VIDEO Dana Nălbaru: „Aş dori ca fiecare femeie să poată simţi ceea ce simt eu“

VIDEO Dana Nălbaru: „Aş dori ca fiecare femeie să poată simţi ceea ce simt eu“

Cântăreaţa spune că a afectat-o despărţirea de Hi-Q, dar a găsit forţa să se reinventeze

Dana Nălbaru spune că este fericită: îi are alături pe soţul său, actorul Dragoş Bucur, şi pe fetiţa lor de patru ani, Sofia, şi tocmai şi-a lansat un nou album, „One love“, pe blogul personal. Artista a preferat să nu apeleze la o casă de discuri şi şi-a lansat noul album pe www.dananalbaru.ro. Fanii pot descărca melodiile gratuit.

Ştiri pe aceeaşi temă

De ce ai ales lansarea noului album „One Love" pe blogul tău?

Internetul oferă artistului şansa de a comunica direct cu publicul lui, de a se exprima aşa cum doreşte şi de ­a-şi face mesajul auzit atunci când alte variante de promovare nu există. Nu mai este un secret că până şi artiştii mari din străinătate apelează la promovarea pe internet pentru a-şi face cunoscută muzica. Deci mediul virtual este o oportunitate şi pentru mine. În plus, faptul că am un blog îmi oferă şansa de a comunica publicului meu mesaje netrunchiate de diverse canale media.

Citiţi şi:

Evoluţia femeii în România: de la muncitoare, la cea cosmopolită şi informată
Dana Nălbaru: „Mi-am pus sufletul în versuri"

Vei apela totuşi la o casă de discuri?

Am renunţat de mult la colaborarea cu o casă de discuri. Sunt mai bine de doi ani de când mă produc singură. Ultimele două albume - "Parfum" şi „One Love" - au fost realizate cu buget propriu. Câştigurile provenite de pe urma lor nu acoperă însă investiţia. În schimb, am avut posibilitatea unei exprimări libere în piesele mele şi nu m-am gândit că poate un anumit instrument sau cuvânt sau linie melodică nu va fi acceptată pentru a fi difuzată pe radio. Albumul "One Love" nu va apărea în format CD, cei care vor să-mi asculte muzica pot intra pe www.dananalbaru.ro, ba chiar le pot şi descărca gratuit de acolo.  

Există ceva putred în showbizul românesc: foarte mulţi artişti cântă după cum le dictează casa de discuri.

Nu cred că există nimic putred în showbiz, sunt de părere că este loc pentru toată lumea. Din fericire, internetul oferă tuturor şanse egale de promovare, astfel încât să nu mai depinzi de o casă de discuri. Şi nici nu consider că artiştii mai fac ceea ce le spun unii sau alţii... Aş zice, mai degrabă, că se cântă în două feluri: după cum cere piaţa sau după cum simte fiecare să facă muzică.

Dacă există un compromis pe care îl faci acum, care ar fi acela?

Nu fac niciun compromis. Alegerile pe care le fac, le fac cu bună ştiinţă şi, în mare parte, aleg cu sufletul. Nu consider că alegerile mele sunt nişte compromisuri, pentru că sunt împăcată cu ele. Trec printr-o perioadă extraordinară, atât în plan personal, cât şi în plan profesional. Ultima mare alegere pe care am făcut-o a fost să nu plecăm deloc anul acesta în vacanţă ca să putem să ne construim casa de lângă Bucureşti. A nu pleca în vacanţă este un sacrificiu pentru familia Bucur, care obişnuia să plece în scurte vacanţe o dată la două luni. 

Alături de soţul ei, cunoscutul actor Dragoş Bucur

Ai o carieră care te individualizează ca artist, dar încă porţi eticheta „Dana de la Hi-Q". Te deranjează acest lucru?

Nu mă deranjează deloc. Perioada Hi-Q a fost una foarte frumoasă, de care-mi aduc aminte cu mare drag. Dana Nălbaru este un brand independent, dar asociat cu Hi-Q. A fost o perioadă la care ţin foarte mult, amintirile alături de Mihai şi Florin îmi sunt foarte dragi şi sunt împăcată cu tot trecutul meu. Ce am construit după Hi-Q a necesitat o muncă enormă şi-am învăţat din asta cât de important este să ai o echipă... să fii singur nu-i întotdeauna uşor.

Există foarte multă poezie în muzica ta. Este o stare pe care nu am regăsit-o în melodiile formaţiei.

Încerc să exprim emoţie personală prin muzica şi versurile mele. Şi când eram în Hi-Q, muzica noastră transmitea un mesaj frumos, care invita oamenii să fie prieteni, să fie mai veseli, mai buni. Muzica Danei Nălbaru nu vine ca mesaj al unui grup, ci ca mesaj al unei singure persoane, care vrea ­să-şi exprime trăirile şi nu caută cu asta să fie admirată pentru cum simte sau cântă, ci vrea doar să se exteriorizeze.

Vorbeai despre lunga perioadă de regăsire după despărţirea de Hi-Q. În ce măsură lucrurile dureroase te-au făcut să evoluezi spre ceea ce eşti astăzi?

În mare măsură, suferinţa te face să devii mai bun, mai înţelept. Astăzi sunt un om fericit şi datorită lucrurilor dureroase din trecutul meu, pe care am ajuns să-l respect. 

Dana şi Sofia, fetiţa ei

Această stare pare totuşi paradoxală pentru un om care trăia din plin succesul - eraţi pe val.

Eh, n-a fost chiar aşa de rău. Am plecat din trupă într-un moment de succes plin, este adevărat, iar motivele plecării mele au fost de ordin personal. Uneori, este bine să iei decizii radicale, ca să afli cine eşti cu adevărat. Nebunia succesului ne-a lovit din plin la vârsta la care poţi deveni vulnerabil.

Cum arată fericirea Danei Nălbaru?

Nu ştiu cum să răspund la întrebarea aceasta. Fericirea este greu de descris, este ceva ce se simte... Dragoş şi Sofia, acum de trei ani şi nouă luni, sunt împlinirea mea sufletească şi acum ­nu-mi pot imagina cum am trăit atâţia ani fără ei. Tot ceea ce fac, fac cu gândul la ei şi pentru a le fi bine. Pe blogul meu scriu mereu despre ce simt şi despre cum arată fericirea mea, despre cum mă hrăneşte aceasta în fiecare secundă. Aş dori ca fiecare femeie să poată simţi ceea ce simt eu...

„Mereu mi-am dorit să devin cântăreaţă"

Alături de Mihai şi Florin, trupa Hi-Q, care a consacrat-o


Dana Nălbaru spune că a fost o fetiţă timidă, care şi-a dorit întotdeauna să cânte. A avut o copilărie minunată la Braşov, în preajma munţilor, pe care i-a străbătut împreună cu părinţii şi sora ei.

Cum era fetiţa Dana Nălbaru? Ce-şi dorea să ajungă atunci când va fi mare?

Era o fetiţă modestă şi timidă, care îşi dorea să cânte. Primul cântec pe care l-am scris se numeşte „Mama". Aveam 10 ani. Îl ştiu şi acum şi poate într-o zi o să-l fac public. Îmi povesteşte mama că m-a întrebat când l-am gândit şi eu i-aş fi spus: „de la parter până în casă". Apoi l-am cântat la o serbare a şcolii... Îmi amintesc şi acum câte emoţii am avut! Nu-mi amintesc să-mi fi dorit vreodată să fiu altceva decât cântăreaţă. Şi nimeni altcineva din familia mea nu dorea asta pentru că "din muzică nu faci bani". Dar eu am făcut.

Unde ai copilărit?

În Braşov, pe Aleea Mercur, într-un apartament cu două camere, la etajul patru. Împărţeam camera cu sora mea, Tatiana, mai mare decât mine cu doi ani. În fiecare weekend mergeam cu părinţii pe munte şi dacă este un lucru pe care îl regret în legătură cu faptul că nu mai locuiesc în Braşov acela este că nu mai sunt aproape de munte. Copilăria mea a fost foarte fericită. Provin dintr-o familie foarte unită şi veselă.

La ce vârstă ai simţit că muzica face parte din viaţa ta?

Când eram la grădiniţă, deja îmi doream să devin cântăreaţă şi nimeni nu mă credea. Primele concerte le dădeam în bucătărie cu prietena mea Persilia, cu care chiuleam de la şcoală, de la prima oră de curs, ca să ascultăm la radio emisiunea preferată, „O melodie pentru fiecare". Îi imitam bine pe Mariah Carey, George Michael, iar ea pe Michael Jackson. Dar abia la 15 ani m-am înscris la ­cursuri de canto, la Şcoala Populară de Arte.

Ce-ţi doreşti să se întâmple în viaţa ta, ca femeie şi ca artist?

Îmi doresc să fim sănătoşi, eu şi familia mea, prietenii mei, toată lumea de fapt. Îmi doresc să pot face oamenii să zâmbească, să devin un om mai bun. Iar ca artist îmi doresc... să fie bine. De fapt, nici nu trebuie să spun tot ce-mi doresc. Dumnezeu deja ştie.

Revenire în forţă

Albumul la care Dana Nălbaru şi actorul Alexandru Suciu au lucrat timp de un an este în limba engleză şi conţine nouă piese. „One Love" este al patrulea din cariera solo a artistei şi conţine single-ul "Love", lansat în luna mai, împreună cu videoclipul regizat chiar de soţul său, actorul Dragoş Bucur. „Pentru mine este o mare satisfacţie, este primul meu album, compus de mine, cu liniile mele melodice şi textele mele", a spus cântăreaţa.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: