Cum cred eu că s-ar putea rezolva problema câinilor fără stăpân din multe oraşe din România, inclusiv Bucureşti şi Cluj

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oare nu putem găsi o soluţie de compromis, care să îi împace şi pe iubitorii de câini, şi pe politicienii car se tem că dacă fac ceva pentru a rezolva problema, nu mai primesc votul de la tanti(urile) Lenuţa care hrăneşte de ani de zile pe Grivei şi pe Lăbuş din faţa blocului, dar şi care să împiedice tragedii asemeni celei din parcul Tei? Mai jos este o idee

Una dintre cele mai acute probleme ale oraşelor şi satelor din România o reprezintă câinii fără stăpân. Din păcate, de fiecare dată când are loc câte o tragedie, precum cea de acu câteva zile, când un băieţel din Bucureşti a fost omorât de o haită de câini, se aduce în discuţie soluţia radicală a eutanasierii, care pe măsură ce trece timpul şi lumea uită, trece şi ea. Oare chiar trebuie să fim atât de radicali? Oare nu putem găsi o soluţie de compromis, care să îi împace şi pe iubitorii de câini, şi pe politicienii car se tem că dacă fac ceva pentru a rezolva problema, nu mai primesc votul de la tanti(urile) Lenuţa care hrăneşte de ani de zile pe Grivei şi pe Lăbuş din faţa blocului, dar şi care să împiedice tragedii asemeni celei din parcul Tei? Mai jos este o idee personală; m-aş bucura să primesc comentarii constructive şi dacă şi alţii care o consideră o idee bună, să o trimitem unor asociaţii de specialitate şi autorităţilor locale.

Vreau să spun de la bun început că pentru mulţi, nu sunt un „iubitor de animale” clasic, de genul care ţine într-un apartement de bloc un amărât de câine, cheltuie mai mulţi bani cu mâncarea şi „accesoriile” dânsului decât cu a lui însuşi şi căruia i se ridică părul în cap când aude că cineva îndrăzneşte să se întrebe, dacă într-adevăr e bine ca în parcul din faţa blocului în care se joacă copii de toate vâstele să fie 10 câini fără stăpân... Nu, nu sunt genul ăsta de iubitor de animale, am însă în spate multe generaţii de ţărani (la propriu) care au trăit împreună şi alături de animale şi de la care am moştenit un anumit respect faţă de animale, care m-au învăţat că este o cruzime să baţi sau chinui un animal... Totuşi, nu pot închide ochii la sutele de oameni care sunt zilnic muşcaţi de câini, sau şi mai tragic, la cazul biletului copilaş omorât de câini (deloc singular...) într-unul din parcurile bucureştene (putea fi aproape oriunde în România), unde se juca... Probabil şi datorită meseriei de ghid pe care o am, există dorinţa de a vedea „rezolvată” cât mai repede „problema câinilor vagabonzi” rezolvată - dar nu chiar în orice fel. Iată mai jos o idee (din punctul meu de vedere, să protestezi împotriva unei situaţii fără să aduci o soluţie este inutil şi poate chiar incorect):

Înainte de a descrie efectiv ideea, câteva cuvinte despre cum s-a născut ea. La începutul lunii aprilie am organizat la Cluj un evenimente pentru aproximtaiv 100 de persoane, cu un foarte bogat bufet suedez, cu preparate reci şi calde, majoritate conţinând carne. Din diferite motive, nu au ajuns nici 40 de invitaţi, ceea ce a însemnat că am rămas cu peste trei sferturi din mâncare nemâncată. Primul gând: hai să o ducem la o casă de copii, la un cămin de bătrâni. NEIN! Din diverse motive (parţial de înţeles) nu au voie să primească mâncare gătită adusă fără o documentaţie aferentă. Ne-am apucat şi am împărţit mâncarea tuturor celor prezenţi şi când am rămas fără vase, restul l-am aruncat la gunoi... Nu a trecut mult şi şi-au făcut apariţia câţiva câini vagabonzi, care s-au putut bucura de un veritabil festin... Oare nu se putea face asta într-un cadru organizat? Din toate restaurantele, „şaormăriile” şi patiseriile din oraş, câtă mâncare se aruncă la închiderea programului? Asta ca să nu mai vorbim de lanţurile mari de magazine, care (cel puţin teoretic) ar trebui să îşi distrugă produsele alimentare expirate (acuma că ei le reetichetează şi refrigerează sau le vând ca şi produse gătite, asta e altă mâncare de peşte...stricat). Mulţi patroni de restaurante au rude sau cunoştiinţe în mediul rural şi din „resturi” mai ţin câte un porc. Totuşi, în mare parte, resturile (mâncarea rămasă în farfurii), dar şi ceea ce nu se consumă, se aruncă.

Oare ce ar fi, dacă autorităţile statului ar acorda ONG-urilor anumite fonduri pentru a construi undeva la marginea oraşelor, pe terenuri mai mari, aproape de pădure (unde să nu fie terenurile scumpe, eventual în zone industriale dezafectate sau pe foste terenuri de antrenament ale armatei – există cu miile, lângă fiecare oraş din România), eventual aproape de o sursă de apă, să se construiască nişte ţarcuri în care să fie adunaţi aceşti câini vagabonzi şi castraţi. Sunt sigur că dacă patronii de restuarante ar fi încurajaţi (prin diferite mici beneficii), sau chiar obligaţi (aşa ar exista poate şi o anumită garanţie, că nu li se servesc clienţilor preparate regătite sau expirate) să adune resturile de la mese, oasele şi produsele expirate şi să le strângă pentru aceste centre canine, s-ar putea asigura lejer hrana pentru aceşti câini. Aceste butoaie, puse la dispoziţia de către administratorii centrelor canine, ar urma să fie adunate de către voluntarii acestor asociaţii (mă refer aici la cei care chiar îşi doresc binele câinilor şi rezolvarea „problemei”, nu la cei mulţi cărora le ia foc tastatura de la atâta protestat...) şi cu ele, hrăniţi câinii. Se pot face o mulţime de proiecte, în care să se implice şcoli, instituţii, chiar şi firme private, care astfel să îşi aducă contribuţia pentru mediul social... Personal, cred că, de exemplu, cu banii cu care primarul general al capitalei doreşte să organizeze un referendum (oricum fără factor de decizie) se pot construi destule astfel de centre, se pot castra destui câini, cumpăra medicamente şi aparatura necesară desfăşurării acestui proiect. Oricum, am înţeles că primăria municipiului Bucureşti alocă în 2013 aprox. 3 milioane de euro pentru această problemă...

Din punctul meu de vedere este o situaţie în care câştigă toată lumea... Voi ce ziceţi? Merită să le trimitem ideea aceasta asociaţiilor care se ocupă cu protejarea animalelor şi autorităţilor?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite