Coronavirusul loveşte în plin turismul românesc: cea mai mare scădere înregistrată pentru vacanţele de Paşte şi 1 Mai

Coronavirusul loveşte în plin turismul românesc: cea mai mare scădere înregistrată pentru vacanţele de Paşte şi 1 Mai

Conform unui studiu realizat la începutul acestei săptămâni de platforma de rezervări hoteliere TravelMinit.ro, 86% dintre hotelieri consideră că pandemia de coronavirus constituie o ameninţare reală pentru turismul intern. Hotelierii au înregistrat un număr considerabil mai mic de rezervări pentru lunile martie şi aprilie, iar în ultima săptămână s-au înregistrat şi primele anulări de sejururi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotelurile de peste 50 de camere sunt cele mai afectate, în special dacă se află şi în oraşele mari din România unde deja s-au înregistrat cazuri de coronavirus. Pensiunile şi hotelurile de mici dimensiuni au declarat că încă nu se resimte impactul virusului în rezervări. Cu totii au declarat că încă de la primele anunţuri de răspândire a virusului au luat măsuri sporite de igienizare a zonelor comune şi a spaţiilor de cazare.

Paştele şi 1 Mai, cea mai mare scădere înregistrată. Hotelierii sunt optimişti cu privire la sezonul de vară

Cea mai mare scădere a numărului de rezervări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost constatată pentru perioada Paştelui (76.7%), urmată de mini-vacanţa de 1 Mai şi sezonul de vară. Se observă, astfel, că turiştii tind să fie reticenţi cu privire la vacanţele din perioada imediat următoare, însă se menţin optimişti cu privire la sezonul de vară. 86% dintre hotelieri consideră că cele mai afectate perioade sunt luna martie şi aprilie.

Anulările au fost în mare majoritate din partea turiştilor români (79.1%), iar 66% dintre partenerii care au răspuns studiului Travelminit consideră că nu există posibilitatea de a revinde camerele rămase libere după anulări.

Ce planuri de călătorie îşi fac românii pentru perioada următoare

Dacă înainte de răspândirea coronavirusului în Europa, 90% dintre clienţii platformei Travelminit.ro aveau intenţia de a călători în ţară sau în străinătate, în prezent, mai puţin de jumătate ar mai lua această decizie. În plus, 41.3% dintre turiştii care au răspuns la studiu ar alege călătoriile doar pe teritoriul României, 20.5% au declarat că ar face deplasări atât interne, cât şi externe, iar 36.6% nu mai au nicio intenţie de a călători în perioada următoare.

De altfel, 84.3% dintre respondenţi au şi anulat cel puţin o rezervare din cauza răspândirii coronavirusului, 55.2% dintre vacanţele anulate fiind în străinătate, 36.1% pe teritoriul României, iar în 8.7% dintre cazuri rezervările anulate erau aât în ţară, cât şi externe.

Ce măsuri iau proprietarii de pensiuni şi hotelierii pentru a încuraja rezervarea vacanţelor în ţară?

Conform studiului TravelMinit.ro, pentru a creşte numărul de rezervări pentru lunile aprilie şi mai, hotelierii sunt deschişi implementării unor politici flexibile de rezervare - 41.3% dintre hotelieri sunt dispuşi să prelungească perioada de plată a avansului, 36.2% să ramburseze avansul plătit integral/parţial într-un termen stabilit, iar 34.6% chiar ar renunţa la avans pentru a creşte numărul rezervărilor.

Rezervări în România fără avans şi cu anulare gratuită

În acest moment există peste 2600 de unităţi de cazare listate pe platforma Travelminit.ro care pot fi rezervate fără plata vreunui avans şi sunt 100% rambursabile. Spre deosebire de alţi ani în care rezervările pentru perioada Paştelui şi mini-vacanţa de 1 Mai erau deja încheiate la finalul lunii martie, în acest an hotelierii chiar acceptă plata vacanţelor de Paşte/ 1 Mai folosind vouchere de cazare.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2700 de persoane, începând de marţi, 10 martie, şi până joi, 12 martie. Travelminit.ro este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa rezervărilor hoteliere din România.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: