Ce vezi gratis la Praga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comparaţie cu Bucureşti, Praga nu e un oraş ieftin şi mai peste tot se plăteşte bilet de intrare. Sunt însă şi câteva obiective turistice care pot fi vizitate gratuit.

Ce vezi în oraşul de aur fără să plăteşti cu aur. Sau coroane, căci foarte puţini acceptă euro. 

Vyšehrad

Incă din secolul X, pe dealul de lângă Valtava stătea cocoţat un fort. Mica aşezare de piatră s-a transformat, peste ani, în cetate, în unitate militară, apoi în reşedinţă regală, ajungând ca astăzi să fie un complex impresionant de clădiri. Pe străduţele celui mai mare castel medieval din lume te poţi plimba gratis, prin unele locuri se plăteşte bilet, în alte clădiri intrarea e gratuită.

Intri gratis şi în Catedrala Sfântul Vitus, cea mai mare din Praga. Dacă vrei să explorezi mai în detaliu lăcaşul de cult sau să urci în turn, atunci trebuie să plăteşti bilet. 

Şi dacă tot suntem la biserici, şi Týnský Chrám, din centrul vechi, Sfântul Nicolaie şi Biserica Doamnei Noastre, în Mala Strana, au intrare gratuită.

Mai mult, în mai e noaptea bisericilor, aşa că le poţi vizita pe toate fără să plăteşti bilet, iar în iunie e noaptea muzeelor. 

Tot gratuit intri şi în grădina de lângă castel, Grădina Raiului. Nu e foarte bogată în plante, dar vezi Praga de sus. Şi nu uita de schimbarea gărzii, zilnic, la ora 12.00.  

image

Un alt simbol al oraşului e Ceasul astronomic. Nu te costă nimic să vezi mecanismul ce dă ora exactă din secolul 15. Numai că dacă vrei să urci în turn trebuie să plăteşti bilet. Poţi însă vedea Praga de sus şi fără să dai bani, din grădinile de lângă palat sau de pe dealul Petrin. Petrin nu numai că îţi arată întreg oraşul de la peste 300 de metri înălţime, dar are şi câteva grădini foarte frumoase. Şi tot la capitolul parcuri aş adăuga fostul loc de vânătoare al lui Rudolf al doilea, Stomovka. 

Înapoi în centrul vechi, fă o plimbare prin Josefov, cartierul evreesc. Pentru muzee, cimitir şi sinagogi trebuie să plăţeşti bilet dar nu te împiedică nimeni să te plimbi, pe urmele lui Kafka, pe străduţele fostului ghetou. Şi dacă locuinţa în care s-a născut autorul a fost demolată, cea în care a locuit în perioada 1889 - 1896 e încă în picioare, lângă ceas. 

image

Senatul e deschis publicului, gratuit, la fel şi grădina. Dacă eşti pasionat de arta modernă îţi recomand lucrările lui David Cerny. Le vezi peste tot prin oraş - bebeluşi gigant, omuleţi zburători, personaje de toate felurile şi în toate poziţiile - şi sunt destul de controversate. 

Să dăm o fugă şi prin centrul nou, la Casa care dansează sau Fred şi Ginger. 

image

La cel mult 20 de minute de mers pe jos, în piaţa Wenceslas, e Muzeul Naţional. Intrarea e gratuită în prima zi de luni din fiecare lună (deocamdată e în renovare clădirea principală). 

Muzeul de muzică are intrarea liberă în prima marţi a fiecărei luni. Galeria naţională îţi deschide uşile gratis în prima miercuri din lună, de la 15 la 20.00. La fel şi muzeul Kampa. La muzeul de artă decorativă intrarea e liberă joia, de la 17.00 la 19.00. Jiri Svestka Gallery e gratis vinerea şi sâmbăta. 

Nu am uitat de Podul Carol, dar e atât de cunoscut încât n-ai cum să-l ratezi, plus că leagă oraşul vechi de cel nou. Şi sigur vei remarca clădirile, superbe şi păstrate într-o stare excelentă.

Acest articol a apărut prima oară pe blogul personal

Pe aceeaşi temă: 

Ce vezi gratis la Paris

Ce vezi gratis la Londra 

Ce vezi gratis la Roma

Ce vezi gratis la Berlin

Ce vezi gratis la Amsterdam

Ce vezi gratis la Madrid

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite