Ce să vizitezi în Istanbul: capodopere arhitecturale şi peisaje mirifice FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul şi Turnul Galata FOTO Shutterstock
Podul şi Turnul Galata FOTO Shutterstock

Dacă eşti în căutarea unei vacanţe în fosta capitală a Imperiului Bizantin, îţi prezentăm câteva recomandări cu ce să vizitezi în Istanbul.

Istanbul este un oraş al contrastelor care surprinde turiştii atât prin istoria sa, cât şi prin arhitectura clădirilor şi spiritul autentic şi oriental. 

Obiectivele turistice sunt foarte diverse şi dacă te gândeşti ce să vizitezi în Istanbul trebuie să ştii că e păcat să ratezi croazierele pe Bosfor, moscheile şi celebrele bazaruri, scrie Travel Tailor.

Îţi prezentăm ce să vizitezi în Istanbul, obiective turistice de neratat într-un city break:

Hagia Sophia/Catedrala Sfânta Sofia sau Biserica Sfintei Înţelepciuni

Hagia Sophia, una dintre cele mai mari construcţii religioase din lume, a fost clădită pe ruinele altor două biserici la ordinul Împăratului Iustinian I, care şi-a dorit un lăcaş de cult decorat cu aur, argint şi marmură aduse din Grecia şi din Africa. 

Catedrala Sfânta Sofia a fost inaugurată la data de 26 decembrie 537, după munca de cinci ani a peste 10.000 de oameni. Legendele spun că la vederea capodoperei bizantine, Iustinian ar fi exclamat: „Solomon, te-am depăşit“.

În secolul al XV-lea, după peste 900 de ani, biserica a devenit moschee şi i s-au adăugat morminte, minarete (turn înalt al geamiilor, din vârful căruia hogea cheamă pe credincioşi la rugăciune – n.r.) şi fântâni care îi sporesc frumuseţea şi unicitatea. În anul 1935, Mustafa Kemal Ataturk îi conferă statutul de muzeu. Cu o istorie de un mileniu şi jumătate, incendiată, lovită de cutremure şi jefuită, Hagia Sophia a continuat să rămână în picioare.

hagia sophia istanbul foto shutterstock

Hagia Sophia FOTO Shutterstock

Palatul Topkapi

După cucerirea Constantinopolului, la jumătatea secolului al XV-lea, Mehmet al II-lea a dorit construirea unei reşedinţe pe măsura Imperiului Otoman. Palatul Topkapi este un mozaic de palate, curţi, pavilioane şi grădini, toate culminând cu terasele de unde se pot admira laolaltă Marea Marmara, Cornul de Aur, Bosforul şi Insulele Principilor. 

Tezaurul este una din atracţiile principale, unde se pot admira pietrele preţioase uriaşe, pumnalele bătute cu rubine, piesele din jad persan, otoman, chinezesc şi rusesc, dar, cel mai dorit, impresionantul Diamant Kasikci ce are nu mai puţin de 86 de karate, bătut în 49 de briliante. 

palatul topkapi istanbul foto shutterstock

Palatul Topkapi FOTO Shutterstock

Tot acolo poate fi vizitat Haremul, unde s-a filmat serialul turcesc „Suleyman Magnificul“. Haremul era zona din palat strict interzisă bărbaţilor. Singurii bărbaţi care aveau acces aici erau eunucii care aveau grijă de cele aproximativ 800 de concubine ale sultanului. Acestea erau fie sclave făcute cadou sultanului, fie pradă de război, însă odată intrate în palat erau bine educate pentru a se ridica la înălţimea dorinţelor sultanului. Pasajul concubinelor şi dormitorul sultanului îţi vor istorisi poveşti nebănuite. 

palatul topkapi harem istanbul foto shutterstock

Harem, Palatul Topkapi FOTO Shutterstock

Moscheea albastră

Moscheea albastră este cunoscută turiştilor din întreaga lume datorită interiorului său colorat în albastru. Construită în secolul al XVII-lea, pe vremea sultanului Ahmet I, Moscheea albastră este, alături de Moscheea Suleiman, cea mai frumoasă din Istanbul. Aici au loc zilnic toate cele cinci slujbe specifice islamului.

moscheea albastra istanbul foto shutterstock

Moscheea albastră FOTO Shutterstock

Aceasta conţine 21.000 de plăci de ceramică albastră de Iznik şi este moscheea cu cele mai multe minerate din Turcia (şase), ceea ce o plasează pe locul al doilea în lume după Moscheea de la Mecca, cu şapte minarete.

moscheea albastra istanbul foto shutterstock

Moscheea albastră, înăuntru FOTO Shutterstock

Podul şi turnul Galata

Podul Galata îşi începe istoria în anul 1453, când bărcile erau puse una lângă cealaltă pentru a forma un pod mobil pe care treceau trupele otomane. 50 de ani mai târziu se făceau planurile pentru primul pod din regiune, planuri semnate de Leonardo da Vinci, însă refuzate de sultanul Baiazid al II-lea. S-a cerut chiar şi contribuţia lui Michelangelo, însă acesta din urmă a refuzat participarea lui la acest proiect ce a fost astfel amânat până în secolul al XIX-lea. 

Dupa ce alte patru poduri au fost pe rând construite şi demolate, al cincilea pod, podul Galata de astăzi, a fost ridicat în anul 1994. Folosit de maşini, tramvaie şi pietoni, podul Galata este un amestec de gusturi şi culturi. La etajul inferior al podului ai la dispoziţie o zonă destinată activităţilor comerciale, cu restaurante, food street, cafenele şi narghilea. 

podul galata istanbul foto shutterstock

Podul Galata FOTO Shutterstock

Mărginit la un capăt de Turnul Galata, iar la celălalt de piaţa de condimente, podul Galata este locul ce trebuie să-l vizitezi în Istanbul la apus deoarece peisajul devine mirific: la capătul podului se înalţă turnul Galata şi, mai în spate, minaretele moscheii, tot dealul fiind învăluit de nuanţe de roşu. 

Turnul Galata are o istorie îndelungată. A fost construit în anul 528, fiind ulterior reconstruit din piatră cu scopul de a deservi pazei regiunii, în anul 1248. Mai târziu, turnul Galata a fost transformat în închisoare, iar în anul 1453, atunci când otomanii au cucerit Istanbulul, a fost folosit drept hambar. Astăzi este vizitat în special pentru vederea impresionantă pe care o oferă balconul său.

turnul galata istanbul foto shutterstock

Turnul Galata FOTO Shutterstock

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce este simbolul oraşului Istanbul şi a fost construit în secolul al XIX-lea, fiindu-i dedicat sultanului Abdulmecit. Acesta este considerat şi cel mai mare palat al Imperiului Otoman.

Palatul Dolmabahce, pe care îl poţi admira pe malul european al Bosforului, are 285 de camere, 43 de saloane în care se organizau odinioară recepţii, iar dotările interioare sunt pe măsura opulenţei sale. Vei vedea aici candelabre uriaşe din cristale de Boehmia ce cântăresc nu mai puţin de 4 tone.

Dincolo de opulenţa care îl reprezintă, acest palat este apreciat de turci pentru că aici a încetat din viaţă Mustafa Kemal Ataturk. De la moartea sa, 10 noiembrie 1938, ora 09.05, toate ceasurile din Palatul Dolmabahce au fost oprite la această oră. Sunt cu adevărat impresionante sentimentele pe care fiecare cetăţean turc le poartă conducătorului lor chiar şi la 80 de ani de la moartea acestuia.

palatul dolmabahce istanbul foto shutterstock

Palatul Dolmabahce FOTO Shutterstock

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite