Anul 2019, luna şi aventura. Topul celor mai tari destinaţii de vacanţă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cape Town, Africa de Sud FOTOGRAFII 123RF
Cape Town, Africa de Sud FOTOGRAFII 123RF

Fie că sunteţi interesaţi de spiritualitate sau de istorie, sunteţi gurmanzi înrăiţi ori, pur şi simplu, vreţi să vă relaxaţi la marginea apelor turcoaz sau să cuceriţi un nou vârf de munte, anul 2019 aduce posibilităţi infinite călătorilor.

La finalul fiecărui an tragem linie şi facem socotelile personale şi profesionale şi, inevitabil, creionăm planuri pentru noul capitol care stă să înceapă. Evident, ne gândim şi la experienţele noi pe care ne-am dori să le trăim şi ştim cu toţii că acelea cu rucsacul în spate ne oferă unele dintre cele mai frumoase amintiri. 

Cu ajutorul specialiştilor momondo.ro, motor gratuit de căutare a ofertelor de călătorie la nivel global, am strâns într-o listă câteva destinaţii în care puteţi descoperi senzaţii, arome, mentalităţi şi, de ce nu, pasiuni noi în 2019. 

Ianuarie - Sofia, Bulgaria

catedralei alexander nevsky sofia bulgaria foto 123rf

După ce te-ai achitat de datoria de a privi cupolele aurii ale Catedralei Alexander Nevsky (foto), adună degrabă familia şi porniţi voios spre Lacul Ariana pentru a încălţa câte o pereche de patine. În fiecare an, această reprezentare hidrologică din Grădina Borisova îngheaţă până la ultima picătură de apă şi se transformă într-un uriaş patinoar. În plus, la doar 30 de minute de condus, ai tot Muntele Vitosha de cucerit pentru că ianuarie vine cu cele mai bune condiţii pentru iubitorii de schi. Îngheţat şi cu sângele în mişcare, îndreaptă-te spre unul dintre multele centre de spa din zonă. 

Februarie - Barcelona, Spania

barcelona spania foto 123rf

O plimbare pe tărâmul lui Gaudí merită din plin onoarea unui city-break. Încearcă să ajungi la cât mai multe dintre semnele pe care acesta le-a lăsat prin Barcelona în preţioasa-i trecere prin viaţă – Sagrada Familia, Casa Batllo, Parcul şi Palatul Guell sau cascada-fântână din parcul La Ciutadela –, dar, oricât de mărginit ţi-ar fi timpul, nu uita să iei câteva gustări, chiar şi la pachet, în Mercado de la Boquería. Alt lucru de marcat cu titlul de „obligatoriu“ este un concert în Palau de la Música Catalana, un spaţiu grandios semnat „cea mai nobilă arhitectură art nouveau“. Iar dacă vrei să bei o cafea, atunci alege cafeneaua Els Quatre Gats, o altă comoară arhitectonică şi un loc făcut faimos în perioada modernistă de către artiştii care îi călcau pragul, printre care Pablo Picasso şi Antoní Gaudí. Nu uita de asemenea să treci seara prin Montjuïc să admiri fântâna magică. 

Martie - Podgorica, Muntenegru

sveti stefan muntenegru foto 123rf

Plină de chiparoşi, măslini şi frumuseţe mediteraneană, Podgorica nu va mai rămâne mult timp o comoară nedescoperită din sud-estul Europei. Poarta către câmpii superbe, munţi imenşi şi lacuri turcoaz, capitala Muntenegrului nu vă va dezamăgi. În centrul vechi al cartierului Stara Varos, reminescenţele otomane arată istoria veche a ţării, în timp ce în alte locuri, blocurile de tip comunist evocă un trecut recent, cu probleme. Insula exotică Sveti Stefan (foto), unul dintre cele mai frumoase locuri din Podgorica, este perfectă de vizitat în timpul primăverii. 

Aprilie - Cape Town, Africa de Sud

cape town

Găseşti de toate pentru toţi în Cape Town şi la preţuri incredibil de mici, indiferent că ai de gând să explorezi arta cosmopolită, să faci drumeţii în Munţii Table sau să te bucuri de o zi la plajă. Lasă-te purtat înapoi în timp cu o vizită la fabrica din cartierul Woodstock, Old Biscuit Mill, răsfaţă-ţi papilele gustative prin buticuri sau plimbă-te prin diversele magazine. Nici nu e de mirare că metropola a primit anul trecut titlul de Capitala Mondială a Designului. Dacă iubeşti animalele, ai în vedere o plimbare pe plaja Boulder pentru a fi aproape de pinguinii jackass. 

Mai - Colombo, Sri Lanka

templul gangaramaya colombo sri lanka foto 123rf

În urma încetării războiului civil în 2009, cea mai mare metropolă din Sri Lanka a devenit în scurt timp un loc de vacanţă atrăgător. Bucătăria grozavă şi viaţa de noapte activă, la preţuri mici, au contribuit semnificativ. Colombo este un oraş cosmopolit, cu diverse credinţe şi religii, însă tot Buddha e un reper. Vizitează templele, inclusiv de pe malul lacului Beira, locul unde vei avea ocazia să practici sau să aprofundezi tehnicile de meditaţie. Continuă călătoria cu o oprire la Vechiul Spital Olandez, construit pe timpul colonialismului din secolul al XVII-lea, clădire cu ziduri groase şi acoperiş roşu, care a fost renovată în 2011, devenind rapid unul dintre punctele de atracţie ale oraşului. Şi ca să te conectezi mai mult la stilul relaxant al insulei, urcă-te într-un tren şi fă o călătorie spre sud, către Muntele Lavinia. Regiunea este renumită pentru plajele sale paradisiace. După o baie şi câteva fructe „king coconut“ (regele nucilor de cocos), te aşteaptă un apus de soare în apele Oceanului Indian. 

Iunie - Tbilisi, Georgia

georgia foto 123rf

În cazul în care alegi destinaţia de vacanţă în funcţie de plăcerile culinare, atunci cu siguranţă colorata capitală a Georgiei te va aştepta cu braţele deschise. Tbilisi este un adevărat paradis: porţii generoase de „khinkhali“ (specialitate de chifteluţe din carne) şi echivalentul georgian al pizzei „khackapuri“, servită la orice colţ de stradă. Adaugă în meniu un pahar cu vin roşu, apoi relaxează-te la o baie termală din centrul vechi. Ridicat în secolul al V-lea, oraşul Tbilisi a fost reconstruit de 29 de ori de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că vei putea descoperi un mix de influenţe medievale, clasice, art-deco şi sovietice la fiecare pas. 

Iulie - Salonic, Grecia

salonic grecia foto 123rf

Vesel, indulgent şi plin de farmecul antichităţii, oraşul-port Salonic este o alegere pe care ţi-o poţi permite, unde să te bucuri de plăcerile simple ale vieţii. Petrece-ţi zilele explorând rămăşiţele romantice ale timpurilor trecute, ospătează-te cu porţiile de mâncare generoase din capitala culinară a ţării şi soarbe din cocktailuri pe malul apei. Priveşte localnicii cum joacă domino în tavernele greceşti tradiţionale „ouzeri“, cu influenţe turceşti, cumpără flori vesel colorate din piaţa Louloudadika şi fă o croazieră prin port cu feribotul. Îndreaptă-te către apropiatul Halkidiki pentru plaje cu nisip fin, auriu şi mare turcoaz sau aşteaptă apusul şi alătură-te petrecăreţilor pentru o noapte sălbatică de dans. 

August - Porto, Portugalia

palatului de cristal porto portugalia foto 123rf

Nu există loc mai rafinat şi mai ieftin în Europa pe timpul verii călduroase precum acest oraş, al doilea cel mai căutat pe vederile poştale din Portugalia. Porneşte din Piaţa Ribeira, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, situat lângă Râul Douro. La mică distanţă se află Grădinile Palatului de Cristal (foto), care te vor ajută să te reconectezi cu natura, în prezenţa păunilor şi a altor păsări încântătoare. Nu departe vei descoperi Muzeul Romantic, cu galerii pline de obiecte şi decoraţiuni fine ale epocii romantice din secolul al XIX-lea. Când vei cutreiera prin cartiere, lasă-te ademenit de Livraria Lello & Irmão, o librărie în stil art-nouveau, unde vei putea descoperi tot felul de obiecte la modă în Porto, răsărite printre cărţile aşezate pe rafturi. 

Septembrie - Priştina, Kosovo

pristina kosovo foto 123rf

Cruţate de turişti mişunători şi bogate în tradiţii, Kosovo şi capitala Priştina sunt o adevărată provocare pentru a-ţi deschide mintea şi a lăsa acasă preconcepţiile. Explorează moscheile aşezate în linie şi turnul vechiului ceas din centrul oraşului, toate amintirile vechii dominaţii ale Imperiului Otoman. Sculptura din faţa Palatului Tineretului şi Sporturilor renaşte sub altă formă în fiecare an, pictată diferit pentru a reprezenta evenimentele de actualitate. Nici Biblioteca Naţională nu este de lepădat. Cândva spaţiu de refugiere a victimelor războaielor iugoslave, iar mai apoi centru de control pentru armata sârbească, biblioteca îşi dezvăluie cupolele orişicui binevoieşte să urce până la Barul 13 de pe acoperişul Hotelului Priştina. 

Octombrie - Tunis, Tunisia

tunisia satul sidi bou said foto 123rf

Este unul dintre cele mai incitante locuri din nordul Africii, iar copacii de eucalipt aliniaţi de-a lungul bulevardelor din Nouvelle Ville dau oraşului o notă europeană şi contemporană, pe când învecinarea cu vechea Cartagină îţi va permite să călătoreşti înapoi în timp. Muzeul Bardo prezintă lumii cea mai frumoasă colecţie de picturi murale şi mozaic, ce datează încă din timpurile romane. Iar bazarul protejat de UNESCO, Medina, precum şi multe alte pieţe sunt uşor de explorat şi reprezintă o poartă de acces spre latura mai tradiţională a capitalei tunisiene, cu mirosurile sale incitante, de la parfumuri la condimente, şi cu nelipsiţii croitori, care să te măsoare pe loc pentru a-ţi croi o tunică cu fileuri subţiri din aur. Dacă naturaleţea agitată şi sălbatică a Tunisului devine prea obositoare, doar 20 de minute cu trenul te despart de boemul sătuc în alb şi albastru Sidi Bou Said (foto), care să îţi aducă un strop de pace şi linişte. 

Noiembrie - Budapesta, Ungaria

budapesta ungaria foto 123rf

În ciuda popularităţii sale care creşte de la an la an, e uimitor cât de multe lucruri încă mai poţi face în Budapesta cu un buget redus. O călătorie în capitala ungară nu ar fi completă fără o plimbare pe Falk Miksa, una dintre străzile reunumite la nivel global pentru numeroasele muzee şi magazine de antichităţi, unde vei putea să cotrobăi printre amintiri şi obiecte din fosta epocă socialistă. Districtul VIII (Józsefváros), cândva un cartier de temut al cartelurilor mafiote, astăzi transformat într-unul dintre punctele forte ale turismului din Budapesta, te va atrage prin cafenelele şi restaurantele cu specific tradiţional maghiar şi cu galeriile şi spaţiile destinate artei, precum Lumen, muzeul fotografiei. 

Decembrie - Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina

sarajevo bosnia si hertegovina foto 123rf

Dacă ajungi aici în acelaşi timp cu zăpada de decembrie, dă o fugă pe una dintre pârtiile Muntelui Jahorina şi închiriază echipament la un preţ de mai mare dragul. Dacă vezi că soarele-i pe cer, aşază-te la o terasă din Baščaršija, centrul istoric al Imperiului Otoman. Vizitează Muzeul Tunelului din Sarajevo, iar dacă te simţi energic, atunci porneşte într-o drumeţie prin Lukomir, un sătuc izolat din Munţii Bjelesnica, unde poţi vedea case din piatră îmbrăcate în plăci de lemn, adăposturile unei mici comunităţi ce-şi duce traiul din creşterea oilor, tricotatul ciorapilor de lână şi sculptatul în lemn. 

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite