VIDEO Madeira, un paradis turistic înecat de noroi

VIDEO Madeira, un paradis turistic înecat de noroi

Torenţi de apă şi noroi s-au revărsat pe străzile oraşului Funchal, capitala regională a insulei Madeira

Ploile torenţiale care au afectat sâmbătă insula portugheză au provocat moartea a 38 de oameni. Armata portugheză a trimis ieri echipe speciale de salvare în insula Madeira, iar oficialii spun că bilanţul victimelor ar putea creşte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tone de noroi şi pietre au fost antrenate de alunecările de teren, inundând străzile capitalei regionale, Funchal, şi ale altor oraşe. „Avem 38 de morţi, dar această cifră nu este definitivă", a declarat secretarul regional pentru Afaceri sociale, Francisco Ramos.

Oficialii nu comunicaseră, până aseară, dacă printre victime se află şi turişti, însă existau informaţii privind dispariţia unui cetăţean britanic. Un avion de tip C-130 al armatei portugheze, având la bord o echipă însoţită de câini, scafandri şi medici legişti a fost trimis pentru a ajuta la identificarea victimelor.

Conform cifrelor Guvernului regional din Madeira, cel puţin 101 persoane au fost rănite, iar aproximativ 250 de oameni au rămas fără adăpost. O navă a Marinei Portugheze, transportând echipamente medicale, a plecat şi ea către insulă.

Madeira, o populară destinaţie turistică, este localizată în Oceanul Atlantic, la circa 900 de km de Portugalia şi la 480 de kilometri de coasta vestică a Africii. Este o regiune autonomă a Portugaliei, cu o populaţie de 250.000 de locuitori. 

Premierul portughez Jose Socrates, s-a deplasat ieri la Madeira pentru a aprecia situaţia. Autorităţile de la Lisabona iau în calcul declararea stării de urgenţă şi ar putea solicita ajutorul Uniunii Europene, după cum a declarat ministrul de Interne, Rui Pereira. 

Maşinile luate de ape au blocat străzile, împiedicând activitatea echipelor de salvare Foto: Epa

 Oraş-fantomă

Amploarea dezastrului a luat prin surprindere  localnicii şi turiştii. În multe zone ale insulei a fost întreruptă alimentarea cu apă, energia electrică şi legăturile telefonice.  Capitala regională, Funchal, un oraş cu 100.000 de locuitori, situat pe coasta de sud a insulei, a fost cea mai afectată de intemperiile care au provocat inundaţii şi alunecări de teren.

Torenţi de noroi s-au revărsat pe străzile oraşului, copacii au fost doborâţi, iar maşinile luate de ape au blocat străzile, împiedicând activitatea echipelor de salvare.

Unul dintre turiştii britanici aflaţi pe insulă a declarat pentru BBC că Funchal arată ca un oraş-fantomă. Canalizarea nu face faţă cantităţii de apă adusă de torenţi, iar întreaga infrastructură a oraşului a fost distrusă, afirmă cei prezenţi la faţa locului.

Începând din această săptămână, paginile realizate de „Foreign Policy România"  apar marţea
citeste totul despre: