Braşov - destinaţia turistică de referinţă a României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Braşov este de vizitat, de cunoscut, de respirat, de povestit, de iubit. Este un excelent produs de city-break atât pentru turiştii interni, cât mai ales pentru vizitatorii străini a căror încantare vorbeşte de la sine despre valenţele uneia dintre importantele destinaţii turistice din România.

Inima judeţului Braşov este oraşul cu acelaşi nume, o inimă care a trebuit să bată puternic pentru a face faţă unei istorii tumultuoase ţesută din atacuri, incendii, cuceriri, vitregii geopolitice. Ceea ce nu l-a împiedicat să dezvolte  o activitate economică extrem de dinamică, dar şi una culturală intensă, despre care  cronicarii vorbeau admirativ încă din 1548, notând că aici se cultivau intens ştiinţele”. Şi cum ar fi putut să nu dobândească statut şi mărime atâta vreme cât se află pe  traseul unuia dintre principalele drumuri comerciale care legă Europa Centrală cu Orientul?

Biserica Neagra

Astăzi Braşovul este unul dintre cele mai vizitate oraşe ale României, cu nenumărate vestigii istorice. Turistii sunt cuceriţi de mixul între arhitectura gotică, barocă şi renascentistă şi farmecul de-sine-stătător al acestui oraş. 

Cel mai vizitat obiectiv turistic al oraşului este Biserica Neagră care are o vechime de peste 500 de ani. Imensul edificiu conţine o listă de superlative: cel mai reprezentativ monument istoric al Braşovului, cea mai mare biserică gotică din Transilvania, cel mai mare edificiu religios între Viena şi Istanbul, cea mai mare colecţie de covoare vechi din Asia Mică şi deţinătoare uneia dintre celei mai mari orgi din Europa. Recent, în curtea bisericii  au fost descoperite peste 1400 de morminte din Evul Mediu, podoabe şi bucăţi de vase. 

Castelul Bran

Situat la 30 de kilometri de oraşul Braşov, Castelul Bran atrage sute de mii de turişti în fiecare an fiind indestructibil asociat cu contele Dracula, unul dintre cele mai circulate mituri din folclorul contemporan mondial. Castelul Bran a intrat pe orbita unei circulaţii turistice remarcabile, datorită asocierii sale cu sângerosul personaj, care cumulează toate trăsăturile domnitorului Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti între anii 1431-1476. Rămas în istorie ca o personalitate autoritară, acesta îşi manifesta intoleranţa la vicii - lene, furt, viclenie - trăgându-i în ţeapă pe nefericiţii păcătoşi. Legendele vehiculate au mers până acolo încât insinuau că s-ar fi înfruptat din carnea şi sângele duşmanilor. Cetatea a fost construită într-un timp extrem de scurt, între 1377 şi 1382, din raţiuni militare evidente, amplasamentul cetăţii având rolul de a controla una dintre cele mai importante căi de acces în Transilvania. 

Poiana

Aflată la 24 kilometri distanţă de Braşov, Poiana Braşov este cea mai vizitată staţiune montană de schi din ţară şi una dintre cele mai emblematice destinaţii turistice ale României. Renumită staţiune pentru sporturile de iarnă şi totodată important centru turistic internaţional, Poiana Braşov are pârtii de schi şi este bogat reprezentată  la capitolul divertisment. Fie că optezi pentru un hotel de lux, ori o pensiune sau vilă, te vei hrăni ca dintr-o pâine din aerul ozonat şi pur, intens ionizat. La altitudine, stratul de zăpadă se menţine uneori şi jumătate de an, oferind un excelent spaţiu de explorare a sporturilor de iarnă, atât pentru începători cât şi pentru performeri. Datorită particularităţilor sale, staţiunea are şi valenţe terapeutice certe, apreciate de către turiştii de pretutindeni. Dacă veţi lua telecabina până la vârful Postăvarul veţi fi răsplătiţi cu un regal: vederea panoramică a Braşovului şi a Munţilor Bucegi. Priveliştea este splendidă şi impresionantă chiar şi pentru celebrităţi obişnuite cu locuri de vis aşa cum sunt şi vedetele Hollywoodului - Jude Law, Renee Zellweger, Nicole Kidman - care au turnat aici producţia filmului Cold Mountain şi care au avut numai cuvinte de laudă despre peisaj.

image

Splendidă şi de neocolit este şi Cetatea Râşnovului la care ajungi urcând cu piciorul sau cu tractorasul pe un drum cu piatră cubică, străjuit şi de o parte şi de alta de pădure. Această fortăreaţă aflată sub semnul trandafirului, a fost gazda multor pelicule istorice importante ale cinematografiei române. Cetatea clădită pe o stâncă cu intenţia de a fi inexpugnabilă are pereţi groşi de un metru şi jumătate. Sunt multe poveşti de aflat de către vizitatorii cetăţii, printre ele aflându-se şi legenda fântânii, grefată pe mitul că a fost săpată vreme de 12 ani de nişte prizonieri turci. În curtea interioară te aşteaptă muzeul medieval foarte bogat dotat. Armurile, armele, mobilierul de epocă, instrumentele de tortură, îţi descriu prin simpla lor prezenţă, întunecaţii zori ai evului mediu. 

Cetatea Prejmer

Un alt reper turistic de neocolit este reprezentat de Biserica fortificată din Prejmer, aflată la doar câţiva kilometri de Braşov. Construcţia de stil gotic, a fost ridicată la sfârşit de secol 13. Interesantă este mai ales cetatea ţărănească ce o înconjoară, ridicată în scopul apărării comunităţii săseşti din acele vremuri. Turcii au atacat de cincizeci de ori cetatea, dar nu au reuşit s-o cucerească niciodată. Cele 272 de camere erau folosite pentru provizii. În dosul zidurilor  înalte de 12 metri şerpuieşte un pasaj subteran  prin care se poate circula în voie.

Braşovul abundă în restaurante sofisticate, dar călătorul venit aici va dori probabil să deguste şi unele dintre specialităţile care marchează harta gastronomică locală. Pâinea de casă ardelenească este pur şi simplu epică. Atât prin dimensiuni cât şi prin  gust! Cu cartofi sau alte adaosuri, pâinea este considerată nu doar hrană pentru trup, ci şi pentru suflet.  Înainte de a o tăia, oamenii isi fac cruce cu cuţitul pentru a alunga spiritele rele. Este săţioasa şi se spune că o singură felie te ajută să “pui pace cu stomacu`”. La aşa o pâine e musai să tai câteva felii groase de slană. Ai putea crede că tabloul acestei gustări ţărăneşti simple şi străvechi, completat cu bucăţi de ceapă roşie, ar încreţi nasurile simandicoase. Nici pe departe! Alteţa Sa Regala Prinţul Charles, s-a declarat sedus pe vecie de gastronomia transilvană, sens în care a devenit şi promotorul ei cel mai valoros, exemplu urmat şi de alţi aristocraţi ai Europei. De exemplu, renumitul chef Paul Bloomfield, promovează gastronomia ardelenească şi lucrează în prezent la o carte de bucate care va fi publicată în Regatul Unit. Dar ceea ce este remarcabil este faptul că a reuşit să introducă reţete transilvane în meniurile unor sofisticate restaurante londoneze. 

Reteta Transilvana

Turiştii care vizitează judeţul Braşov au numai cuvinte de laudă: ”Gustul mâncării este extraordinar! Pur şi simplu nu mă satur să tot degust produsele locale, cât priveşti cu ochii vezi numai verde şi abia aştept să ajung acasă să le povestesc nepoţilor că am văzut Castelul lui Dracula unde am făcut sute de poze”, a spus Denis Walker, un american venit pentru a doua oară consecutiv în România, după ce anterior vizitase Delta şi Apusenii. „Peisajele voastre sunt, de fapt, comoara voastră!” mi-a spus Arian Ikffet din Iran, plăcut surprins de frumuseţea locurilor prin care a trecut, în timp ce Michael Richard, „purtător de cuvânt” ad-hoc al grupului de 23 (!) de prieteni cu care a venit din Australia pentru a străbate cu rucsacul în spate România, a spus: „Ţara voastră, pur şi simplu mi-a mers la suflet! Suntem un grup pe prieteni pasionaţi de călătorii, şi în fiecare an alegem o destinaţie diferită pe care o străbatem în lung şi în lat! România are o diversitate impresionantă a formelor  de relief şi am găsit comunităţi care trăiesc după modele arhaice în armonie cu natura. Este exact lucrul pe care turiştii din ziua de astăzi îl caută şi de care au nevoie”.

Alexandra Lazarescu este un ghid tânăr şi foarte pasionat de ceea ce face. Deţine un blog de turism pe care consemnează cu regularitate experienţele pe care le trăiesc turiştii străini care ne vizitează ţara.  Este fericită să constate uimirea şi plăcerea cu care cei mai mulţi dintre turiştii care ne vizitează ţara, îşi încheie sejurul în România. Ea ne relatează câteva păreri ale turiştilor italieni despre România: „Transilvania este considerată de către ei „Toscana României", Poiana Braşov este  inedită şi îşi exprimă surprinderea că mergem la ski în Austria când avem resorturi atât de interesante în ţară, in timp ce Castelul Bran, cu întreaga cortină de evenimente pe care le pregateşte turistilor, îi fascinează peste măsură.  Mulţi vizitatori decid să revină în România şi să viziteze mai multe regiuni ale ţării, fiind cuceriţi de cultura noastră, de disponibilitatea şi amabilitatea hotelierilor, de mâncarea locală produsă artizanal, bine gătită şi însoţită de vinuri excelente.”

Judeţul Braşov este cea mai frecventată destinaţie de turism montan din România. Prin  spectaculozitate şi diversitate, prin patrimoniul său cultural, istoric şi balneoclimateric, prin  interesul turistic pe care-l suscită, ca şi prin apropierea de alte zone ce se remarcă printr-un considerabil flux turistic, Braşovul reprezintă o destinaţie turistică de referinţă a României. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite