Vrei să fii eficient? Cele mai sănătoase gustări pe care le poţi mânca la birou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele proaspete pot înlocui dulciurile FOTO idiva.com
Fructele proaspete pot înlocui dulciurile FOTO idiva.com

Ceea ce mâncăm pe parcursul zilei nu ne influenţează numai sănătatea, inclusiv greutatea, ci şi productivitatea la locul de muncă. Alimentele bazate pe multe grăsimi şi zaharuri nu oferă energie decât pe termen scurt, apoi vă veţi simţi somnoroşi şi fără chef de muncă.

Dieteticianul Lisa De Fazio a încercat să găsească acele gustări sănătoase care să înlocuiască mâncărurile de tip junk food pe care le consumăm în timpul programului de lucru. Un exemplu se referă la alimentele pline de grăsimi (cum ar fi o pizza cu cârnaţi), care se digerează mai greu, sau la cele pline de zahăr, care induc un val de energie, dar care te lasă apoi fără vlagă, eventual şi cu o durere abdominală.

Stresul, rutina şi lipsa de timp ne determină adesea să apelăm la soluţia aflată la îndemână, adică dulciuri şi alte snacks-uri, produse care ne oferă inclusiv un fals sentiment de consolare. „Într-o lume în care totul se derulează în viteză, inclusiv aportul de hrană ajunge să fie rapid“, avertizează şi nutriţionistul Nicole Maftoum. Nu în ultimul rând, lipsa somnului aduce schimbări apetitului şi aşa ajungem să ingerăm o cantitate de două ori mai mare de calorii decât am avea nevoie.

Totuşi, opţiunile alimentare sănătoase sunt la îndemână, spune Lisa De Fazio, iar scuzele nu ar trebui să existe atunci când o schimbare pozitivă nu va face decât să ne crească eficienţa şi să fim mai sănătoşi. 

Migdale

Sursă de proteine şi grăsimi sănătoase, migdalele ostoiesc foamea şi sunt gustoase. Conţin nutrienţi esenţiali pentru organismul uman şi au cel mai ridicat conţinut de proteine şi fibre comparativ cu alte tipuri de nuci. Migdalele sunt bogate în vitamina E şi conţin grăsimi monosaturate care ajută la reglarea nivelului colesterolului bun.

Fructe proaspete

Pline de vitamine şi minerale, fructele proaspete reprezintă varianta mult mai sănătoasă pentru satisfacerea nevoii de dulce.  De asemenea, conţin o mulţime de antioxidanţi necesari pentru „clădirea“ unui sistem imunitar mai puternic.

Fructe deshidratate

Dacă simţiţi nevoia de variaţie, fructele uscate pot înlocui, din când în când, fructele proaspete, de tipul caise, mere, banane, tot atâtea surse de fibre şi potasiu. Dar nu uitaţi că fructele deshidratate au de două ori mai multe calorii decât cele proaspete şi mai puţină vitamina C. 

mancare

FOTO takarafood.com

Cereale

Creierul îşi trage aproape toată energia din glucoză, iar consumul de alimente cu indice glicemic scăzut, cum sunt cerealele integrale, va ajuta la eliberarea treptată a glucozei în sânge, ceea ce va optimiza puterea de concentrare. 

Batoane proteice

Batoanele proteice trebuie consumate cu atenţie pentru că unele conţin foarte multe calorii. Citiţi ingredienetele trecute pe ambalaj şi urmăriţi să includă fructe, nuci şi să aibă sub 200 de calorii.

Covrigei (Pretzels)

Chiar dacă au dezavantajul că sunt destul de săraţi, covrigeii conţin puţine grăsimi şi oferă în schimb carbohidraţii necesari pentru a rezista până la următoarea masă.

mancare

Perle de brânză sau brânză de vaci slabă

Dacă aveţi un frigider la birou, o cutie de brânză de vaci slabă sau de perluţe de brânză reprezintă o sursă sănătoasă de proteine, perfectă pentru a menţine la un nivel constant nivelul de zahăr din sânge, respectiv randamentul la locul de muncă. 

Ouă fierte tari

Excelentă sursă de proteine, ouăle fierte ţin de foame şi păstrează nivelul de energie la un nivel optim.

Hummus cu legume

Hummus-ul, acest preparat tradiţional din Orientul Mijociu făcut din năut, alături de morcovi cruzi, oferă o varietate de nutrienţi care susţin organismul în timpul programului de lucru. Năutul conţine calciu, fier, proteine şi fibre.

mancare

FOTO flickr

Suc de roşii 

Adesea, atunci când avem senzaţia de foame sau poftă de ceva dulce, avem nevoie de ceva care să ne potolească setea în mod eficient. Încercaţi să beţi o cană cu suc de roşii (puteţi încerca şi sucuri din combinaţii de legume), în cazul în care vă stă mintea la dulciuri.

Iaurt

Cele mai multe tipuri de iaurt conţin aşa-numitele „bacterii bune“ (probiotice) de care tot auzim prin reclame, care fac minuni pentru tractul digestiv. Iaurtul conţine, de asemenea, proteine, calciu, vitamine, potasiu şi magneziu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite