Când este mai ieftin să călătoreşti în Europa, de 1 Mai sau de Rusalii?

Când este mai ieftin să călătoreşti în Europa, de 1 Mai sau de Rusalii?

De 1 mai şi de Rusalii, planurile de pornit la drum şi-au făcut loc în preocuparea tot mai multor călători români anul acesta. Faţă de acelaşi moment în 2017, există un interes mai mare din partea turiştilor pentru destinaţii internaţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ne apropiem de final de aprilie şi dăm mai departe foaia din calendar către mai, luna în care există două oportunităţi de concediu, cu ocazia zilelor naţionale libere. Spre deosebire de 2017, sărbătorile de 1 mai şi de Rusalii (27, 28 mai) pică la mai puţine zile distanţă şi, totodată, în timpul săptămânii – într-o marţi şi, respectiv, duminică şi luni.

Mai mult,  o altă zi liberă – de 1 iunie – le urmează îndeaproape pe cele de Rusalii, motiv pentru care echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro a analizat căutările de zbor ale românilor şi dezvăluie care sunt cele mai populare destinaţii la început şi la final de mai. În plus, datele momondo.ro arată când este mai ieftin să călătorim către acestea şi care este cea mai aglomerată zi în aeroport în această perioadă.

Capitalele europene rămân preferatele românilor

De 1 mai şi de Rusalii, planurile de pornit la drum şi-au făcut loc în preocuparea tot mai multor călători români anul acesta. Faţă de acelaşi moment în 2017, există un interes mai mare din partea acestora pentru călătorii către destinaţii internaţionale, iar cea mai mare creştere este pentru zborurile cu plecare din Bucureşti, de 74% la începutul lui mai şi de 87% la finalul lunii, comparativ cu aceleaşi perioade din anul precedent.

Românii care au căutat oferte de călătorie în perioada 28 aprilie – 2 mai 2018 au avut în vedere marile capitale europene. Cu 34% mai multe căutări anul acesta faţă de 2017, Roma este destinaţia principală către care mai mulţi români merg în weekendul cu 1 mai. Pe locul doi în topul căutările efectuate pentru un zbor dus-întors la început de mai se află Amsterdam, cu o creştere însă mai mare (92%) în căutări faţă de Roma în 2018. Deşi pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, locul al doilea era ocupat de Barcelona, capitala catalană rămâne în continuare una dintre principalele puncte de interes pentru călătorii, cu o creştere de 60% anul acesta în căutări, fiind pe locul al treilea în topul destinaţiilor pe care românii le vizitează în concediul de 1 mai.

La finalul lunii mai sunt două zile naţionale libere, de Rusalii, 27 şi 28 mai. Mai mult, acestea pică în apropierea zilei naţionale de 1 iunie, astfel că există o a doua oportunitate pentru români de a călători pentru un weekend prelungit sau chiar o săptămână. Echipa momondo.ro a analizat căutările efectuate de către călătorii români în perioada 26 mai - 3 iunie 2018, iar preferinţele acestora pentru petrecerea concediului în afara graniţelor ţării sunt asemănătoare cu cele pentru 1 mai. Mai mulţi călători români zboară către Roma şi Barcelona, iar top 3 este completat de „oraşul luminilor”, Paris. Ce se schimbă pentru final de mai este mai degrabă ordinea destinaţiilor în topul preferinţelor, astfel că cea mai căutată este capitala Franţei, în creştere cu 88% în căutări în acest an faţă de aceeaşi perioadă în 2017, fiind urmată de Roma şi Barcelona, cu creşteri de 7% şi, respectiv, 48% în căutările din 2018.

Care sunt cele mai aglomerate zile în aeroport

Cei mai mulţi călători români care vor petrece un weekend prelungit de 1 mai în afara ţării pornesc la drum de sâmbătă, 28 aprilie. Aproximativ 82% dintre ei plănuiesc să călătorească în această zi şi să se  întoarcă pe 1 mai în ţară. Pentru concediul de Rusalii, cea mai aglomerată zi în aeroporturile din România va fi 26 mai, când cei mai mulţi români au ales zborul către capitalele europene. Majoritatea dintre aceştia revin în ţară după o săptămână, pe 3 mai.

Fie că au ales o escapadă pe tărâm italian, la Roma, sau pe străzile împânzite de biciclete şi case viu colorate ale Amsterdamului; fie plimbările pe străzile pariziene – la colţul cărora restaurantele cu miros proaspăt de cafea sau patiserii ademenesc – ori pe cele cu spirite catalane din oraşul Barcelona, românii vor petrece, în medie, trei-patru zile de concediu la destinaţie. 

Când este mai ieftin să călătoreşti în Europa

Când vine vorba de costurile pentru un zbor dus-întors către aceste destinaţii la început de mai, acestea sunt, în medie, între 130 de euro şi 206 euro. Cu toate acestea, pentru cei care au în plan să plece către marile capitale luna următoare, dar nu şi-au rezervat încă zborul, pot face asta la costuri mai mici la final de mai, de Rusalii.

„Faptul că există un interes din partea a tot mai multor persoane pentru a călători cu ocazia zilelor naţionale libere, chiar şi pentru trei-patru zile, este un fapt care ne bucură şi ne spune că românii acordă o atenţie tot mai mare nevoii de a se deconecta de la activităţile cotidiene. Mai mult, ei aleg să facă asta investind în experienţe pe care le vor păstra o viaţă – explorând, descoperind lumea cu care suntem mai puţin familiarizaţi. Cu atât mai mult acum, când sunt mai multe zile libere în luna mai, ei pot avea parte de călătorii către destinaţii care promit relaxare şi experienţe inedite chiar şi celor care revin acolo. Pentru cei care nu au reuşit să îşi facă planuri de călătorie la începutul lunii mai, ei au şansa de a reconsidera o vacanţă în străinătate şi de a-şi rezerva concediul la sfârşitul lunii mai ieftin, când costurile de zbor sunt cu până la 27% mai ieftine decât la început de lună”, a declarat Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Nr. crt

Destinatii preferate de romani in mai 2018

Pretul mediu pentru zbor (EUR) la inceput de mai 2018

Pretul mediu pentru zbor (EUR) la final de mai  2018

Economii la costul de zbor la final de mai fata de inceputul lui mai (%)

1.

Roma, Italia

130 EUR

95 EUR

-27%

2.

Paris, Franta

206 EUR

175 EUR

-15%

3.

Amsterdam, Olanda

170 EUR

143 EUR

- 16 %

4.

Barcelona, Spania

155 EUR

150 EUR

- 3%

O călătorie la Roma este uşor mai scumpă anul acesta (130 de euro), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însă rămâne cea mai ieftină destinaţie din top. Mai mult, zboruri şi mai ieftine, cu până la 27%, către această destinaţie sunt la finalul lunii mai. Parisul este, fără doar şi poate, cea mai scumpă destinaţie din top, iar anul acesta a devenit o destinaţie şi mai scumpă la început de mai (206 euro), faţă de aceeaşi perioadă a  anului precedent. Cu toate acestea, un zbor către Paris spre finalul lui mai 2018 poate fi, în medie, cu 15% mai ieftin decât la început de lună.

Pentru cei care au ales să îşi petreacă weekendul cu 1 mai la Amsterdam, costurile de zbor sunt similare cu cele de anul trecut, în medie de 170 de euro. Diferenţa importantă de preţ este, însă, pentru rezervarea biletului de călătorie la final de mai, în medie cu 16% mai ieftin decât de 1 mai. O scădere semnificativă a costurilor de zbor în 2018 este pentru oraşul Barcelona, de la, în medie, 185 de euro în 2017 la 155 de euro la început de mai. Pentru cei care au în plan un concediu aici la final de mai, nu au motiv să îşi facă griji în privinţa costurilor, ele rămân aproximativ aceleaşi.

Preţurile menţionate au fost identificate pe site-ul momondo.ro în aprilie 2018 pentru zborurile dus-întors, la clasa Economy, cu plecare din Bucureşti, pentru călătorii efectuate în perioadele 28 aprilie-2 mai 2018, 26 mai - 3 iunie 2018 şi analizate în comparaţie cu cele efectuate în perioadele 29 aprilie-3 mai 2017 şi 27 mai - 4 iunie 2017, pentru fiecare destinaţie în parte.

Aceste preţuri pot avea parte de modificări ulterioare sau să nu mai fie disponibile.

 

 

 

citeste totul despre: