Cele mai frumoase sate din România. Locuri unde putem fugi de nebunia marilor oraşe: cătunul caselor pictate şi Drumul Verde din Maramureş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vacanţă aparte poate include vara aceasta vizitarea unora dintre cele mai frumoase şi mai interesante sate din ţară, locuri unde oamenii au înţeles că îşi pot câştiga existenţa promovând tradiţiile şi farmecul zonei pentru a atrage turiştii.

În ultimii ani, românii au început să descopere farmecul vieţii la ţară şi al peisajelor rurale, unde îţi poţi găsi liniştea alături de familie. Unele dintre aceste sate româneşti care ar putea să fie incluse într-un itinerar turistic sunt apreciate şi promovate şi de Prinţul Charles al Marii Britanii, cum este cazul localităţii Viscri, din judeţul Braşov.

Şirnea, Peştera şi Măgura

Situate în judeţul Braşov, în apropiere de Moeciu, satele Şirnea, Peştera şi Măgura fac parte dintre localităţile turistice care oferă, dincolo de priveliştile spectaculoase, şi prilejul de a participa la o mulţime de sărbători locale, cum sunt Sânzienele, pe 23 iunie, sau Focul lui Sumedru, pe 25 octombrie. 

Bineînţeles, nu poate fi ratată ocazia de a savura gustoasele preparate tradiţionale. Se fac excursii în munţii Piatra Craiului pentru cei care iubesc natura, dar şi călătorii pe două roţi. De exemplu, amatorii de ciclism montan se pot relaxa pe traseul Zărneşti- Măgura- Peştera- Şirnea- Dâmbovicioara- Brustureţ- La Table- Prăpastiile Zărneştilor, de dificultate medie, care are peisaje spectaculoase. Rezervaţia naturală Cheile Zărneştilor este o altă atracţie din zonă, considerată monument al naturii. 

image

Satul Şirnea. FOTO Arhiva

Rîmetea

Satul Rîmetea, din judeţul Alba, este menţionat adesea printre cele mai frumoase localităţi din România graţie arhitecturii unice a locului, nu numai a frumuseţii împrejurimilor. Aşezată la poalele munţilor Trascău, localitatea a primit în 1999 premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic, din partea Comisiei Europene.

Mai mult de jumătate din cele 300 de case din sat sunt albe cu ferestre verzi şi păstrează intactă arhitectura secolului al XIX-lea. În octombrie 2000, Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rîmetea zonă arhitecturală şi urbană protejată. Satul a fost vizitat şi de actorul britanic Jeremy Irons, care s-a  declarat impresionat de frumuseţea localităţii, după cum notează romaniatourstore.com. Turiştii au posibilitatea să facă trekking spre Vârful Piatra Secuiului, care străjuieşte Rîmetea.

image

FOTO transilvaniareporter.ro

Viscri

Considerat deja o „vedetă” internaţională, satul Viscri a beneficiat din plin de promovarea făcută de Prinţul Charles, unul dintre satele transilvane preferate pe care le vizitează periodic. Bineînţeles, o vizită la Viscri trebuie să includă biserica fortificată şi vechiul atelier de fierărie, meşteşug care încă se mai păstrează. Un alt punct de atracţie este reprezentat de orga veghe de 300 de ani din interiorul bisericii de la Viscri.

image

FOTO totpal.ro

Ciocăneşti

Satul Ciocăneşti este vestit pentru casele sale pictate cu motive tradiţionale, iar localnicii păstrează arhitectura celor aproximativ 600 de gospodării unice, care fac din sat un fel de muzeu în aer liber. Motivele pictate pe case au fost inspirate în 1950 de cele existente pe costumul popular, iar tradiţia se păstrează din generaţie în generaţie graţie succesului turistic de care se bucură Ciocăneşti. Dacă ajungeţi în sat, în mod obligatoriu faceţi o vizită şi la muzeul ouălor încondeiate, unde se află 1.800 de exponate rare, dar şi la stânele de pe muntele Suhard, unele dintre ele turistice, unde puteţi gusta preparate culinare specifice.

image

FOTO diybazaar.ro

Breb

Aşezat la poalele Munţilor Gutâi, pe drumul dintre Budeşti şi Ocna Şugatag, satul maramureşan Breb oferă o imagine idilică, graţie caselor răsfirate pe dealuri şi a căpiţelor de fân presărate din loc în loc. Numele satului provine de la mamiferul cu acelaşi nume, “breb” (sau castor), care a trăit aici până în secolul al XVI-lea.

Aici puteţi urma şi ”Drumul Verde” al Maramureşului, un concept european din anul 2000 care delimitează rutele eco de cele tradiţionale. Drumul traversează masivul Gutâi şi cuprinde şapte sate: Ocna Şugatag, Budeşti, Hoteni, Hărniceşti, Breb, Deseşti şi Mara. Nu în ultimul rând, drumul leagă şi şapte arii protejate, Rezervaţia Creasta Cocoşului, Lacul Morărenilor, Cheile Tătarului, Poiana Brazilor, Pădurea Crăiască, Taurile de la Hoteni şi Turbăria Iezerul Mara, pe un traseu de 88 de kilometri.

Breb a devenit cunoscut în întreaga lume şi datorită scriitorului englez William Blacker, care a descris satul în cartea “Along the Enchanted Way: A Romanian Story”, după ce a locuit în zonă timp de mai mulţi ani. Inclusiv Prinţul Charles al Marii Britanii este ataşat de sat, iar fundaţia patronată de el a restaurat aici trei case vechi din lemn. În Breb puteţi vizita şi biserica monument istoric cu cel mai vechi turn de lemn din ţară, datat la 1530.

image

FOTO turismmaramures.ro

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite