Cele mai romantice oraşe din România: triada romantismului şi „oraşul care pare să se transforme” VIDEO

Cele mai romantice oraşe din România: triada romantismului şi „oraşul care pare să se transforme” VIDEO

Îndrăgostiţi în parc. Foto: wallpaperscraft.com

Chiar dacă Parisul este considerat “Oraşul Iubirii”, România se poate mândri cu oraşe idilice, potrivite pentru o escapadă în doi, care pot alcătui un top al celor mai romantice locuri din ţara noastră. Consultanţii în turism Răzvan Pascu şi Ciprian Enea au nominalizat mai multe oraşe care ar putea oricând să concureze la titlul de cel mai romantic oraş din România, însă lista rămâne deschisă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În 2012,  Sibiul figura pe primul loc într-un clasament al celor mai romantice locuri din ţara noastră, fiind urmat de Sighişoara şi abia apoi de Braşov şi Timişoara. Bucureştiul se situa la coada clasamentului. 

Cu ajutorul a doi consultanţi în turism, Răzvan Pascu şi Ciprian Enea, am încercat să aflăm care sunt oraşele din România care ar putea concura la titlul de cele mai romantice locuri din ţară, destinaţii perfecte pentru a petrece clipe de neuitat alături de persoana iubită. 

Conform celor doi specialişti, destinaţiile montane precum Sinaia şi Bran nu pot lipsi dintr-un astfel de clasament, unde argumentele pot fi reprezentante şi de aprecierile recent obţinute la nivel mondial de frumoasele castele româneşti din aceste zone. Astfel, jurnaliştii străini de la “Off to Europe” consideră că în România se află două din cele mai frumoase zece castele din lume, şi anume Peleşul şi Castelul Huniazilor. 

Triada romantismului: Braşov, Iaşi, Sibiu 

Ciprian Enea, consultant în turism, plasează Sinaia pe locul 4 într-un top 5 al celor mai romantice oraşe din România. “Un city break în Sinaia cuprinde neapărat castelul Peleş, pârtia de ski, dar şi restaurantele tradiţionale,” a declarat acesta. Potrivit lui Enea, pe primul loc s-ar plasa Braşovul, “pentru că vine cu o poziţionare foarte bună, cu atmosferă, dar şi cu o arhitectură aparte, cu barurile şi restaurantele din Centrul vechi şi, nu în ultimul rând, cu tradiţia sa turistică”. 

Şi consultantul în marketing turistic Răzvan Pascu este de părere că Braşovul este unul din oraşele româneşti idilice, acesta adăugând pe aceeaşi poziţie în clasament, respectiv pe locul 4, şi Iaşiul şi Sibiul. “Diferite, dar foarte frumoase toate trei, Braşovul şi Sibiul te vor încanta cu spiritul oamenilor şi frumuseţea locurilor, iar Iaşiul te va surprinde prin calitatea renovărilor şi dezvoltărilor imobiliare din centrul oraşului, împletit cu romantismul locurilor unde au trăit Mihai Eminescu sau Ion Creangă,” spune Pascu.      

Pentru Enea în schimb, Iaşiul se află pe locul al doilea în top, “pentru povestea de dragoste dintre poetul nostru naţional Mihai Eminescu şi Veronica Micle, pentru pleiada de scriitori ai Iaşului şi artiştii săi binecunoscuţi”. Totodată, continuă acesta, în Iaşi găsim şi zonele de rezonanţă din literatura română precum parcul Copou (foto jos) cu teiul lui Eminescu, Palatul Culturii şi altele la fel de semnificative pentru a le considera destinaţii romantice.

Foto: istorie-pe-scurt.ro

În topul lui Ciprian Enea regăsim deopotrivă Capitala, urmată de Timişoara şi Bran.

Deşi vine cu o paletă impresionantă de locuri şi repere în cultura modernă, din cauza distanţelor mari şi a altor inconveniente, plasez Bucureştiul pe locul 3 şi nu pe primul. Pentru locul 5 am două variante, în funcţie de profilul de weekend pe care ni-l dorim pentru Ziua Îndrăgostiţilor: Timişoara, pentru că este un oraş frumos, cu o cultură a timpului liber aparte şi pentru arhitectura sa şi Bran pentru cei care iubesc muntele şi poveştile medieval – toate legendele despre Dracula au şi o componentă romantică foarte mediatizată. La Bran putem găsi şi o varietate de restaurante tradiţionale şi putem petrece un Valentine’s Day în stil Dragobete, conchide consultantul Ciprian Enea.   

Răzvan Pascu menţionează Alba Iulia pe primul loc pentru că  „cei care au vizitat acum mulţi ani Alba Iulia şi vor merge din nou acum, vor avea un şoc. Pozitiv. Este oraşul care s-a transformat aproape complet, în care cetatea renovată arată superb şi în care evenimentele de calitate dau un farmec aparte cetăţii Alba Carolina. Oraşul a fost deja apreciat de publicaţii internaţionale, a fost felicitat de Comisia Europeană pentru eficienţa în folosirea banilor şi pare să meargă pe un drum bun, fiind tot mai vizibil şi apărând deja în ofertele agenţiilor de turism care fac pachete interne sau pentru turiştii străini. Daca vă doriţi o destinaţie mai aparte, cu linişte, oameni calmi şi zâmbitori şi dacă vă doriţi plimbări romantice prin cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei, atunci trebuie să ajungeţi la Alba Iulia.” 

Pascu recomandă şi Ţinutul Secuiesc pentru frumuseţea lui, fără a nominaliza însă un oraş anume:

Dacă reuşim să trecem peste obstacolul psihologic că în acea zonă locuieşte preponderent populaţie de etnie maghiară şi dacă reuşim să trecem peste zvonurile false că vei ajunge acolo şi oamenii care vor vedea că eşti român nu îţi vor răspunde la salut sau la întrebări, s-ar putea chiar să ne placă şi să avem una dintre cele mai frumoase zile ale îndrăgostiţilor. În primul rând pentru că zona în judeţul Covasna arată superb, nu degeaba vine prinţul Charles în fiecare an prin Micloşoara (foto jos) sau Valea Zălanului, iar oamenii de afaceri încep să cumpere conace şi castele vechi pe care le restaurează şi le introduc în circuitul turistic.  

 

Foto: panoramio.com

Oradea, „oraşul care pare să se transforme” 

Oradea se află şi ea pe lista oraşelor nominalizate de către Răzvan Pascu, fiind “oraşul care pare să se transforme, care pare să îşi dorească cu adevărat să primească turişti şi care în ultima vreme afişează o imagine bună din punct de vedere turistic”. De la Oradea se poate ajunge rapid şi la Băile Felix, unde sunt anunţate tot mai multe investiţii de calitate în hoteluri cu facilităţi de spa, mai spune acesta, destinaţia putând reprezenta o opţiune pentru petrecerea Zilei Îndrăgostiţilor.

Pe lângă oraşe, Pascu a preferat în locul oraşelor, chiar pe locul 3 în topul său, şi satele săseşti din Transilvania: Viscri, Mǎlâncrav, Biertan, Saschiz, Richiṣ, Cincṣor. “Dacă vrei să te întorci la tradiţii şi să cunoşti oameni care au lăsat în urmă agitaţia oraşelor pentru a-şi deschide pensiuni în cele mai frumoase sate săseşti din Transilvania, dacă vrei să simţi gustul adevărat al mâncării şi dacă vrei să vezi meşteşugarii despre care până acum ai citit pe internet, mergi aici de Ziua Îndrăgostiţilor.”

Pentru că orice astfel de top este, până la urmă, mai mult sau mai puţin subiectiv, iar fiecare dintre noi poate să considere alte oraşe din România la fel de romantice, motivaţi poate de prima mare iubire, de primul sărut sau de prima ploaie de vară prin care am alergat îndrăgostiţi, lista este deschisă propunerilor şi poveştilor de iubire venite din partea dumneavoastră. 

Topul celor mai romantice destinaţii din România - Răzvan Pascu:

1. Alba Iulia

2. Ţinutul Secuiesc

3. Satele săseşti din Transilvania

4. Braşov, Iaşi, Sibiu

5. Oradea

Topul celor mai romantice oraşe din România - Ciprian Enea:

1. Braşov

2. Iaşi

3. Bucureşti

4. Sinaia

5. Timişoara / Bran

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările