Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre FOTO Mediafax
Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre FOTO Mediafax

Pentru un pescar, indiferent că o face din pasiune sau din necesitate de a-şi asigura traiul zilnic, nimic nu se compară cu o zi petrecută în mijlocul frumuseţilor naturii, în aşteptarea prăzii perfecte. Pentru cei care vor să se relaxeze pe malul Dunării şi să plece acasă cu o captură impresionantă, propunem câteva dintre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.

Mehedinţi: Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Patria somnilor este în Cazanele Mari

Judeţul Mehedinţi este raiul pescarilor, în fiecare an în jur de 20.000 de pescari sportivi primind viză de la Poliţia de Frontieră pentru a putea pescui pe malul Dunării. Fiindcă Mehedinţiul este un judeţ de graniţă, pescarii trebuie să treacă mai întâi pe la Poliţia de Frontieră, unde primesc gratuit o viză. Altfel riscă amenzi usturătoare.

Locurile bune de pescuit sunt multe în Mehedinţi, dar vă prezentăm aici cele mai importante puncte pe care nu trebuie să le rataţi.

1. Pe Dunărea Mică (pe braţul Gogoşu), la kilometri fluviali 860-870, pe direcţia localităţii Izvoarele, locul numit „La Ciocolate”.

2. La Staţia de Pompe de la Ostrovul Mare (km fluvial 865)

3. La Cheile Portului, în zona localităţii Gruia.

4. Zona localităţii Pristol se numără, şi ea, printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. 

5. Pentru sezonul toamnă-iarnă (la răpitor) – pe direcţia localităţilor Crivina, Ţigănaşi. Potrivit portalului pescarmehedintean la Porţile de Fier II - Ţigănaşi  sunt două turbine imediat cum treci podul. Dacă funcţionează, zona mişună de avat şi şalău, este curent foarte puternic lângă turbine. Mai la vale se poate prinde peste paşnic la lansetă şi plută.

6. La Orşova - Eşelniţa, pentru adepţii pescuitului la clean spinning sunt câteva puncte unde sunt locuinţe acoperite de apă, în Golful Graţca, în zona bisericii vechi de la Eşelniţa.

7. Dubova – tot golful e bun de pescuit şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.

8. Cazanele Mari – raiul somnilor de dimensiuni mari. Pescarulmehedintean avertizează că accesul este foarte dificil şi sunt foarte puţine locuri unde se poate pescui de pe mal – numai pentru cei cu mult curaj şi experienţă în alpinism sau pentru posesorii de barcă, dar o barcă seriosă fiindcă aici curenţii sunt foarte puternici.

9. Cazanele Mici – locul bun pentru somn.

10.  Şviniţa – loc pentru răpitori în special.

Cele mai bune locuri de pescuit în Delta Dunării. Unde trag cel mai bine monştrii cu mustăţi, bibanul şi ştiuca

Delta Dunării nu este doar un paradis pentru turistul care vrea să se rupă de tumultul civilizaţiei şi vine să se plimbe cu lotca printre cormorani şi nuferi. Este şi locul perfect pentru cei care vor să pescuiască

Lacul Fortuna este unul dintre cele mai mari lacuri din Delta Dunării. Se ajunge pe acest lac numai pe cale navigabilă. Aici se poate practica pescuitul atât din barcă, dae şi de pe mal, existând, în funcţie de nivelul apei, posibilitatea de a întinde lansetele după crapi şi somni.

Un alt loc unde pescarii îşi pot încerca norocul este Balta Traian. La ieşirea din satul Traian treceţi pe lângă o fermă şi ţineţi stânga, având ca reper balta sălbatică şi stâlpii de înaltă tensiune.

Canalul Olguţa este frecventat mai ales de pescarii de ştiucă şi biban. Există posibilitatea de a pescui şi de pe mal, însă locurile sunt puţine din cauza vegetaţiei tari. În afară de răpitori, pe canal se mai prinde crap, caras şi plătică. Accesul se face cu barca, acest canal fiind o scurtătură a unei meandre a Canalului Şontea.

Dacă intri spre braţul vechi al Dunării dinspre Mahmuia găseşti zone ideale de pescuit şi campare. Vara, în Uzlina vin sute de pescari. Potenţialul braţului vechi ascunde monştri cu mustăţi, albicioşi hrăpăreţi.

O altă zonă căutată de pescari este Enisala. Accesul către zonă se face pe DN Constanţa – Tulcea. La Babadag faceţi dreapta, către satul Enisala. 

Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre

Gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră în zona Sfântul Gheorghe este un pic mai greu de descoperit pentru cel care vizitează zona pentru prima dată. Iată cum ne îndrumă cei care cunosc bine locul: „Se merge pe drumul spre mare, se iese din sat. La aproximativ un kilometru de unitatea militară se face un drum spre Dunăre, în capătul lui fiind o lizieră de sălcii. Se ţine drumul până se dă de Dunăre. Se poate da după somn, şalău, crap“.

Pe o plajă destul de mare, pe partea dreapta cum mergi dinspre porţiunea navigabilă a braţului Sfântu Gheorghe spre localitatea Uzlina, sunt multe locuri ce se pretează pescuitului la crap, somn dar şi şalău şi ştiucă. Pentru cei care cunosc cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe locaţia este între km 66-62 (km vechi).

Călăraşi: Cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. Evadare în paradisul de pe insula Păcuiul lui Soare

Insula Păcuiul lui Soare

Pescarii înrăiţi se pot relaxa, în judeţul Călăraşi, pe malul Dunării, în zone cu farmec aparte şi peisaj de vis, unde au ocazia să le pice în undiţă peşti de până la 10 kilograme bucata. Păcuiul lui Soare e un loc rupt de civilizaţie, cu privelişte mirifică şi cu o linişte asurzitoare şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre.

Păcuiul lui Soare, dar şi malul românesc al Dunării, la graniţa cu Bulgaria, sunt cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre, din judeţul Călăraşi. Un pescar care se respectă trebuie să aibă echipamente şi dotări de aproximativ 5.000 de euro. Unuia profesionist nu-i sunt suficienţi însă 30.000, spune Viorel Cristea, pescar de când se ştie. Cei care nu au barcă pot apela la firme specializate care asigură transport pe Dunăre, cazare, masă, totul pornind de la 100 de euro pe zi.

Zonele bune pentru stat cu undiţa în baltă sunt la 10-15 kilometri în aval şi în amonte de Dunăre-braţul Răul, zona de la cetatea Păcuiul lui Soare, unde sunt ape foarte adânci, şi la kilometrii 350-380, în zona de frontieră cu Bulgaria, un loc excepţional de pescuit, evitat de braconieri.

„Aici se pot prinde mai multe specii de peşte. Este vorba despre şalău, somn, crap, caras şi plătică, de regulă, cu greutatea cuprinsă între 5 şi 10 kilograme fiecare“, spune Viorel Cristea care se mândreşte că a moştenit această pasiune de la tatăl său, unul dintre cei mai buni pescari din oraş.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite