Campania „125 de locuri pentru care iubim România“ revine: trasee pentru biciclişti, locuri de basm străbătute cu piciorul, imagini uluitoare din România frumoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bâlea Lac, unul dintre cele mai frumoase locuri din România FOTO Iulia Roşu
Bâlea Lac, unul dintre cele mai frumoase locuri din România FOTO Iulia Roşu

Jurnaliştii „Adevărul“ vă cheamă împreună cu ei, de luni, într-un nou şir de excursii în România frumoasă. În cadrul campaniei intitulate „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, pe care am desfăşurat-o şi anul trecut, vă vom prezenta cele mai interesante trasee pentru biciclişti, locuri ascunse pe care le puteţi parcurge „cu pasul“, dar şi zonele mai puţin cunoscute în care se face agroturism.

Noua campanie marca „Adevărul“ va debuta luni, 21 iulie, şi se va încheia pe 22 septembrie. În fiecare zi a săptămânii, pe site-ul www.adevarul.ro vor fi publicate reportaje din diferite judeţe ale ţării în cadrul cărora reporterii ziarului vă vor prezenta cele mai interesante şi mai puţin cunoscute zone ale României.

În cadrul campaniei vă vom sugera locurile din ţara noastră pe care trebuie să le vedem cel puţin o dată în viaţă, cele mai frumoase trasee pe care le putem face la pas, drumurile mai puţin cunoscute, dar extrem de interesante pe care ne putem plimba cu bicicleta, dar şi zonele în care se mai practică agroturismul.

Legenda pescarilor din Calafat

„Adevărul“ o să vă spună legenda pescarilor din Calafat, oraşul situat la 90 de kilometri de Craiova, unul dintre porturile fluviale de pe Dunăre. De asemenea, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă vom prezenta potecile incredibile care taie Munţii Retezat: Traseele Lacurile Glaciare.

Totodată, vă vom spune povestea familiei din comuna Tarcău, în zona Bolovăniş, care la cota 1.200 a reuşit să dezvolte o fermă cu bivoliţe, practicând astfel agroturismul la peste 1.000 de metri altitudine. Acestea sunt doar câteva dintre poveştile pe care vi le vom spune în cele două luni de campanie.

În ediţia de print a ziarului Adevărul de Weekend din 25-27 iulie, vă pregătim mai multe poveşti din cele mai frumoase zone ale ţării. Mai apoi, de-a lungul campaniei, în fiecare săptămână veţi putea citit şi in fiecare weekend, în ediţia de print, câte două pagini intitulate Colţ de Rai, în cadrul cărora reporterii „Adevărul“ vă vor prezenta oferta completă a locurilor de neratat din România.

Campania de anul trecut

Anul trecut, atât pe site-ul www.adevarul.ro, în ediţia printată a ziarului, cât şi pe pagina de Facebook 125 de locuri de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă, v-am povestit, în cadrul unei campanii intitulate la fel ca cea care va debuta mâine, despre cele mai frumoase locuri ale ţării, cum să ajungeţi acolo, cât vă costă să mâncaţi şi să vă distraţi în aceste zone, dar şi de ce ar trebui să ajungeţi acolo cel puţin o dată.

Una dintre cele mai frumoase poveşti ale anului trecut a venit din Mărginimea Sibiului. Aici, oamenii sunt falnici ca nimeni alţii, gospodari şi aşezaţi. Bătrâni în straie populare şi gospodine care întind pe masă cele mai bune brânzeturi de casă, pregătite după reţete moştenite din generaţie în generaţie, sunt gata să primească oricând oaspeţi.

marginimea sibiului

Aici găsiţi un loc liniştit, nişt peisaje impresionante şi dealuri pline de verdeaţă FOTO Ramona Găină

Una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă din Mărginime este Sibielul, considerat primul sat agroturistic din România. Muzeul de icoane pe sticlă şi biserica din centru sunt mândria localităţii, motiv pentru care trebuie să se afle pe itinerariul oricărui turist care ajunge în Sibiel. Organizat în 1969 din donaţii publice, muzeul cuprinde o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă din aproape toate centrele de iconari din ţară. În muzeu mai sunt expuse şi icoane pe lemn, ceramică populară, piese de mobilier, textile de casă, precum şi o serie de cărţi vechi româneşti.

agroturism

Există locuri în ţara noastră în care tradiţia se păstrează vie de sute de ani

„All-inclusive“-ul modern s-a practicat la Sibiel dintotdeauna, astfel că, de regulă, turistul are asigurate trei mese pe zi, cu mâncare şi băutură tradiţionale, de care străinii se îndrăgostesc invariabil.

Tanti Elisabeta Nistor are 85 de ani şi, deşi puţini şi-ar putea imagina, este un adevărat expert în turism. A început să facă turism din 1970, în casa cu patru odăi mici şi sală lungă, şi a avut, inclusiv în comunism, oaspeţi din toată lumea.

Mândria Maramureşului

Un alt loc incredibil din România este Valea Vaserului, o zonă pe care am prezentat-o anul trecut în cea mai frumoasă campanie a ziarului „Adevărul“, „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“. Este micul colţ de rai, o zonă de nedescris în care, dacă vrei să te rupi de toate problemele cotidiene, nu trebuie decât să faci un pas către o lume de poveste. 

Valea Vaserului, care măsoară 50 de kilometri din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră.

Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă cu cortul, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.

Drumul Regelui“ sau Transalpina, şoseaua care coboară din cer şi minunile care te aşteaptă la poalele ei

Unul dintre cele mai citite articole din cadrul campaniei de anul trecut este povestea drumului care „coboară din cer“. Drumul Regelui“, sau Transalpina, şerpuieşte pe crestele Parângului, de la Novaci (Gorj) până la Sebeş (Alba), dezvăluind o privelişte de vis. La poalele şoselei, în Oltenia, turiştii sunt întâmpinaţi de Peştera şi Mănăstirea Polovragi

Transalpina, Peştera şi Mănăstirea Polovragi sunt un magnet pentru vizitatori, fiind cele mai importante obiective turistice din judeţul Gorj. În weekend se circulă bară la bară pe şoseaua întortocheată, aruncată parcă de o mână divină pe crestele munţilor.

transalpina

Transalpina este unul dintre cele mai frumoase drumuri ale României, care anual atrage mii de turişti 

Îmbătaţi de peisajele ameţitoare, turiştii vin să se reculeagă la Mănăstirea Polovragi, după care ajung în galeriile răcoroase şi încărcate cu legende ale Peşterii lui Zamolxis, aşa cum mai este cunoscută, după numele zeului dac.

Transalpina străbate judeţele Alba, Gorj şi Vâlcea pe o distanţă de 148 de kilometri, iar în punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, şoseaua atinge cota de 2.145 de metri, depăşind cu peste 100 de metri Transfăgărăşanul.

Calea de acces de peste munţi către Ardeal a fost construită în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizată parţial în perioada interbelică, de către regele Carol al II-lea, de unde vine şi denumirea de „Drumul Regelui“.

Munţii Buzăului - călătorie în ţara vulcanilor, a chihlimbarului şi a legendelor despre uriaşi

Conurile vulcanilor de noroi şi pământul arid din jurul lor, peisajul selenar, în ansamblu, în care aluviunile au săpat cratere adânci chiar de doi metri, compun un peisaj unic, atractiv atât pentru turişti, cât mai ales pentru profesioniştii din domeniul fotografiei.

BARAJUL SIRIU

Barajul Siriu FOTO http://alinamishu.wordpress.com

Intrarea în rezervaţia naturală costă 4 lei pentru adulţi însă există reduceri şi chiar gratuităţi pentru studenţi şi copii. Mai este bine de ştiut că la vulcani poţi mânca o ciorbă bună şi ieftină, la numai 6 lei, la pensiunea din imediata vecinătate. Dacă îţi doreşti ceva mai elaborat, însă, mergi la Hanul Moara Veche, din Berca, acolo unde începe drumul spre Pâcle.

Aşadar, timp de două luni, atât pe pagina de Facebook a Campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“, pe site-ul www.adevarul.ro, cât şi în ediţia printată a ziarului vă vom prezenta locuri superbe din ţara nopastră pe care ar trebui să le bifaţi pe lista de călătorie an de an.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii a site-ului adevarul.ro sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite