Adevărul Live: cât costă o vacanţă pe viaţă pe litoralul românesc şi cum putem ajunge cu un buget decent într-o destinaţie scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
AdevărulLive, ora 11.00 FOTO Arhiva
AdevărulLive, ora 11.00 FOTO Arhiva

Se apropie Paştele, sărbătoare care anul acesta se suprapune cu 1 Mai, un motiv în plus să ne dorim o vacanţă pe cinste, iar planurile pentru concediul din vară se fac de acum pentru a avea parte de condiţii bune la preţuri şi mai bune. Aflaţi care sunt ofertele pentru care merită să mergeţi la Târgul de Turism al României, care se deschide mâine, la Romexpo, dar ţineţi cont şi de recomandările făcute de consultantul în turism Răzvan Pascu.

Târgul de Turism al României începe mâine, la Romexpo, în Bucureşti, şi până duminică aveţi ocazia să găsiţi în acelaşi loc sute de oferte ale agenţiilor din ţară şi străinătate, prilejul perfect să vă decideţi care sunt cele mai bune opţiuni pentru vacanţele din acest an sau chiar să vă găsiţi oferta potrivită.

În studioul Adevărul Live a fost prezent Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic în cadrul Travel Communication România şi Asociaţiei Travel Focus, care a oferit cele mai bune sfaturi pentru organizarea unei vacanţe de neuitat şi a vorbit şi despre cele mai interesante tendinţe în turismul de anul acesta. 

Unde mergem de Paşte

„Pentru că românii sunt tradiţionalişti şi pentru că Paştele pică de 1 mai, o să fie o mică problemă. De Paşte nu se călătoreşte foarte mult, sau se călătoreşte în ţară sau în alte ţări cu religie ortodoxă. Nu se va călători la fel de mult de 1 mai ca anul trecut, dar cei care o vor face, vor merge în aceleaşi destinaţii: la mare, la munte, în Grecia”, a spus Răzvan Pascu. 

Turiştii ruşi se îndreaptă spre Bulgaria: România are cu ce să-i atragă ? 

„Bulgarii vor avea de câştigat, în Bulgaria vor ajunge mult mai mulţi turişti ruşi, asta şi pentru că vor fi stimulaţi să ajungă. Oricum veneau mulţi ruşi în Bulgaria, dar acum sunt aşteptaţi vreo 4 milioane de ruşi. Încep şi la noi să fie tot mai multe hoteluri cu servicii all inclusive. În Bulgaria există lanţuri hoteliere care sunt cunoscute la nivel internaţional. Autorităţile din România ar trebui să caute investitori străini, să meargă la târguri de turism. Nu ştiu care este motivul pentru care nu se face asta, dar eu cred că a aduce investitori în România, pentru a te lupta ca ei să vină, fiecare dintre aceştia ar promova România. Eu cred că aici ar trebui focusată atenţia, şi mă refer la turismul de masă. Eu nu sunt un fan al turismului de masă. În Delta Dunării nu aş vrea să văd niciodată turism de masă, care strică. Anumite staţiuni, de exemplu Venus, începe să se promoveze din ce în ce mai mult ca estinaţie pentru familiile cu copii. E o nişă bună. Văd nişte sclipiri”, a mai declarat specialistul.

„Ca să explicăm telespectatorilor ce se întâmplă cu Turcia, cumva operatorii ruşi nu mai au voie să vândă pachete spre Turcia, iar oamenii nu au unde să se ducă. Ruşii nu sunt tipul cel mai dorit de turist, dar au bani. În Mauritius cel mai iubit turist este turistul rus, care cheltuie mult, iar cel mai urât chinezul, pentru că negociază la orice. Anul trecut, dacă nu greşesc, au fost cam 17.000 de turişti ruşi în România, ceea ce e puţin. Anul acesta se încearcă o creştere”, a completat acesta.

Preţurile, anul acesta, în Turcia, sunt asemănătoare cu cele de anul trecut. Operatorii turci sunt mai interesaţi de România, dar sunt conştienţi că este o piaţă nu foarte profitabilă. Eu recomand să fiţi precauţi, să călătoriţi prin agenţie. Există hoteluri foarte sigure, cu sisteme de scanare, păzite, cu plaje păzite, cu carduri de acces. Este foarte uşor să spui evitaţi locurile aglomerate, dar de-asta de duci, sa vizitezi. Dacă ar fi să nu recomand un loc din Turcia, acesta ar fi Ankara. Dar nu pot spune că Turcia nu este sigură. Este mult mai ieftin să călătoreşti prin agenţie, mai ales în asemenea destinaţii. În ceea ce priveşte Grecia, anul trecut, din punctul meu de vedere, a fost o nebunie nejustificată. Au fost tot felul de idei care apăreau de la oamenii care nu călătoreau: că nu merg cardurile, că nu ai de unde să scoţi bani, că sunt cozi, problema emigranţilor. Puteţi să mergeţi liniştiţi în vacanţe în Grecia, sfătuieşte Răzvan Pascu.

Oferte tentate la Târgul de Turism

„Turcii nu au intrat încă în stresul că nu vor avea clienţi, dar se resimte acest lucru prin faptul că oferă reduceri din ce în ce mai mari. Noi sfătuim, totuşi, ca românii să apeleze la early booking, unde reducerile sunt de până la 50%. Nu doar în Turcia, şi în Grecia aveam reducere de până la 45% pe Rhodos. Serviciile sunt foarte bune şi în Egipt, în Maroc. Eu aş recomanda Egiptul, o destinaţie în care noi suntem specialişti. În plus, se pare că şi piaţa rusească se va deschide către Egipt, din lunile martie-aprilie. Preţurile pentru Egipt au scăzut foarte mult. Nu sunt de neglijat nici celelalte destinaţii unde, după cum am spus, la Târgul de Turism avem tot felul de reduceri, diverse servicii oferite în plus. Recomand tuturor să vină şi să se înscrie”, a declarat Dan Goicea, preşedintele ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România).

Cum s-au pregătit hotelierii de pe litoralul românesc

„Cred că mai avem ceva până concurăm cu bulgarii, dar suntem pe drumul cel bun. Trendul general este că multe persoane care au ales de multe ori cu all inclusive au început să renunţe la această opţiune din cauza kilogramelor în plus cu care se întorc din vacanţă. Pentru litoral, doar în perioada târgului sunt reduceri şi în ofertele de early booking. O vacanţă poate fi redusă cu până la 25%, depinde de hotel. Eu nu cred că Bulgaria este pregătită să primească 4 milioane de turişti ruşi. Vor primi, probabil, mulţi turişti, dar nu cred că putem face o apreciere. Noi am fost într-o delegaţie la Moscova, împreună cu actuala ministră a turismului, şi am încercat să promovăm România, şi prin prisma circuitelor şi a staţiunilor balneare. Încercăm cât mai mult”, a precizat Goicea. 

Pe de altă parte, Răzvan Pascu consideră că Egiptul nu este la acest moment o destinaţie turistică de evitat din cauza recentelor atentate, dar şi a situaţiei politice agitate:

Părerea mea este că Egiptul nu este o destinaţie sigură, nu o recomand. Când ai atâtea locuri de văzut pe planeta asta, chiar şi aproape de noi, de ce să mergi să rişti? Înţeleg că sunt oameni pasionaţi. Eu am fost în Egipt când lucrurile erau bine, acum şase ani, cu un circuit, am mers până la graniţa cu Sudan. Acum nu este momentul. Eu nu am niciun interes, nu am agenţie de turism, eu am interesul oamenilor. Sunt o mulţime de incidente, acum câteva zile l-au găsit decedat pe studentul din Cambridge, împuşcat în Cairo. Citiţi presa internaţională, vedeţi ce se întâmplă, sfătuieşte Răzvan Pascu.

Cum putem ajunge într-o destinaţie scumpă cu un buget decent

„Se poate călători în orice destinaţie. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, peste tot în lumea asta. Trebuie să aştepţi oferte şi să fii dispus să faci anumite compromisuri. Vă spuneam că m-am întors din Mauritius, eu am găsit oferte cu 1.400 de euro de persoană, cu cazare, bilet de avion. Unele agenţii au spus că dacă o să cumperi biletul cu 53 de zile înainte, sunt mai ieftine. Trebuie să îţi rezolvi cu mult timp înainte, să fii dispus să zbori şi cu low cost, să fii dispus să nu mergi la all inclusive, ci la demi pensiune, să mergi să vizitezi, poţi să călătoreşti la hosteluri, să nu fii atât de pretenţios. În Thailada, sezonul ploios nu e chiar aşa cum se ştie. Depinde de noroc, oricum. Ştiu persoane care au prins inundaţii. E adevărat, găseşti preţuri mai bune în extrasezon, dar când vorbim de destinaţii îndepărtate, eu nu aş recomanda asta”, spune consilierul în turism.

Ce înseamnă proprietate periodică şi cât te costă o vacanţă pe viaţă

„Există un resort lângă 23 august, este singurul resort din România care oferă acest concept. Au construit un bloc foarte mare pe care l-au compartimentat în două. O parte este hotel, iar o parte se vinde turiştilor ca şi cum ai cumpăra un apartament pe litoral, numai că nu îl cumperi pe toată perioada, ci cu săptămânile. Practic au împărţit perioada în care se poate călători la mare, iunie, iulie şi august, iar tu poţi să devii proprietar fracţionar. Poţi petrece o săptămână pe an în acel apartament pentru toată viaţa, se fac contracte de vânzare cumpărare. Eşti proprietar, dar nu pe toată perioada anului, ci doar pe o săptămână. Există oferte care încep de la 5.000, pot să ajungă până la 8.000 de euro, în funcţie de poziţionare. Sunt nişte restricţii, din ce ştiu eu nu pot să fie mai mult de doi adulţi şi doi copii. Din câte ştiu eu, există şi posibilitatea de a cumpăra în rate, şi de investiţii, de exemplu o firmă care vrea să le ofere angajaţilor vacanţe în semn de bonus. Poţi şi să le iei pentru investiţii, iar dacă nu mergi acolo pe o perioada de cinci ani, le oferi lor dreptul să folosească locul şi tu poţi să îţi recuperezi chiar şi jumătate de investiţie”, explică specialistul.

Cât costă o vacanţă în destinaţii exotice şi îndepărtate 

„Eu fac călătorii de ceva timp, cu grupuri, prima am făcut-o cu agenţie de turism, acum doi ani de zile, în Tanzania şi Zanzibar. Eu am mers ca însoţitor de grup. Mi-am ales nişte discuţii ceva mai scumpe, cu preţuri în jur de 3000 de euro, pentru că am vrut să selectez oamenii. Am fost anul trecut în America de Sud, Argentina, Brazilia. Sunt nişte oameni faini cei care merg în aceste excursii, găsim nişte destinaţii interesante. Sâmbătă plec cu un grup în India şi China pentru două săptămâni. Preţurile depind de destinaţie. Africa, de exemplu este o destinaţie scumpă, mai ales în partea de safafri, depăşeşte 3000 de euro, iar pentru a obţine preţuri bune, trebuie să facem grupuri de minim 20 de oameni”, încheie Răzvan Pascu.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite