Cel mai vechi feribot operaţional din Finlanda, o atracţie a oraşului Turku, a fost echipat cu două motoare electrice

Cel mai vechi feribot operaţional din Finlanda, o atracţie a oraşului Turku, a fost echipat cu două motoare electrice

FOTO 123RF.com

Fori, cel mai vechi feribot operaţional din Finlanda, a fost echipat cu două motoare electrice şi a devenit primul vehicul de transport maritim din această ţară care foloseşte un sistem de propulsie ecologică, informează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fori a debutat în serviciul de transport public al Finlandei în anul 1904, sub forma unui feribot cu propulsie pe aburi. A fost recondiţionat şi a primit un motor Diesel în anul 1955.

Sâmbătă, atunci când a traversat din nou râul Aura din oraşul Turku, celebrul feribot finlandez a dispus pentru prima dată în istoria sa de două motoare electrice şi un sistem de transmisie electrică.

În pofida acestor modernizări, bătrânul feribot finlandez efectuează în continuare o traversare a estuarului râului Aura cu o viteză medie de 2 kilometri pe oră.

Operaţiunea de modernizare a fost realizată de compania maritimă locală Mobimar, cu ajutorul unui sistem de transmisie electric conceput de compania finlandeză Visedo.

Motor de schimb

Fiecare dintre cele două motoare include un convertor de curent continuu (DC/DC) pentru a creşte voltajul din fiecare baterie şi un magnet permanent care transformă semnalul electric în energie mecanică.

Noul sistem este cu opt tone mai uşor decât vechile motoare Diesel şi hidraulice pe care le-a înlocuit.

Potrivit companiei Visedo, acest sistem de propulsie electrică este capabil să furnizeze o energie de aproximativ 3 kW pe oră în lunile de vară, iar puterea motoarelor este suplimentată la 4 kW pe oră în timpul iernii.

Feribotul are nevoie de un singur motor pentru a funcţiona, însă noul design permite folosirea simultană a ambelor motoare, atunci când ambarcaţiunea are nevoie de o putere suplimentară - în special în timpul iernii, când la suprafaţa râului încep să se formeze sloiuri de gheaţă.

În acest fel, feribotul poate să rămână operaţional atunci când unul dintre motoare necesită o revizie tehnică.

Fori este una dintre atracţiile turistice din Turku, operând curse non-stop pe timpul zilei şi transportând până la 75 de pasageri în fiecare cursă pe care o efectuează între cele două maluri ale râului Aura.

Autorităţile din acest oraş finlandez au anunţat planurile vizând ”convertirea” celebrului feribot la ”energie verde”, prin trecerea de la motoare Diesel la motoare electrice, în anul 2015.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările