VIDEO Secretele deţinuţilor din epoca sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatuajele deţinuţilor din perioada sovietică transmiteau mesaje privind viaţa pe care au dus-o
Tatuajele deţinuţilor din perioada sovietică transmiteau mesaje privind viaţa pe care au dus-o

Tatuajele infractorilor ruşi încarceraţi în perioada comunistă zugrăvesc o lume complexă a ierarhiilor şi a dezonoarei.O expoziţie deschisă la Londra până la sfârşitul acestei luni prezintă publicului limbajul secret al deţinuţilor din epoca sovietică.

Craniile, pisicile, „rânjetele" şi svasticile zugrăvesc o lume complexă a ierarhiilor, a dezonoarei şi chiar a realizărilor. Îndreptate în general împotriva autorităţilor sovietice şi, de obicei, obscene, tatuajele deţinuţilor deschideau o poartă spre o lume violentă, relevă „The Guardian". Descifrarea acestora a fost făcută în urmă cu circa 50 de ani de Danzig Baldaev, dar a fost ţinută multă vreme departe de ochii publicului.

Baldaev, un rus care a crescut într-un orfelinat după ce tatăl său a fost denunţat drept „inamic al poporului", a fost obligat să accepte o slujbă de custode la Kresti, o închisoare din Leningrad, unde a lucrat în perioada 1948-1981. Postul i-a permis să continue munca tatălui său de etnograf, documentând tatuajele infractorilor.

Poveşti de viaţă

Când KGB-ul a aflat despre studiile sale, Baldaev s-a ales cu sancţiuni. „Şi-au dat seama cât de mult însemna să poţi stabili infracţiunile pe care le-au comis şi chiar profilul lor psihologic", declara Baldaev în 2005, cu puţin timp înainte să moară. După dispariţia custodelui, lucrările acestuia au rămas la soţia lui. Numai că reprezentanţii editurii britanice Fuel i-au făcut o ofertă văduvei pentru a putea prezenta studiile întregii lumi sub forma unor enciclopedii.

Zilele trecute, la Londra, a fost lansată prima expoziţie privind aceste tatuaje şi semnificaţia lor. În fapt, „desenele" de pe piele reprezentau un „catastif" al infracţiunilor comise de cei care le aveau.

O pisică semnifica un hoţ. La o femeie, un penis tatuat indica faptul că s-a prostituat. Crucile la nivelul articulaţiilor reprezentau numărul întemniţărilor, iar semnele de la nivelul umerilor, perioadele de carceră. Svasticile nu aveau nicio legătură cu fascismul, ci cu refuzul de a accepta regulile societăţii formate într-o închisoare. „Rânjetele", care ilustrau liderii comunişti în poziţii obscene sau comice, reprezentau modalităţi de revoltă împotriva autorităţilor.

Numai că în închisoare, tatuajele erau ilegale. Prizonierii reuşeau să şi le facă topind tălpi de ghete şi amestecând substanţa rezultată cu sânge şi urină. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite