9 focare de infecţie cu care intrăm în contact când suntem în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu gândul la zilele de relaxare care îi aşteaptă atunci când pleacă în vacanţă, turiştii nu mai dau atenţie unor detalii ce pot strica buna dispoziţie.

De câte ori s-a întâmplat să vă îmbolnăviţi în timpul concediului, taman când ajungeţi într-un loc, poate exotic, la care visaţi de ani de zile? Nu este exclus ca motivele să fie mai mult decât evidente, dar le trecem cu vederea tocmai pentru că sunt banale. Inofensive în aparenţă, multe dintre suprafeţele pe care le atingem atunci când călătorim în diverse colţuri ale lumii reprezintă posibile surse de infecţii, colcăind de germeni, după cum au evidenţiat mai multe studii realizate pe baza recoltării de probe microbiologice. Aşa că nu uitaţi să puneţi în bagaje şi un dezinfectant pentru mâini sau şerveţele dezinfectante.

Telecomanda televizorului din camera de hotel

Poate că personalul de serviciu curăţă regulat baia, şterge praful, aspiră podelele şi schimbă lenjeria de pat, dar foarte rar se atinge de telecomandă. Conform unor cercetări recente, telecomenzile se numără printre obiectele cele mai contaminate dintr-o cameră de hotel.

Toaletele din tren şi din avion

Înghesuite şi incomode, toaletele din avioane şi din trenuri sunt adevărate incubatoare pentru microbi, avertizează smartertravel.com. Spaţiul restrains nu înseamnă decât că ori de câte ori tragem apa bacteriile se împrăştie peste tot, inclusiv pe chiuvetă. Cel mai bine este să vă spălaţi foarte bine pe mâini şi apoi să deschideţi uşa de la baie cu un şerveţel. Nu în ultimul rând, folosiţi şi un dezinfectant pentru mâini pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. 

Măsuţele din avion

Poate că unii dintre dumneavoastră nu s-au gândit la acest aspect, dar măsuţele din avioane au utilizări multiple. O mulţime de mame schimbă pamperşii murdari ai bebeluşilor pe ele, alte persoane îşi depozitează şerveţelele murdare tot pe această suprafaţă etc. Cel mai important este că măsuţele nu sunt curăţate după fiecare zbor, mai ales atunci când aeronavele se întorc la scurt timp după ce au ajuns la destinaţie. Aşa că nu uitaţi să curăţaţi masa cu un şerveţel dezinfectant înainte să mâncaţi ceea ce vă oferă personalul de la bord. 

Ţâşnitorile

De unde aţi alege să beţi apă, mai degrabă? De la chiuveta dintr-o toaletă publică sau de la o ţâşnitoare? Probabil că cei mai mulţi se gândesc la faptul că ţâşnitorile sunt alegerea mai sigură. Ei bine, un studiu realizat de Fundaţia Sanitară Internaţională a relevat că apa de la ţâşnitori are mai multe bacterii decât cea de la chiuveta dintr-o toaletă publică. Explicaţia este simplă: în vreme ce toaletele publice sunt, totuşi, dezinfectate în mod regulat, de câte ori aţi văzut pe cineva curăţând o ţâşnitoare? Probabil că de acum vă veţi gândi de două ori înainte să vă umpleţi sticla cu apă dintr-un astfel de loc. 

Pernele şi păturile din avion

Încercaţi, pe cât posibil, să vă aduceţi propria pernă şi pătură atunci când călătoriţi cu avionul. Pernele şi păturile nu sunt curăţate după fiecare zbor, mai ales după zborurile scurte, aşa că nu este exclus să aveţi ghinionul ca pasagerul dinainte să fi fost răcit şi să-şi fi înăbuşit strănutul într-o pernă.

Cuverturile de pat din camerele de hotel

Nu vă aruncaţi euforici pe pat imediat cum ajungeţi în camera de hotel. Aproape sigur, cuvertura nu a mai fost spălată de o bună bucată de vreme. Mulţi turişti preferă să doarmă acoperiţi inclusiv de cuvertură în nopţile mai reci, dar pierd din vedere că aceste bucăţi de material pot fi un mediu propice pentru diverşi paraziţi şi, de asemenea, pot păstra colecţii întregi de fluide corporale.

Buzunarele de depozitare ale scaunului din avion

Pasagerii îndeasă în aceste buzunare coji de fructe, şerveţele folosite, în general tot gunoiul de care vor să scape, iar aceste adevărate tomberoane nu sunt dezinfectate cu atenţie după fiecare cursă. Prin urmare, nu băgaţi în această gaură plină cu germeni nimic din ceea ce nu aţi pune în mod obişnuit într-un coş de gunoi. 

Întrerupătoarele din camerele de hotel

Mai exact este vorba despre întrerupătorul plasat imediat lângă uşa de la intrarea în cameră. Poate că oamenii se spală pe mâini după ce intră în cameră, dar nu şi când abia deschid uşa. Toţi microbii adunaţi de pe drum, din avion, aeroport şi alte mijloace de transport sunt împrăştiaţi pe această suprafaţă mică, dar periculoasă. Cercetătorii de la Universitatea din Houston au aflat chiar că acest întrerupător, în mod particular, este cel mai murdar obiect dintr-o cameră de hotel. Avertisment: bacteriile fecale au fost descoperite în număr extrem de mare.

Butoanele bancomatelor şi ecranele tactile ale automatelor de bilete

Automatele de la care poţi să-ţi cumperi un bilet de tren, biletul de îmbarcare în avion sau pe cel de transport în comun sunt la fel de pline de mizerie ca butoanele bancomatelor. Un astfel de automat s-a dovedit că avea 3.700 de colonii bacteriale în formare.

Citiţi şi:

Podele murdare, copil fericit

Recolta anului 2013: ce au mai uitat turiştii în camerele de hotel

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite