Cum arată catedrala naţională a Poloniei, inaugurată vineri. A costat 50 de milioane de euro, bani obţinuţi din donaţii private. Criticii spun că e un storcător de fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Independenţei, Polonia a inaugurat catedrala Templul Providenţei Divine (sau templul proniei dumnezeieşti), a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1791. Deşi are o acustică impresionantă, iar iluminatul poate fi schimbat în funcţie de perioadele calendarului bisericesc, unele voci critică stilul impunătoarei clădiri şi spun că seamănă cu un storcător de fructe.

Polonia a marcat vineri, 11 noiembrie, Ziua Independenţei prin deschiderea unui altar catolic imens a cărui construcţie a început cu mai bine de două secole în urmă. Piatra de temelie a Templului Providenţei Divine din Varşovia a fost pusă în mai 1791. La două zile după adoptarea primei Constituţii a Poloniei, parlamentarii au convenit construcţia unui templu ca jertfă de mulţumire, însă invazia rusă şi cele două Războaie Mondiale au stagnat progresul. În 2003 lucrarea a fost reluată, strângându-se donaţii private de peste 50 de milioane de euro.

Ansamblul arhitectural include si un muzeu dedicat Papei Ioan Paul al II-a şi cardinalului Ştefan Wyszynski, care a fost construit cu fonduri publice.

Pentru guvernul conservator al Poloniei, altarul este o emblemă de perseverenţă şi naţionalism, scrie BBC. Majoritatea cetăţenilor polonezi sunt romano-catolici, iar Biserica are în cotinuare o puternică influenţă politică şi socială.

image

Liturghia inaugurală a fost celebrată în prezenţa prim-ministrului polonez Beata Szydlo şi a preşedintelui Andrzej Duda, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki citându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, care făcea apel la „responsabilizarea“ libertăţii, avertizând cu privire la „aroganţa puterii“.

image

Din păcate, chiar şi după două secole, biserica nu este gata. Decoraţiunile interioare sunt neterminate, fiind nevoie de încă 7 milioane de euro pentru a finaliza lucrarea.

Ca o recompensă pentru cei 224 de ani de aşteptări, vizitatorii templului se vor putea bucura de o acustică superbă, iar iluminatul va putea fi modificat pentru a reflecta diferitele perioade ale calendarului bisericesc. În ciuda sumei impresionante investită, nu toţi cetăţenii sunt de acord cu noul templu, pe care îl aseamănă cu un „storcător gigant de lămâi“.

Templul a fost luminat, vineri, în culorile naţionale ale Poloniei, roşu şi alb, pentru a marca Ziua Independenţei.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite