoasă decât, din păcate, cred (încă) o parte dintre locuitorii ei. Trebuie să învăţăm să gândim pozitiv şi constructiv. Istoria ar trebui să ne înveţe asta… Din fericire, paradoxal, mulţi oaspeţi străini ne-au determinat să deschidem ochii şi să vedem ce bogăţii avem în jur. Pornind de la Prinţul Charles până la confraţi jurnalişti, precum Charlie Ottley sau realizatorii Top Gear. România este o ţară a autenticităţii şi a tradiţiilor. Zecile de regiuni unde turismul rural este dezvoltat şi miile de pensiuni rurale şi agroturistice atrag, în mijlocul naturii, sute de mii de turişti şi străini. La capitolul turism balnear avem o treime din apele termale şi minerale ale Europei şi am putea ajunge primii pe bătrânul continent. Avem zeci de recorduri turistice, precum cea mai mare clădire administrativă civilă din lume – Palatul Parlamentului, Transfăgărăşanul, care este cea mai spectaculoasă şosea de munte din lume, potrivit realizatorilor Top Gear, castelul Bran, în spatele căruia se află legenda romanticului vampir Dracula, obiective incluse în patrimoniul UNESCO şi multe altele. Şi, ca să închei cu Dunărea, fluviul care parcă ne ţine în palme şi ne protejează ţara, la intrare ne-a dăruit Cazanele – cel mai spectaculos peisaj riveran din Europa, iar la ieşire, ne-a oferit cea mai mare şi bine conservată deltă a Uniunii Europene – Delta Dunării. Totul e să credem în turism, să vedem cu înţelepciune, cu ochii deschişi, frumuseţea, armonia şi potenţialul ţării noastre.