În jurul lumii (3): bagaje, vize, asigurări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe drum

Înainte de a pleca în jurul lumii, am acordat un interviu pentru Promenada Culturală, iar una dintre întrebări a fost: Cum se pregăteşte de drum un călător profesionist? Iată ce am răspuns...

„Desfăcând bagajele! Abia acum am înţeles asta şi sunt fascinată de descoperirea mea. Ca să pleci la drum, ai nevoie de libertate, de pace, de bucurie, de entuziasm. Pe lângă acestea, orice altceva este inutil. Aşa că eu mă pregătesc scoţând din bagaje frici, griji, idei învechite, lucruri, ataşamente. Lăsând loc lumii întregi.

Practic, îmi fac un mic plan, o schiţă. Şi sunt foarte deschisă la schimbări, pentru că cineva acolo sus s-ar putea să râdă de planul meu. Întotdeauna este ceva şi mai bun pus deoparte, împlinit deja. Şi mă antrenez să văd toate aceste daruri.” Citeşte interviul aici.

IoanaBudeanu1

Geantă şi pantofi: Dasha.

Bagaj de călător în jurul lumii

Am fost priviţi cu mirare pe drum, iar întrebări de genul: „Dar unde vă sunt bagajele?”, „Doar atât aveţi?”, „Cum puteţi călători atât de light?” - au apărut în fiecare zi. 

Ne-am dorit foarte mult să avem strictul necesar la noi (doar bagaj de mână), să nu aşteptăm după bagajele de cală şi să eliminăm frica de a pierde ceva sau de complicaţii. 

După 10 săptămâni prin Asia de SE, recunosc: am avut PREA MULTE lucruri la noi. Iată ce am luat în bagaje:

1. Laptopuri, telefoane, cabluri aferente, baterie externă. 

2. Acte: paşapoarte, legitimaţii de presă, cărţi de vizită, buletine. Nu am făcut asigurări de călătorie. 

3. Aparat foto. 

4. Haine: 2-3 schimburi, o singură pereche de pantofi/sandale, o geantă mică de mână, cosmetice (minimul necesar) şi câteva medicamente. 

Şi asta a fost tot. Data viitoare (foarte curând!) voi lua jumătate din „cantitatea” de haine şi accesorii, pentru că am văzut cât de bine este să te descurci cu puţin.

Vize şi asigurări

IoanaBudeanu2

În prima etapă a călătoriei noastre am fost doar în ţări care oferă vize pe aeroport: UAE, Singapore, Malaysia, Indonesia. Nu se plătesc taxe, se completează câteva formulare şi asta este tot. Bineînţeles, trebuie respectată data de ieşire din ţară cu stricteţe. Noi am stat o lună în Bali, însă mi-am calculat foarte bine zborul, să ieşim mai devreme cu o zi din Indonesia decât scria pe paşaport. 

Acum câţiva ani am fost în Malaysia şi Thailanda, şi vă pot spune că viza de Thai se ia în 2 zile, foarte uşor, de la Ambasada din Kuala Lumpur (asta dacă o vreţi pe termen mai lung şi nu doar 14 zile). 

În a doua etapă a călătoriei vom merge în USA. Vă ţin la curent cu viza.

Din 2010 am fost în peste 20 de ţări de pe 3 continente. Niciodată nu ne-am făcut vaccinuri sau asigurări de călătorie. Asta nu înseamnă că îţi recomand să faci la fel ca noi, dimpotrivă. Interesează-te, citeşte pe site-urile de specialitate şi fă aşa cum crezi că este cel mai bine pentru tine. Lumea este într-o permanentă schimbare şi nu ştii ce se poate întâmpla. 

Dacă îţi doreşti să călătoreşti pe termen lung, iată ce îţi recomand:

- fă-ţi o listă cât mai scurtă pentru bagaj şi apoi ia la tine doar jumătate din

 lucrurile alese. 

- informează-te şi citeşte condiţiile de călătorie din ţările în care mergi: vize, asigurări, transport, preţuri, ce ţepe se practică. 

- relaxează-te. Nicăieri în lume nu eşti în siguranţă, nici măcar acasă! Aşa că... te poţi bucura liniştit de tot ce vezi şi experimentezi. 

Mai multe fotografii din călătoria noastră aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite