Ce reguli trebuie să respecte turiştii în Delta Dunării şi de ce este nevoie de un ghid detaliat de conduită în rezervaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turisti delta dunarii Fotografii de Selaru Valentin Marian

Delta Dunării, una dintre cele mai atractive destinaţii de vacanţă din România, are nevoie de un ghid de conduită pentru vizitatori, dar şi de un studiu de impact care să arate câţi oameni poate primi rezervaţia în fiecare an fără ca mediul să fie afectat, susţine Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDT-Delta Dunării).

Mai multe imagini revoltătoare, ce suprind momentul în care o barcă cu turişti a intrat în plin, în viteză, într-o colonie de pelicani, au devenit virale pe internet săptămâna trecută şi au pus din nou în discuţie modul în care este exploatată turistic rezervaţia naturală Delta Dunării.

Cifrele oficiale arată că numărul românilor şi străinilor care vin în fiecare an în Delta Dunării este foarte mare, dar asta nu înseamnă că „toţi vizitatorii chiar conştientizează că vin într-o rezervaţie naturală, cu reguli specifice”, după cum spune Cătălin Ţibuleac, conform hotnews.ro

Nu există un regulament detaliat în acest sens dar, după cum mi-a explicat preşedintele AMDT-Delta Dunării, acesta va fi elaborat în acest an pentru ca oamenii să înţeleagă că nu se află într-o loc ca oricare altul, ci într-o rezervaţie destul de fragilă care trebuie protejată.

Există totuşi câteva reguli de bun-simţ pe site-ul ARBDD care pot fi consultate aici .

Înainte de toate însă primul lucru care ar trebui făcut ar fi realizarea unui studiu de impact care să arate câţi turişti poate suporta Delta Dunării în fiecare an.

„Acest studiu de impact pe care trebuie să-l realizeze Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării va determina comportamentul nostru de acum încolo.

Va trebui să spună câţi turişti poate suporta Delta, pentru că este o problemă complexă: e vorba de deşeurile pe care aceşti oameni le produc, de numărul de bărci, de viteza cu care trebuie să meargă aceste bărci, impactul oamenilor asupra vieţii sălbatice şi aşa mai departe", spune Cătălin Ţibuleac.

În ceea ce priveşte bărcile din Deltă, accentul ar trebui pus pe bazele de caiac-canoe care au un impact mult mai mic asupra mediului decât bărcile cu motor. Plus încurajarea ciclo-turismului, susţine Cătălin Ţibuleac.
 

„Ar trebui să ne orientăm spre energie verde, panouri solare şi alte soluţii de încălzire mai rentabile şi potrivite pentru Delta Dunarii, astfel încât să poată veni în alte luni ale anului", a mai declarat Cătălin Ţibuleac.

Aici este mai degrabă o problemă de reglementare, pentru că turiştii nu au de unde să ştie care peşte e pescuit legal şi care e braconat.

„În acest moment, conform legii, pescarii sunt obligaţi să vândă doar la centrele autorizate, nu direct la pensiuni. Ar trebui schimbată această reglementare pentru că pescarii vor să obţină cel mai bun preţ şi ar trebui să poată negocia direct cu proprietarii de pensiuni. S-ar reduce astfel şi braconajul, sunt convins", mai susţine Cătălin Ţibuleac.

 


 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite