Dacă nu s-ar fi născut Alexandru Mironov, ar fi trebuit să-l inventăm ca personaj de poveşti din viitor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Mironov 1

Cunoscutul jurnalist de ştiinţă şi scriitor împlineşte astăzi 80 de ani. Dumitru-Dorin Prunariu: Alexandru Mironov, Alec cum îi spun apropiaţii, este un împătimit al transmiterii cunoştinţelor ştiinţifice şi al declanşării în tineri a dorinţei de a afla mai mult, de a descoperi, de a visa la lumi viitoare care par acum fantastice dar incitante şi care pot fi realizate cu tehnologii viitoare.

Acad. Nicolae-Victor Zamfir: Alexandru Mironov este un simbol! Este simbolul popularizării Ştiinţei în România. Este cel care a înflăcărat minţile a mii de adolescenţi şi i-a atras spre tainele, fascinaţia şi mirajul ştiintei

Sorin Repanovici: Profesorul, jurnalistul, scriitorul Alexandru Mironov este unul dintre cei mai optimişti oameni pe care i-am cunoscut vreodată

Alexandru Mironov este scriitor, promotor al ştiinţei şi al genului Science Fiction şi, probabil, cel mai cunoscut şi activ jurnalist român de ştiinţă. S-a născut la 27 ianuarie 1942, la Vertiujeni, judeţul Soroca, România, astăzi în raionul Floreşti din Republica Moldova.  Alexandru Mironov a fost ministru al Tineretului şi Sportului (1993-1996) şi secretar general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (2000-2008).

Alexandru Mironov 5

Alexandru Mironov este unul dintre iniţiatorii Academiei de Vară Atlantykron, alături de scriitorul Aurel Cărăşel şi de coordonatorul evenimentului, Sorin Repanovici. Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON se desfăşoară necontenit, din 1989, pe Insula ”Inelul de Piatră” de la Capidava, judeţul Constanţa. ”Atlantykron înseamnă de fapt o astronavă care este acoperită doar pe moment de nisip, de ape şi de pădure, dar care la un moment dat, aşa cum îi şade bine, va decola, cel puţin cu minţile celor care participă la întâmplările fabuloase de aici”, este crezul lui Alexandru Mironov.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron îi urează ”La Mulţi Ani!” unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi români, lui Alexandru Mironov, care aniversează 80 de ani de viaţă.

Alexandru Mironov a urmat liceul „Nicolae Bălcescu", cunoscut în perioada interbelică şi post 1989 ca Liceul Carol I din Craiova, absolvind, apoi, Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti (cursurile le începe la Universitatea din Craiova). A practicat scrima, ajungând vicecampion naţional. În anii '90 a fost preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă. De asemenea, este un călător împătimit, ajungând, de-a lungul vieţii, pe toate continentele.

Alexandru Mironov 3

A desfăşurat o bogată activitate de popularizare a ştiinţei şi a genului „science fiction" în cadrul Radiodifuziunii şi a Televiziunii Române, în principal ca realizator al emisiunii săptămânale „Ştiinţă şi imaginaţie” de pe TVR 1, prezentată împreună cu Mihai Bădescu, în prima parte a anilor ‘90. De altfel, emisiunea, prima de ştiinţă şi imaginaţie din ţara noastră, s-a bucurat de o largă audienţă, fiind una dintre emisiunile preferate la acea vreme. A fost preşedinte al Asociaţiei Române de S.F. (Pro Con S.F.), membru al World S.F., al Asociaţiei Internaţionale a Profesioniştilor din S.F., delegat naţional al Societăţii Europene de S.F. Atât înainte de decembrie 1989, cât şi după, Alexandru Mironov a sprijinit mulţi scriitori şi artişti ai genului Science Fiction precum şi participarea creatorilor şi fanilor SF la multe conferinţe naţionale şi internaţionale de profil.

Alexandru Mironov a publicat 16 volume, o parte fiind ulterior reeditate (dintre care amintim ”Enigmatic, pământul” – 1977, ”Proiecte planetare”, împreună cu Alexandru Boiu – 1988, ”Laboratoarele lumii” – 1992, ”Anatomia secundei” – 2004, ”În direct cu NASA” – 2006, ”Lumea-după-Google” - 2013) şi este autorul a circa 1.000 de articole cu caracter de popularizare a ştiinţei. De asemenea, în anii ‘80 şi ‘90 a coordonat mai multe antologii de proză Science Fiction şi a contribuit decisiv la lansarea Almanahului ”Anticipaţia” (1982), devenit tradiţie şi cu tiraje epuizate rapid, alături de Ioan Eremia Albescu, directorul de la acea vreme al editurii ”Ştiinţă şi tehnică”. A deţinut diverse funcţii în redacţia revistei Ştiinţă şi tehnică (un timp fiind Director Onorific), în prezent făcând parte din consiliul editorial şi semnând articolele editoriale ale revistei, sub titlul „În direct cu NASA”. A realizat emisiunea săptămânală „Deschide cartea” la postul de televiziune TVRM (ulterior TVH) iar în prezent realizează emisiunea ”Digipedia” la postul TV ”Digi World” precum şi emisiunea ”Printre stele” la Radio România Actualităţi.

Amintim că pe 26 ianuarie ar fi fost şi aniversarea scriitorului, exegetului Jules Verne şi specialistului OZN Ion Hobana (1931 – 2011), care a avut o relaţie deosebită de prietenie cu Alexandru Mironov.

Iată câteva gânduri ale unor personalităţi şi prieteni apropiaţi de Alexandru Mironov, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă.

Alexandru Mironov 6

Dr. ing. Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu

”Alexandru Mironov, Alec cum îi spun apropiaţii, este un împătimit al transmiterii cunoştinţelor ştiinţifice şi al declanşării în tineri a dorinţei de a afla mai mult, de a descoperi, de a visa la lumi viitoare care par acum fantastice dar incitante şi care pot fi realizate cu tehnologii viitoare. Alec s-a afirmat nu numai ca profesor de matematică, profesia lui de bază, dar şi ca sportiv, apoi călător prin lume, vizitând locuri celebre legate de misterele Terrei, descoperitor, promotor al literaturii ştiinţifico-fantastice care stimulează atât de mult curiozitatea şi imaginaţia, şi desigur ca jurnalist de ştiinţă. Alec a creat încă din anii ’90 şi Academia de vară Atlantykron, cunoscută ca o experienţă de învăţare distractivă, incitantă şi unică, cu o programă dezvoltată în jurul ştiinţei, artei, sportului şi culturii.

Experienţa şi cunoştinţele acumulate suprapuse peste un intelect aparte şi peste darul de a transmite cunoştinţe şi de a incita au făcut din Alec Mironov emblema incontestabilă a jurnalismului de ştiinţă din România si a atragerii spre ştiinţă, artă, cultură a oricui îl ascultă, vede sau cunoaşte.

Am avut ocazia să colindăm împreună ţara în lung şi lat, să călătorim şi în străinătate, să ne întâlnim cu zeci de mii de tineri, să le povestim ce face ştiinţa şi ce experienţe personale avem cu ea şi să lăsăm o amprentă evidentă în dezvoltarea profesională a multora dintre ei.

Este un privilegiu pentru mine să ne cunoaştem şi să fim prieteni deja de decenii.

La mulţi ani, Alec! Sănătate şi viaţă lungă! 80 de ani pot reprezenta un nou început!”

Alexandru Mironov 2

Acad. Nicolae-Victor Zamfir

”Alexandru Mironov este un simbol! Este simbolul popularizării Ştiinţei în România. Este cel care a înflăcărat minţile a mii de adolescenţi şi i-a atras spre tainele, fascinaţia şi mirajul ştiintei. Prin emisiuni TV şi articole în presă, prin prelegeri şi discuţii, a prezentat cele mai noi descoperiri, cele mai răsunătoare realizări tehnico-ştiinţifice ale lumii contemporane.  Alexandru Mironov a fost şi este un puternic susţinător al ştiinţei româneşti, al realizărilor oamenilor de ştiinţă şi inventatori, tineri sau în vârstă, din România. În întreaga sa viaţă Alexandru Mironov a făcut totul cu dăruire: sport de performanţă, profesor de matematică şi ziarist de ştiinţă. Popularizarea ştiinţei o face cu priceperea unui ziarist consacrat, cu energia unui sportiv de performanţă şi cu dăruirea unui dascăl!

La împlinirea vârstei de 80 de ani îi doresc multă sănătate şi aceeaşi dăruire şi energie în educaţia tinerei generaţii.”

Alexandru Mironov 4

Sorin Repanovici, fondator si coordonator general Academia Atlantykron

”Atlantykron, dar şi eu suntem produsul lui Alexandru Mironov. Pentru mine profesorul, scriitorul, jurnalistul Alexandru Mironov este unul dintre cei mai optimişti oameni pe care i-am cunoscut vreodată şi care mi-a fost alături cea mai mare parte a vieţii mele, atât profesionale, cât şi personale. Personal, acum, la această aniversare, îi mulţumesc pentru tot. Si chiar sunt multe lucruri pentru care ar trebui să-i mulţumesc.

Atlantykron s-a născut dintr-un vis frumos, o idee a lui Alexandru Mironov care a reuşit în acest fel să-şi creeze propriul univers al cunoaşterii pe micul ostrov dunărean unde a reuşit cu un succes răsunător să modeleze minţile a mii şi mii de tineri în ultimii 40 de ani, fiind un vizionar şi un optimist incurabil, care a anticipat încă de acum 30 de ani că pe micul ostrov, cât un stadion de fotbal, denumit Atlantykron, se prefigurează ‘viitorul societăţii civile’, prin altfel de învăţare, prin cunoaştere, comunicare şi respect reciproc”.

Dacă nu s-ar fi născut Alexandru Mironov ar fi trebuit să-l inventăm ca personaj de poveşti din viitor.

La împlinirea vârstei de 80 de ani, îi doresc viaţă lungă, sănătate şi putere pentru a continua împreună călătoria frumoasă începută acum 40 de ani.”

Alexandru Mironov 7
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite