VIDEO „Scufiţa Roşie“ reînvie era basmelor la Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei filme cu „Albă ca Zăpada“, două cu „Frumoasa Adormită“ şi unul cu „Hansel şi Gretel“ vor fi lansate în curând, semnalând un nou trend. Filmul „Scufiţa Roşie/ Red Riding Hood“, lansat săptămâna trecută pe ecranele din România, este primul dintr-o serie de pelicule „de basm“, care vin din Cetatea Filmului.

Pentru că poveştile culese odinioară de Fraţii Grimm şi de Charles Perrault sau scrise de Hans Christian Andersen au fost deja adaptate în nenumărate variante - mai ales cele animate şi luminoase de la Disney - este nevoie de o abordare nouă sau nu neapărat a studiourilor de la Hollywood.

Cei mai mulţi aleg să meargă la „rădăcina" basmelor, în trecut, atunci când acestea erau adevărate poveşti de groază menite a-i speria pe copii şi a-i face să se gândească mai bine înainte de a intra în pădure noaptea sau de a accepta dulciuri de la bătrâne care locuiesc în case de turtă dulce.

Malefice, dar superbe

Vannessa Hudgens şi Alex Pettyfer, în „Beastly“



Abordarea nouă este popularea basmelor cu personaje la modă, precum Lupul din „Scufiţa Roşie", care a fost transformat în vârcolac, iar Scufiţa (interpretată de actriţa Amanda Seyfried) este o tânără rebelă care vrea să fugă cu tăietorul de lemne, din sat. O altă tehnică populară este concentrarea pe personajul negativ al basmului, ca în proiectul „Maleficent", în care este vorba despre ursitoarea rea din „Frumoasa Adormită". Aceste personaje malefice sunt jucate de cele mai populare actriţe de la Hollywood, precum Julia Roberts şi Charlize Theron.

Cel mai recent proiect care a primit undă verde este o „Frumoasă Adormită" cu Haillee Steinfeld, adolescenta de 14 ani care a fost nominalizată la Oscar anul acesta pentru rolul din „Adevăratul curaj", regizat de fraţii Coen. Steinfeld ar juca-o pe adormită, prinţesa Aurora, care, în loc să pice într-un somn de tip comă, ar intra de fapt într-o lume de vis, din care să încerce să evadeze - asta dacă prinţul n-o sărută întâi, desigur.

Situaţia filmelor bazate pe basme stă în felul următor: Studiourile Disney produc „Maleficent", din perspectiva ursitoarei malefice. Jeremy Renner („The Hurt Locker") şi Gemma Arterton („Quantum of Solace") vor juca în „Hansel and Gretel: Witch Hunters/Hansel şi Gretel: Vânătorii de vrăjitoare", în care le vor interpreta pe personajele titulare, la vârsta maturităţii.

Un alt vânător devine şi Jack, care odinioară se căţăra pe vrejul de fasole, în pelicula lui Bryan Singer, „Jack The Giant Killer" (Jack, ucigătorul de giganţi - n.r.). Actorul Channing Tatum va apărea într-un nou „Peter Pan", iar Sam Raimi (creatorul trilogiei „Omul-păianjen") regizează o nouă interpretare a „Vrăjitorului din Oz", spusă chiar din perspectiva omului din spatele cortinei, Oz însuşi, cu James Franco şi Mila Kunis. Iar cele trei pelicule cu Albă-ca-Zăpada au în distribuţie actriţe precum Julia Roberts, Kristen Stewart şi Charlize Theron. Filmul care ar fi pornit acest trend este „Alice în Ţara Minunilor 3D", regizat de Tim Burton, care a încasat 1 miliard de dolari în lumea întreagă.

Basme întunecate, în trecut

image

Heath Ledger şi Matt Damon, în „Fraţii Grimm“



Aceasta nu este prima iniţiativă a Hollywoodului de a întuneca basmele, deşi trăim într-o perioadă în care proiectele de acest gen s-au înmulţit considerabil. „Albă ca Zăpada: O poveste despre teroare" din 1997 o avea pe Sigourney Weaver în rolul înspăimântător al reginei malefice. Cei şapte pitici erau chiar sexy, iar tânăra Albă ca Zăpada se îndrăgostea de unul dintre ei.

În 2005, Terry Gilliam a lansat filmul „Fraţii Grimm", în care culegătorii de basme, jucaţi de Matt Damon şi Heath Ledger, erau doi escroci care-i păcăleau pe sătenii din drumul lor că au fantome în case. Însă, în timpul unei escrocherii, ei descopereau că supranaturalul există şi erau ameninţaţi de o regină malefică, jucată de Monica Bellucci.

În curând, pe 27 mai, pe marile ecrane din România, va apărea „Beastly", o adaptare modernă a poveştii „Frumoasa şi bestia", cu Vannessa Hudgens şi Alex Pettyfer.

1 miliard de dolari a încasat producţia „Alice în Ţara Minunilor 3D", regizată de Tim Burton.

„Urzeala tronurilor", la HBO

image



O altă producţie cu eroi legendari, cavaleri, regine şi renegaţi din vremurile de demult este „Urzeala tronurilor", un serial care va debuta mâine-seară, pe postul de televiziune HBO, de la ora 22.00. Serialul spune povestea luptei pentru câştigarea tronului de fier, într-un tărâm îndepărtat în care verile durează decenii, iar iernile cât o viaţă de om.

Două familii puternice sunt prinse într-un joc mortal de-a şoarecele şi pisica pentru a obţine controlul absolut asupra celor Şapte Regate din Westeros. Intrigile, trădările şi forţele supranaturale sunt elemente care condimentează bătălia pentru tronul de fier. Nu vor lipsi însă nici consecinţele neprevăzute.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite