VIDEO „Ori suntem vedete, ori nu mai suntem!“

VIDEO „Ori suntem vedete, ori nu mai suntem!“

Antebraţul julit al „Perversului de pe Târgu Ocna“ a devenit celebru

Cei care s-au transformat peste noapte într-un fel de celebrităţi locale încearcă să profite pe cât posibil de noul lor statut. Ani la rând au fost simpli necunoscuţi. Acum sunt un soi de vedete. Dacă nu fac referire la ei, ca personaje, mulţi au pe buze replicile sau poreclele lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Perversu' de pe Târgu Ocna", „Şasă cai", Ciprian - „băiatul nu ştiu" şi „Tarzan" au devenit personaje de notorietate fie pentru că au apărut în programe de ştiri în care au şocat prin răspunsurile neaşteptate pe care le-au dat, fie pentru că au apărut în ipostaze mai puţin obişnuite în filmuleţe postate pe YouTube. Unii au stârnit hohote de râs, alţii, revoltă. Dar cert este că niciunul, indiferenţă.

Citiţi şi: Perversu' de pe Târgu Ocna l-a făcut KO pe Bute

Mass-media a profitat din plin de impactul pe care l-au avut aceste personaje în rândul publicului. Cum filmuleţele postate pe internet au adus un trafic record, vedetele din întâmplare s-au transformat în subiecte la ordinea zilei. Iar cei care s-au trezit celebri peste noapte au încercat să profite, pe cât posibil, de noul lor statut.

„Perversu' de pe Târgu Ocna", aşa cum este cunoscut acum de mai toată lumea, sau Sorin „Ţiganu'", aşa cum era cunoscut doar la el în Rahova până nu demult, nu vorbeşte cu nimeni din presă dacă nu este plătit.

Contracte de mii de euro

„Eu ce câştig dacă apar la TV sau în ziare? Copiii mei nu trebuie să mănânce şi ei? Fără bani nu fac nimic!", spune Sorin, tânărul care a ajuns celebru după ce, vara trecută, un clip în care el răspundea întrebărilor unui reporter Pro Tv a fost publicat pe YouTube şi a fost vizionat de peste un milion de ori.

„Vedeta virtuală" spune că nu-şi permite să apară gratis „pe prafurile astea" nici la TV, nici în ziare şi că, dacă numele lui vinde, vrea să profite şi el. Din apariţiile de până acum, „Perversu'" a strâns peste 6.000 de euro, iar din contractele de publicitate, cam tot atât.

El promovează imaginea unui restaurant din apropierea Capitalei, dar mai face reclamă şi la termopane şi la plase de ţânţari. Pentru că i s-au deschis atât de multe uşi după ce şi-a prezentat antebraţul julit pe internet, Sorin a renunţat şi la locul său de muncă de la spălătoria auto din Rahova, promovată şi ea în emisiunile TV la care „Perversu'" a fost invitat.

Imaginea de „băiat de cartier" care face scandaluri şi „dă perverse" i-a adus şi o colaborare cu un canal de ştiri sportive. Sorin „Ţiganu'" din Rahova a ajuns să-l întărâte să urce cu el în ring pe luptătorul K1, Ionuţ Atodiresei. Pe lângă această provocare hazardată, Sorin a făcut skandenberg cu alte personaje transformate în vedete de acelaşi post de televiziune, cum ar fi „Fachiru'" din Periş.

Cel mai cunoscut antebraţ

Sorin a devenit „mai cunoscut decât Elodia", după cum spune chiar el, după ce clipul în care îi explică unui reporter cum stă treaba cu transformările (60 de minute - 3.600 de secunde) şi cu viaţa de cartier („ori suntem golani, ori nu mai suntem") a făcut furori pe internet. Aşa cum s-a chinuit să-şi facă antebraţul, julit până la urmă în timpul scandalului din vară, Sorin s-a chinuit să-şi facă loc în lumea şi în presa mondenă, obiectiv pe care se pare că l-a atins.

"Eu ce câştig dacă apar la TV sau în ziare? Copiii mei nu trebuie să mănânce şi ei? Fără bani nu fac nimic!"
Sorin
„Perversu' de pe
Târgu Ocna"


„Perversă ca pe Târgu Ocna"

Una dintre frazele care l-au făcut celebru pe Sorin este aceea în care explică modul în care l-a lovit pe unul dintre adversarii săi, căruia i-a aplicat „o perversă ca pe Târgu Ocna". A da „perversă" sau „neveu" („pe nevăzute") înseamnă în limbajul argotic să loveşti adversarul
pe neaşteptate, când acesta nu e pregătit.

Loviturile de acest gen, în urma cărora adversarul trebuie neapărat să cadă, sunt des aplicate în penitenciare, de aceea Sorin a făcut referire la penitenciarul Târgu Ocna. 

„Şasă cai" vrea să ajungă personaj de reclame

Tinichigiul Gabor Gabor, zis şi „Şasă cai“, are planuri mari de viitor  Foto: Camelia IancuMai puţin norocos în comparaţie cu „Perversu' de pe Târgu Ocna", „Şasă cai" are planuri mari de viitor: vrea să se lanseze în publicitate. Pe numele său adevărat Gabor Gabor, „Şasă cai" a ajuns celebru în urmă cu doi ani. Motivul: o filmare din piaţa din Alba Iulia, în care nişte liceeni l-au rugat să le adreseze „bobocilor" o întrebare. Pe fondul unei neînţelegeri vizavi de ceea ce i s-a cerut, Gabor Gabor a răspuns, de mai multe ori, „Şasă cai" şi „Doi cai frumoşi" - expresii care l-au făcut celebru.

Motor pentru afaceri

Unii întreprinzători şi-au clădit, în ultima vreme, veritabile afaceri pe seama deja celebrului ţigan din Alba Iulia. În Târgu-Mureş s-a deschis recent o pizzerie care are în meniu pizza „Şasă Kai" şi vinul casei, „Şasă cai", iar prin barurile din întreaga ţară se comercializează de câteva luni băutura spirtoasă „Doi cai frumoşi", fabricată de firma clujeană Prodvinalco.

Gabor Gabor, tinichigiu de meserie (46 de ani), este revoltat că nu a primit niciun ban pentru ideea pe care, spune el, a furnizat-o celor care au avut resurse să deschidă afaceri. Omul refuză să mai stea de vorbă cu presa şi visează să primească o ofertă pentru a fi protagonistul unei reclame.

„Nu m-a căutat nimeni, niciodată. Pizzeria aceea din Mureş putea măcar nişte pizza să ne aducă, dacă tot le-am dat o idee de afacere", este de părere Gabor Gabor. „Eu sunt ţigan de vază, am o familie frumoasă, lucrez cinstit. Nici măcar un calculator nu avem în casă, să vedem şi noi, din când în când, înregistrarea aceea care m-a făcut celebru", adaugă tinichigiul.

Moment „cultural-artistic" la Cluj

Cu toate că Gabor Gabor susţine că nimeni de la Prodvinalco din Cluj-Napoca nu l-a contactat atunci când a lansat pe piaţă, în urmă cu un an, băutura spirtoasă „Doi cai frumoşi", conducerea societăţii declară că omul a fost căutat.

„Am înregistrat numele la OSIM şi l-am contactat pe domnul Gabor Gabor. Nu am făcut un contract cu el, pentru că nu era cazul. Însă l-am onorat cu o anumită sumă de bani", declară directorul de vânzări Prodvinalco, Ciprian Jacotă. De altfel, în noiembrie, „Şasă cai" a fost prezent la Cluj-Napoca, la Hotel West, la Conferinţa Anuală a Distribuitorilor Prodvinalco, unde a înmânat premii distribuitorilor cu cele mai bune vânzări din ţară. Anterior, Gabor Gabor susţinuse că nici măcar nu ştie cine produce licoarea cu pricina.

Protagonistul videoclipului unei manele

Gabor Gabor a participat şi la filmarea videoclipului piesei „Şasă cai prin Bucureşti", interpretată de Denisa. Contra cost, evident. Pentru prestaţia sa şi a familiei sale, ţiganul a încasat nu mai puţin de 2.000 de euro. „Nu mă caută nimeni, nu mă plăteşte nimeni, noi nu avem niciun venit în afară de ceea ce câştigăm din vânzarea prin pieţe a căldărilor făcute de noi", se plânge ţiganul.

Acum, Gabor Gabor este decis să facă bani din expresiile care l-au făcut celebru. „Nu le am eu cu mărcile înregistrate şi mai ştiu eu ce, dar eu am fost protagonistul filmării de pe YouTube, care, în total, a fost vizionat de câteva milioane de ori, peste tot în lume. Sunt convins că domnii de la Bucureşti care fac reclame m-au căutat, dar nimeni nu le-a spus exact unde pot fi găsit", conchide Gabor Gabor. ; Monika Krajnik

"Sunt convins că domnii de la Bucureşti care fac reclame m-au căutat, dar nimeni nu le-a spus exact unde pot fi găsit."
Gabor Gabor
„Şasă cai"

De la celebritate la necazuriCiprian, „băiatul nu ştiu", a devenit cunoscut în urma unui filmuleţ postat pe YouTube, în care nu numai că răspunde pe o tonalitate foarte înaltă unor întrebări cu „nu ştiu, nu ştiu", dar, fără nicio legătură cu subiectul discuţiei, spune şi „rog toate fetele să apeleze la mine".

Cum reacţiile lui Ciprian i-au amuzat pe mulţi, tânărul din Piatra Neamţ, în vârstă de 31 de ani, a început să fie imitat în emisiuni de divertisment. Într-un interviu acordat relativ recent postului de televiziune TV-M Piatra Neamţ, Ciprian Apostoaie (foto) spunea că noul său statut chair îi place. „E bine să fii vedetă, te opreşte lumea pentru autografe." Nu se arăta deranjat nici de faptul că unii îl imită. Mai puţin plăcut pentru Ciprian este faptul că, uneori, anumite persoane sunt mai agresive.

A vorbit şi despre prietena lui, Oana, pe care nu are voie s-o aducă la el acasă, precum şi despre pasiunile sale: manelele şi muzica populară. În ultima vreme însă, tânărul, care a terminat 12 clase la o şcoală specială, este ferit de ochii presei de familia sa. Asta pentru că filmuleţele postate cu el au generat controverse, pe motiv că ar fi luat în derâdere.

Un statut refuzat

Iulian Breazu zis „Tarzan" (foto), de 23 de ani din Tălmaciu, judeţul Sibiu, reuşea la începutul anului trecut să facă înconjurul lumii şi să devină unul dintre cei mai cunoscuţi români pe internet. Asta după ce fratele lui, Adrian, de 27 de ani, l-a filmat sărind şi dansând „ca un apucat", în timp ce conducea un TIR pe o autostradă din Belgia.

Mai mult decât atât, „Tarzan" a condus camionul, clipe bune, doar cu picioarele şi a lăsat volanul liber. A recunoscut pe loc că a greşit şi că îi pare rău, dar celebritatea căpătată a continuat să-l urmărească. Mai întâi, a primit interdicţie de a mai conduce în Belgia. Două luni mai târziu, în miez de noapte, a fost oprit în trafic chiar de primarul oraşului Sălişte şi acuzat că transportă lemn furat.

În cele din urmă, în luna martie a acestui an, „Tarzan" a rămas fără carnet câteva luni, fiind prins de poliţişti cu o alcoolemie de 0,18 miligrame per litru în aerul expirat. Astăzi, Iulian Breazu este tot şofer în Tălmaciu, dar foarte supărat pe presa din România. Contactat de reporterii „Adevărul",  Iulian a refuzat să facă vreo declaraţie, acuzând presa de toate necazurile recente aduse de statutul de vedetă pe YouTube.


„Muniţie" pentru publicitariUnele dintre personajele care au devenit vedete peste noapte ajung să fie folosite în branding sau în publicitate, această modalitate de promovare a unor produse ţinând într-o anumită măsură de „filiaţia «neaoşismului» din creaţia publicitară românească", spune analistul media Iulian Comănescu (foto).

Potrivit acestuia, după o perioadă în care sloganurile şi mărcile erau reproduse stângaci şi aseptic după formule anglo-saxone, copywriterii au început să folosească frazeologisme autohtone. „Tonul l-a dat, dacă nu mă-nşel, Florin Dumitrescu cu «Untdelemn de la bunica - Sărut mâna pentru masă!», cândva prin deceniul trecut", afirmă el.

Celebrităţi de internet

Iulian Comănescu consideră că „genul de celebritate spontană pe care îl avem în vedere include o doză importantă de autenticitate, inclusiv în formulele verbale folosite. De aceea ele pot fi încărcate eficient cu mesaje promoţionale".

„Trăim într-o lume care e din ce în ce mai împânzită de reţele comunicaţionale, de la televiziuni la bloguri şi reţele sociale. De aceea e normal ca diferite astfel de canale să contribuie la crearea spontană a unor vedete sau pseudo-vedete", consideră analistul media Iulian Comănescu.

Multe dintre aceste personaje sunt, potrivit acestuia, aşa-numite „web celebrities" - celebrităţi de internet. „De fapt, ideea de «vedete din întâmplare» e într-un sens o contradicţie. Am scris o carte, «Cum să devii un Nimeni», în care făceam diferenţa între vedetă şi celebritate", apune Iulian Comănescu.

„Prima, vedeta, e persoana ajunsă la faimă din cauza a ce şi cum face în meserie: film, muzică, teatru, literatură etc. «Celebritatea» e însă o noţiune argumentată, nelegată neapărat de meserie, ci de viaţă personală şi de alte tipuri de conţinut colportat de presa tabloidă. E normal ca în epoca în care trăim să apară şi acest gen de celebrităţi spontane", explică el.

Vor încerca să şocheze din nou

Persoanele care au devenit cunoscute peste noapte, în urma unor replici mai mult sau mai puţin ridicole, vor încerca prin orice mijloace să-şi păstreze statutul de celebritate, obţinut nesperat.

„Fiind vorba de oameni cu un grad de educaţie mai scăzut, aceştia vor încerca să şocheze din nou pentru a rămâne în atenţia publicului. Ne putem aştepta la noi reacţii care, şi de această dată, să şocheze", este de părere Lena Rusti, psiholog Mentarex.

Mai vulnerabili

Aceasta spune că pot interveni schimbări majore în comportamentul unor astfel de persoane, care nu pot gestiona raţional o modificare de statut social. „Cu cât o persoană este mai dezechilibrată şi are mai multe complexe de inferioritate, cu atât devine mai vulnerabilă la celebritate. Va încerca să se repoziţioneze ca individ, să caute alt anturaj şi alţi prieteni", mai spune psihologul.

Rusti nu exclude nici cazul părăsirii familiei, pentru că atunci când un bărbat devine cunoscut are acces la mai multe femei. În schimb, dacă persoana în cauză este echilibrată, schimbările la nivel psihologic nu vor fi foarte mari.

„Este cazul celor care au deja un rol în societate şi care îşi vor păstra sistemul de valori", mai spune Lena Rusti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările