VIDEO De ce este Joe mai bun decât Jose: o singură literă poate scoate la lumină discriminarea

Când prejudecăţile ne conduc viaţa: tânărul care şi-a şters o literă din prenume şi a fost angajat

José Zamora, un bărbat de orgine hispanică, a aplicat pentru diverse joburi, luni în şir, prin intermediul internetului. Bărbatul nu a primit în tot acest timp nici măcar o ofertă de angajare, până când o mică schimbare în prenumele său a făcut ca răspunsurile favorabile să curgă.

Ştiri pe aceeaşi temă

José Zamora şi-a căutat, timp de mai multe luni, un loc de muncă. Bărbatul a trimis între 50 şi 100 de CV-uri pe zi, însă fără niciun rezultat. Nu primea niciun răspuns, deşi avea un CV atractiv. 

Bănuind că problema ar putea să fie legată de orginile sale hispanice, acestuia i-a venit ideea să-şi schimbe prenumele din „José”, în „Joe”, ceea ce a însemnat doar să elimine litera „s“ din prenume. A aplicat din nou şi, spre surprinderea sa, după o săptămână era copleşit de mailuri din partea posibililor angajatori, care îl invitau la interviuri şi îi spuneau cât de dornici sunt să îl cunoască. 

Singurul lucru pe care l-a schimbat José în CV-ul său a fost o literă, însă acest lucru a avut un mare impact asupra angajatorilor care, potrivit publicaţiei „New York Times”, se ghidează după numele aplicanţilor atunci când fac selecţia CV-urilor. Un studiu recent a demonstrat că aplicanţii cu nume care nu au o rezonanţă etnică primesc cu 50% mai multe telefoane de la angajatori decât cei al căror nume nu indică o naţionalitate supusă discriminărilor care ţin de rasă.

„A trebuit să renunt la o literă pentru un loc de muncă. Uneori cred că oamenii nici măcar nu sunt conştienţi că judecă, chiar şi după nume, dar cred că o facem cu toţii, tot timpul”, este de părere José Zamora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: