Britanicii, irlandezii şi americanii, fani ai pub-urilor bucureştene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bram Stoker's Pub 4

În ultimii 10-15 ani, în Bucureşti s-au dezvoltat mult afacerile tip “pub”, majoritatea fiind întâlnite în centrul Capitalei. Primele irish pub-uri au apărut în Bucureşti la jumătatea anilor ’90, fiind frecventate atât de către expaţi sau turişti străini, cât şi de către locuitorii capitalei, dornici de un mediu occidental.

Primul irish pub din Bucureşti este celebrul “The Dubliner” de pe Şoseaua Titulescu, deschis în 1993 de către irlandezul David Larkin, care a inaugurat apoi, în 1997, şi “The Harp” Irish Pub din Piaţa Unirii. Văzând succesul pub-urilor, alţi investitori au deschis ulterior “Edgar’s Irish Pub”, “Explorer’s Pub” şi “The Gin Factory” iar un exemplu mai recent de pub de succes este “St. Patrick Irish Pub” din Centrul vechi, inaugurat  în 2009, al cărui proprietar este actorul Mugur Mihăescu, celebru pentru rolurile sale “Garcea” şi Leana Pârţag, intepretate alături de grupul de umor “Vacanţa Mare”.

Puţini ştiu că primele irish pub-uri din lume au fost înfiinţate acum… 1000 de ani. De exemplu, “The Brazen Head” din Dublin este recunoscut drept cel mai vechi pub din capitala Irlandei şi datează din 1198. În 1635, pub-urilor li se cerea deja licenţă pentru a-şi desfăşura activitatea. Cel mai vechi pub licenţiat este “Grace Neill’s” din Donaghadee, Irlanda de Nord, fiind deschis în 1611. La ora actuală, irish pub-uri sunt deschise în toată lumea, dar în special în Europa şi în America de Nord.

Bram Stoker's Pub 3

Revenind la ţara noastră, pub-urile şi în special irish pub-urile din Bucureşti au avut un rol esenţial pentru socializarea expaţilor, care, înainte, se întâlneau la hotelurile de 4 şi 5 stele. Dacă în anii ’90, românii nu aveau ocazii dese de a vizita Europa occidentală şi încercau să simtă atmosfera vestului în acest pub-uri, acum ei călătoresc la ordinea zilei peste graniţe. Însă vestea bună e că apetitul pentru pub-urile bucureştene a rămas neschimbat, datorită calităţii serviciilor şi a produselor oferite de către acestea.

Cel mai nou pub de acest fel, deschis în octombrie 2015, reprezintă un concept original: “Bram Stoker’s Pub”. De ani de zile, când aveam drum pe Strada Ştirbei Vodă colţ cu Strada Ion Câmpineanu, treceam pe lângă un fost local, închis de ani buni. Şi mă tot gândeam: de ce nu îl preia altcineva, pentru că locaţia este foarte-foarte bună. Ei bine, la finele anului trecut, s-a întâmplat. Şi am observat imediat. În drumul meu spre Sala Palatului, văd un perete inediat pictat cu scriitorul Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”, cum bea bere cu Vlad Ţepeş şi firma „Bram Stoker’s Pub”. Zic: wow, s-a întâmplat! Cunoşteam vechiul local. Intru un pic şi rămân şi mai surprins: e o investiţie care merită! Fireşte că acum arăta mult mai bine decât era vechea locaţie, din urmă cu mai bine de zece ani.

Ei bine, aflaţi că acel perete este pictat de nimeni altcineva decât de Obie Platon, maestrul street art. Obie şi-a început cariera de street artist prin 2000, iar munca sa a evoluat foarte mult de atunci. Se inspiră din geometrie, filosofia lui Platon, cultura românească şi nu numai. Pictura are gradul ei de ironie: Bram Stoker este creatorul lui Dracula, iar Vlad Ţepeş, deşi nu a fost în realitate chiar Dracula, este confundat cu acesta în Occident.

Bram Stoker's Pub 2

Cum am intrat în pub (deşi este restaurant în toată regula), am rămas încântat de combinaţia între tablourile şi pereţii sau uşile pictate, de o mare valoare, lemnul de cireş cu o culoare odihnitoare, dintre verdele mochetelor şi roşiaticul lemnului de cireş. Aerul anglo-irlandez poate fi remarcat remarca atât în piesele de artă, în obiecte decorative, în piesele de mobilier precum barul, vitrinele sau lămpile Tiffany, cât şi în cromatica întregului local, variind de la nuanţe de orange până la verde-trifoi, combinaţia irlandeză a secolulului XX.

“Ideea a venit odată cu locaţia, care ne-a fermecat încă de la început, fiind atraşi de ideea unui spatiu victorian în mijlocul Bucureştiului. Prietenia dintre România şi Irlanda este bine cunoscută, în special prin personalităţi de marcă precum James Joyce şi Constantin Brâncuşi”, spune unul dintre cei trei proprietari ai pubului. Ei bine, Bram Stoker’s încearcă, în premieră, să realizeze un mix între stilul irlandez şi cel românesc.

Interzicerea fumatului nu a afectat clientela “Bram Stoker’s Pub”

“Din fericire pentru noi, încă de la deschiderea Bram Stoker’s Pub, fumatul era interzis în zona de restaurant, localul având un spaţiu separat amenajat pentru fumători. Astfel, clienţii au fost obişnuiţi încă de la început să nu fumeze în sala de mese. În primele zile de la aplicarea legii antifumat, am constatat şi noi un număr mult mai mic de clienţi, însă cu timpul, lucrurile au revenit, iar şi noi, şi clienţii, ne-am adaptat noilor prevederi”, spune unul dintre reprezentanţii Bram Stoker’s Pub.

Majoritatea clienţilor străini ai Bram Stoker’s Pub sunt britanici, irlandezi, americani, şi italieni. Înca de la deschidere, pub-ul a organizat în fiecare weekend concerte de blues şi jazz. “Fiind situaţi în imediata apropiere de Conservator, ne-am dorit să susţinem tinerii muzicieni şi astfel i-am întâlnit pe cei din trupa The Groovy Bastards, o trupă jazz funk compusă din studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Compoziţie Jazz. Alături de concertele lor, am petrecut pe ritmurile celor de la Vovo Music, dar şi alături de trupa Zero. Un concert deosebit a fost cel organizat de  Jazz Manouche, împreună cu UNICEF. Şi să nu uităm de stand up comedy-urile susţinute de actorul Malu Chivu, celebru prin rolul Raţă din Las Fierbinţi, dar nu numai”, spune reprezentanţii Bram Stoker’s Pub.

Fireşte, lunile toride de vară, clientela bucureşteană scade, majoritatea fiind plecaţi în concedii. Însă se menţine clientela formată din turiştii veniţi din Europa occidentală. Merită menţionat că Bucureşti începe să devină, pas cu pas, o destinaţie de city break, iar iulie şi august sunt luni foarte bune pentru astfel de programe, hotelurile având tarife mai mici decât în restul anului. Pub-ul, asemeni altor pub-uri, va relua seria de evenimente speciale din septembrie.

Este doar un studiu de caz. Cert, Bucureştiul devine din ce în ce mai cosmopolit şi mai căutat. Iarăşi cert, în anii ’90, aşa ceva era doar un vis…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite