VIDEO Topul obiectelor de uz zilnic în care se ascund cei mai mulţi germeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un experiment făcut într-o gospodărie a arătat că şi cele mai inofensive lucruri din casă sunt pline de bacterii şi de germeni. Cine ar fi crezut că tastatura unui telefon poate conţine de 18 ori mai multe bacterii periculoase decât mânerul cu care tragem apa la closetul de acasă?

VEZI VIDEO AICI!

Totuşi, aşa arată un studiu dat publicităţii luna trecută, în Marea Britanie. Şi mai alarmant, dintre cele 30 de telefoane testate, unul era atât de contaminat încât citirea rezultatelor i-ar putea întoarce pe dos stomacul celui care le lecturează.

Pentru a vedea cât de „infecte" sunt obiectele din casă, jurnaliştii de la cotidianul „The Daily Mail" au făcut un experiment care a scos în evidenţă faptul că germenii şi bacteriile sunt în număr mare în locurile unde ne aşteptăm mai puţin.

Germeni şi bacterii peste tot

„Aflăm adesea că unul dintre cele mai curate locuri este closetul toaletei din casa unei familii normale", explică doctorul Lisa Ackerley, expert în igienă. „Closetele sunt curăţate cu clor şi dezinfectate. Pe de altă parte, alte locuri din casă, aparent foarte curate, ar putea colcăi de bacterii."

Dar unde mai exact sunt aceşti germeni? O altă cercetare recentă arăta că peste 61% din mame sunt îngrijorate de prezenţa agenţilor patogeni. Aşa că, jurnalista Isla Whitcroft, care locuieşte împreună cu soţul, cei trei copii, doi porcuşori de Guineea şi o pisică într-o casă victoriană din zona rurală Northamptonshire, a trecut la treabă.

Ca mai toate mamele care muncesc, Isla face, împreună cu familia, curăţenie generală o dată pe săptămână, încercând în restul zilelor să menţină ordinea.

Concluziile testelor de laborator arată că, în afară de căştile de la iPod, niciunul dintre obiectele supuse analizei nu poate fi considerat curat şi liber de germeni. „Faptul că nu s-a depistat nicăieri Escherichia Coli arată că locatarii se spală corect pe mâini", explică doctorul Lisa Ackerley.

Alte teste pentru depistarea germenilor



Cele mai periculoase lucruri din casă

Tastatura

-33 de milioane de bacterii şi peste 10 milioane de culturi de mucegai pe centimetru pătrat, din cauză că se mănâncă la calculator.

- Un obiect dezgustător!

Uşa de la frigider

-850.000 de bacterii, peste 10.700 de enterobacterii, despre care e greu de crezut că nu au provocat o infecţie cu salmonella.

-Toată lumea pune mâna pe el!

Ursuleţul de pluş

-Stafilococul auriu prezent şi culturile de mucegai pot provoca îmbolnăvirea copiilor, mai ales dacă mănâncă şi se joacă.

-Aruncaţi-l în maşina de spălat!

Telefonul mobil

-32.000 de bacterii şi ceva mucegai. Nu e foarte „murdar" pentru că e folosit de o singură persoană şi este un model protejat.

-Nu e contaminat.

Tocătorul

-Cam 4.200 de bacterii, contaminat serios cu Aspergillus. Nu e un rezultat prea rău pentru un fund de lemn.

-Spală-l cu apă fierbinte după fiecare utlizare!

Pianul

-Cum toată lumea îşi trece degetele pe clapele lui, nu e de mirare că are cam 7.500 de bacterii şi e extrem de contaminat cu mucegaiuri.

- Prea multe mâini!

Schimbătorul de viteze

-Peste 1.900 de bacterii şi 80 de culturi de spori aduse din exterior.

-Contaminarea nu depăşeşte limitele de siguranţă!

Prosoapele

-4.000 de bacterii, 20 de stafilococi, 20 de spori de diverse tipuri. Pot contamina persoanele care se şterg.

-Spălaţi-le mereu la 60 de grade!

Playstation

-Mii de bacterii, enterobacterii şi 360 de stafilococi pe controlerul jocului primit de copii în urmă cu doar opt luni.

-Risc de infecţii urinare sau pneumonie!

Comutatorul de la baie

-1.000 de bacterii în total, cu puţine enterobacterii şi un număr redus de stafilococi.

-Paradoxal, băile sunt mai curate.

Căştile de iPod

-Sunt cele mai curate lucruri din experiment - câteva bacterii (230). Nu le foloseşte decât o persoană.

-Ar fi aiurea să bagi ceva murdar în ureche!

Analize de laborator

Cantitatea de bacterii de pe un obiect indică gradul de curăţenie. Lucrurile sunt contaminate rău dacă numărul bacteriilor depăşeşte 100.000 pe centimetru pătrat.

Dintre enterobacterii, salmonella este cea mai periculoasă. La stafilococi, prezenţa a mai mult de 20 indică lipsa de igienă. La mucegaiuri, tot ce este peste 10 în analizele de laborator este considerat periculos.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite