Tratament pentru insomnie.Terapia cu şoapte, fenomenul misterios care provoacă euforie şi vindecă insomnia. VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fenomen controversat în lumea ştiinţifică ia amploare pe internet: tot mai mulţi oameni ascultă înregistrări cu sunete şoptite sau diverse zgomote care, spun ei, produc o senzaţie plăcută de relaxare şi îi ajuta in tratamentul pentru insomnie.

Maria, o rusoaică în vârstă de 28 de ani care locuieşte în Statele Unite, este realizatoarea unor videoclipuri-fenomen postate pe YouTube care induc o stare plăcută, de relaxare, numit terapia cu soapte. Ele o înfăţişează imitând diverse sunete sau şoptind cuvinte.

„Sunetul acesta îmi aduce aminte de sunetul ploii”, şopteşte Maria în timp ce atinge uşor, cu vârfurile unghiilor, coada din lemn a unei oglinzi. Femeia apare în mai multe roluri, precum cel de bibliotecară, hairstylist sau maseuză, realizând diverse sarcini simple, dar care, se pare, induc privitorilor o senzaţie de linişte sau chiar de euforie, scrie publicaţia „The Independent”.

Maria nu vrea publicitate sau bani, ci doar să împărtăşească învăţămintele deprinse de la cei care practică răspunsul senzorial medirian autonom (ASMR), o senzaţie fizică misterioasă care a ajutat-o să treacă peste depresie, dar şi să-şi rezolve problemele cu somnul sau să se relaxeze.

„Unele acţiuni, precum întorsul unei pagini dintr-o carte sau loviturile uşoare, creează cele mai uimitoare sunete pe care, de cele mai multe ori, le ratăm”, spune Maria despre terapia cu soapte.

În 2009, la trei ani după ce s-a mutat în Statele Unite, femeia a avut probleme cu depresia, ca urmare a divorţului prin care a trecut. În timp ce căuta videoclipuri care să o ajute să doarmă mai bine, a găsit unul numit simplu „Şopteşte”, care a relaxat-o instantaneu. Citind comentariile, şi-a dat seama că nu este singura care a simţit efectele videoclipului, aşa că s-a hotărât să realizeze acelaşi tip de videoclipuri, din dorinţa de a-i ajuta pe alţii.

În prezent, pagina de YouTube a Mariei este urmărită de peste 300.000 de persoane. Femeia a refuzat să spună cât câştigă din reclame şi videoclipuri, dar a declarat că, pe lângă faptul că e vlogger, mai are o slujbă în domeniul administrativ, pentru că nu ar reuşi să se întreţină doar din câştigurile pe care le obţine realizând videoclipurile-minune, care apar o dată pe săptămână sau o dată pe lună.

Citeşte şi:

De ce ne deprimă Sărbătorile: cât de departe este de realitate Crăciunul din filme

Val de depresie de sezon. Specialiştii au soluţii eficiente

30 de zile fără soare: cum ne afectează lipsa luminii naturale şi cum prevenim instalarea depresiei de sezon

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite