VIDEO "Prima dată" nu se uită niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virginitatea nu mai are aceeaşi importanţă ca altădată într-un cuplu, dar pierderea ei este un moment unic pentru fiecare fată. Prima experienţă sexuală nu se uită niciodată şi este foarte importantă, spun psihologii, pentru că poate avea efecte pe mai târziu.

Camelia Dan (25 de ani) şi-a început viaţa sexuală la 17 ani, după câteva „tachinări strategice", cum le numeşte ea. „Impulsul a dictat momentul, nu a fost pregătit în niciun fel. A fost spontan, cum cred că-i şade cel mai bine acestui moment. Dar a fost amuzant, până la urmă, pentru că toate gesturile şi mişcările lui mă făceau să râd", îşi aminteşte ea.

Mai citeşte şi:

De ce taţii contează

Obiceiuri care taie pofta de sex

Pentru ea, el era marea dragoste, aşa că a enervat-o puţin entuziasmul lui. „Era prima dragoste serioasă, care dura de ani şi devenea din ce în ce mai fascinantă, iar actul ăsta urma să o completeze definitiv, urma să devină cea mai intimă experienţă, atât între noi, cât şi cea mai intimă pe care o împărtăşisem vreodată cu cineva", spune ea.

A insistat să cânte Nina Simone pe fundal şi să înceapă cu piesa „Susanne", pentru că i se părea ei că se potriveşte momentului. Ea era cântăreaţa preferată a amândurora, un detaliu care urma să fie doar al lor. Recent a descoperit că, de fiecare dată când aud „Susanne", amândoi se gândesc la acelaşi lucru.

Un moment de neuitat

Prima experienţă sexuală a Cameliei a fost aşa cum şi-a dorit-o. A durut-o „preţ de câteva secunde", dar asta nu a afectat-o, pentru că experienţa a avut şi momente amuzante. „Deşi nu era prima dată pentru el, a fost uşor neghiob şi m-a lovit cu capul de tăblia patului... Era emoţionat, ceea ce m-a emoţionat şi pe mine. Şi-n toată emoţia asta, momentul a devenit perfect. Chiar dacă a durat mai puţin de zece minute, iar el a sfârşit cu un fir de păr în gât, care i-a ramas acolo trei zile, accidentul ăsta a devenit simbolul primei dăţi", îşi aminteşte ea.

I-a acordat atâta atenţie „cât merita un astfel de act pe care îl ai cu bărbatul pe care îl iubeşti". N-a fost să rămână împreună pentru tot restul vieţii, dar asta nu a minimalizat importanţa lui. Camelia îşi aminteşte din ce în ce mai rar de prima noapte. „Păstrez amintirile astea pentru bătrâneţe", glumeşte ea.

Deşi de-atunci a mai avut relaţii sexuale, nu le compară niciodată, „pentru că prima experienţă este incomparabilă". „Ai parte doar o dată de prima dată şi nu vrei să o alterezi cu comparaţii. Este firesc să devină din ce în ce mai bine, dar nu este vorba despre asta. Pentru mine a fost trecerea într-o altă lume, în lumea celor mari", spune ea.

Psihosexologul Jeni Chiriac spune că decizia de a-ţi începe viaţa sexuală este foarte importantă. „Prima experienţă poate fi semnificativă pentru tinerele fete, depinde foarte mult de educaţia primită, de expectanţe, circumstanţe sau de partener. Importanţa este în directă corelaţie cu motivul pentru care este luată această decizie: act de teribilism, de a demonstra că poate, din dragoste, ca gest disperat de păstrare a partenerului, din curiozitate sau din întâmplare", spune psihosexologul Jeni Chiriac.

Sexul, o fomă de autocunoaştere

Camelia spune că, după prima experienţă, s-a simţit cu adevărat femeie. „Eram prima din grupul meu de prietene care trecea de partea cealaltă şi mă simţeam deja mult mai matură decât ele, deşi unele erau mai mari ca mine. Înainte de asta, împărţeam lumea în oameni care fac sex şi oameni care nu. Şi mi se păreau fascinanţi cei care o făceau, mi se părea că vorbesc altfel, că-s mult mai hotărâţi, că au altă alură, că-i poţi recunoaşte pe stradă după siguranţa cu care păşesc. Şi după seara aia, am devenit un om mişto, cum erau ăia care o făceau", spune Camelia, convinsă că vezi altfel lucrurile după ce faci sex. „Îmi este clar că te maturizezi, că faci cunoştinţă cu noi senzaţii", crede ea.

Psihosexologul Jeni Chiriac spune că asocierea dintre prima relaţie sexuală şi maturizare e însă doar un mit creat de adolescenţi în faţa „interdicţiei". Ea spune că e foarte important „cum este ea percepută, trăită subiectiv, în corelaţie cu gradul de maturitate emoţional-afectiv al tinerei fete şi cu relaţia cu partenerul iniţiator".

„Sexul este o formă de autocunoaştere, de autodefinire ca femeie, resimţită şi în plan psiho-fizic, dar şi la nivel psiho-social - dacă ne reamintim că adolescenţii sunt orientaţi mai mult spre lume, grup de apartenenţă. Când vorbim de experienţe neplăcute (abandon, viol, abuz sexual, despărţire etc.), efectele se pot resimţi în planul relaţiilor viitoare de cuplu, la nivel de stimă de sine, dar mai ales la nivel de imagine de sine, atrăgând tulburări de dinamică sexuală, probleme legate de ataşament, relaţionare cu sexul opus, tulburări de comportament, anorgasmie sau vaginite nespecifice", explică Jeni Chiriac.

"Sexul este o formă de autocunoaştere, de autodefinire ca femeie, resimţită şi în plan psiho-fizic, dar şi la nivel psihosocial."
Jeni Chiriac
psihosexolog

Istorie şi tradiţii

În general, virginitatea este asociată cu ceva preţios, mai ales în societăţile tradiţionale sau care au concepţii religioase potrivit cărora sexul este asociat cu mariajul. De exemplu, într-un grup etnic din Africa de Sud verificarea virginităţii şi infibulaţia (operaţie la unele populaţii primitive pentru a suprima contactul sexual prin unirea cu ajutorul unui inel a labiilor şi a prepuţului) e un lucru comun.

În mod tradiţional, fetele Kenuzi din Sudan sunt căsătorite înainte de pubertate cu bărbaţi adulţi, care le verifică manual virginitatea. Când ajung la pubertate, sunt circumcise pentru a garanta castitatea.

Vânzarea virginităţii este mult mai veche decât ar crede unii. Ea a apărut la început ca preţ plătit de cei care erau obligaţi să dea tatălui compensaţii dacă seduceau sau violau o virgină. Mai apoi, sintagma a devenit mai folosit şi ca scoatere la vânzare a virginităţii prin licitaţii pe internet.

Mituri legate de prima noapte de dragoste

Odată cu experienţa, partenerii încearcă senzaţii noi

image

Psihosexologul Jeni Chiriac comentează câteva dintre miturile legate de prima experienţă sexuală:

1 O fată care îşi începe viaţa sexuală foarte devreme va avea mai mulţi parteneri sexuali. Este mai mult o prejudecată sau un mit neconstructiv ce limitează liberul arbitru al tinerilor novici în ale sexului şi îi sperie pe părinţi. Din acest motiv este foarte importantă comunicarea între generaţii şi educaţia. Nu atât sexuală, cât psiho-sexuală a tinerei generaţii.

2 Începerea vieţii sexuale mai devreme decât cei de aceeaşi vârstă arată că persoana este predispusă spre acte de delincvenţă. Nu neapărat, debutul precoce poate fi subsidiar conduitei delincvente.

3 Se vede dacă o fată şi-a început viaţa sexuală - prin comportament, mişcări, schimbarea formelor etc.. Depinde, poate fi vizibil pentru grupul de apartenenţă (aici mă refer la gaşcă, grup de prieteni), dar nu neapărat pentru părinţi, de exemplu. De ce? Simplu! Lumea se schimbă şi codurile nonverbale se pot schimba deopotrivă; prin urmare, uneori, adulţii (părinţii, cel mai adesea) pot interpreta greşit anumite gesturi sau le poate fi foarte uşor „adormită" vigilenţa. Se pot sesiza schimbări de atitudine în relaţie cu sine sau cu ceilalţi, pot apărea articole noi în „trusa" de zi cu zi, abordări indirecte de testare a graniţelor şi limitelor permisivităţii părinţilor (poveşti de genul: „nu-ţi vine să crezi, o colegă..." etc.).

4 Prima experienţă sexuală e întotdeauna neplăcută. Din nou vorbim de un mit, de un basm creat de adulţi pentru adolescenţi, de un mit menit să descurajeze curioşii. Noţiunea de „neplăcut" poate avea mai multe accepţiuni când vorbim de debut sexual. Prima pe listă este durerea, apoi teama de a nu fi deconspirat secretul în faţa părinţilor, durerea sufletească dată de abandon sau despărţirea de „iniţiator" sau „iniţiatoare" etc.

5 Dacă nu ai avut o experienţă sexuală, nu eşti adult. O altă concepţie sau un alt mit creat de data aceasta de adolescenţi în faţa „interdicţiei" sau de unii „adulţi" în dorinţa de a „sparge" rezistenţele adolescenţilor. „A face sex" este departe de a însemna „a fi adult". Într-o societate în care a fi adult înseamnă a face tot ce este interzis, se impune să se redefinească conceptul de „libertate" pentru a nu fi confundat cu ideea de libertinaj.

Părerea Expertului:Ce consecinţe poate avea prima experienţă?

Paula Irimia
psiholog
www.pentrufamilie.ro


A stăzi, mai mult ca altădată, oamenii au o atitudine înţelegătoare faţă de sexualitate. Cei care au încă o percepţie negativă a ei o pot transmite şi copiilor lor. Nu prima experienţă sexuală influenţează relaţiile de mai târziu şi viaţa sexuală, ci atitudinea generală faţă de sexualitate. Dacă ai o atitudine firească în acest sens, prima experienţă sexuală va fi una plăcută.

Altfel, din cauza principiilor morale severe, de exemplu, s-ar putea ca, după prima experienţă, să trăieşti un sentiment cumplit de vinovăţie, chiar dacă experienţa a fost, în sine, una plăcută. Cheia este înţelegerea cauzei acestor trăiri şi rezolvarea sentimentelor de vinovăţie care pot dăuna relaţiilor viitoare şi modului în care te accepţi ca femeie/bărbat. Asta depinde foarte mult de clarificarea convingerilor celui în cauză despre ceea ce este rău sau dăunător.

Când eşti copleşit de vinovăţie şi de jenă, aceste stări negative nu te lasă să te bucuri de sexualitatea ta şi îl îngrădeşti şi pe partener. Mai mult, în cazul unei prime experienţe sexuale traumatizante, consecinţele sunt serioase şi afectează imaginea de sine, modul de a relaţiona cu persoane de sex opus, încrederea în sine şi în partenerii de mai târziu, implicarea în relaţii şi însăşi pofta de viaţă.

Cu siguranţă, prima experienţă sexuală nu este perfectă, dar este doar începutul. Contează şi răspunsul partenerului, confirmarea pe care ţi-o dă el/ea, însă atitudinea proprie faţă de sexualitate şi acceptarea de sine sunt ingredientele care determină modul în care vei reacţiona atât acum, cât şi mai târziu.

Îşi mai doresc bărbaţii virgine?

Dacă în urmă cu mai mulţi ani a face dragoste cu o virgină, în special cea care îţi devenea soţie, era o cerinţă mai ales în grupurile sociale educate, astăzi, „liberalizarea" a făcut ca tot mai mulţi să-şi dorească partenere mai experimentate în pat. Foarte puţini bărbaţi îşi mai doresc o virgină, fie din dragoste, fie pentru că o consideră „un trofeu", demonstrează discuţiile de pe forumurile de pe internet.

Andrei Lucescu (27 de ani) confirmă acest lucru, spunând că, având deja un bagaj de experienţe, nu ar mai vrea o parteneră virgină. „Aş prefera să ştie să se poarte în dormitor. Aş prefera să ne putem simţi unul pe altul destul de repede, să ştim amândoi ce să facem", spune Andrei, care recunoaşte că a avut şi el ocazia „să cunoască" două fete virgine. „Nu pot să zic că mi-am făcut un scop din asta. La modul ideal, cum gândeam în liceu, mi-am dorit şi s-a şi întâmplat", adaugă el.

Pro

Sentiment de mândrie

Unii se simt mândri că au fost singurii sau primii din viaţa partenerei lor. Sau, în încercarea de a-şi dovedi bărbăţia, preferă să fie cei mai experimentaţi în pat. Cei neexperimentaţi ar putea avea orgoliul rănit, dacă partenera lor e mai pricepută.

Contra

Clipe de stângăcie

O virgină nu e foarte uşor de convins. Unii sunt conştienţi că sexul cu o virgină nu e foarte plăcut. Când te întâlneşti cu o femeie experimentată, nu trebuie să pretinzi că eşti un sfânt. În plus, eviţi momentele de stângăcie de la început.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite