VIDEO De ce copiii înţeleg mai bine trucurile de magie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O fetiţă uimită de mişcările magicianului FOTOGRAFII www.facebook.com/asuldenegru
O fetiţă uimită de mişcările magicianului FOTOGRAFII www.facebook.com/asuldenegru

Dacă viaţa unui magician ar depinde de păcălirea unui public adult sau a unei audienţe pline de copii, orice magician ar alege atunci adulţii.

O carte lansată recent, „Think Like A Freak”, scrisă de Steven Levitt şi Stephen Dubner, include teoria magicianului Alex Stone care susţine că orice copil de 8 ani înţelege mult mai bine decât un adult, fie el şi geniu, iluziile unui magician, potrivit „Business Insider”. 

Teoria se bazează pe ideea că cei mici gândesc fără înţelegerea modului în care funcţionează lumea, înţelegere dobândită de-a lungul anilor. În acelaşi timp, „magia presupune întoarcerea propriilor aşteptări şi presupuneri împotriva ta”. „Când pretinzi că amesteci un pachet de cărţi, copiii nu-şi dau seama ce încerci să faci, în timp ce adulţii pică în plasă”, explică Stone.

Cei mici mai beneficiază şi de curiozitatea tipică vârstei, vor să afle cum funcţionează lucrurile, spre deosebire de tendinţa adulţilor de a filtra adevărul printr-o anumită perspectivă deja formată. 

Stone foloseşte o mişcare des întâlnită în rândul magicienilor, numită „double lift”. Datorită acesteia, prestidigitatorul prezintă audienţei două cărţi unite, ca şi cum ar fi doar una. Tehnica îi permite entertainerului să arate cartea aleasă de spectator , să o introducă în mijlocul pachetului şi să o facă să apară prima în pachet, într-o secundă . 

Un copil va sesiza diferenţa greu perceptibilă de grosime a celor două cărţi unite, în timp ce un adult va omite acest detaliu, pentru că el caută o explicaţie complexă pentru ceea ce se întâmplă în faţa lui. Iar când un adult nu-şi dă seama de ceea ce vede, „poate oferi cele mai trăznite explicaţii, precum faptul că a fost folosită hipnoza”, după cum spune Stone. 

magie magician andrei girjob

Pe lângă diferenţele de percepţie logică, copiii au avantajul de a fi mai mici de statură decât adulţii, la propriu. Magia de tip close-up are loc în faţa spectatorului, iar cum ei sunt mai aproape de pământ, văd lucrurile dintr-un unghi care nu flatează magia. 

„Este o ilustrare perfectă a faptului că un alt unghi de vedere îţi poate oferi o perspectivă care rezolvă problema”, menţionează scriitorii Levitt and Dubner.

Aceştia sugerează ca adulţii să mai ia lecţii de la copiii care reuşesc să vadă double-lift-ul şi să încerce să se debaraseze de pretenţii atunci când întâmpină probleme. 

„Prejudecăţile ne fac să excludem o varietate de soluţii posibile pentru că par improbabile sau ne repugnă personal, pentru că nu au mai fost încercate sau nu par îndeajuns de sofisticate. Dar nu uitaţi, a fost un copil cel care a spus că hainele împăratului nu sunt haine, de fapt”, conchid autorii în cartea lor, menţionând exemplul din „Hainele cele noi ale Împăratului”, de Hans Christian Andersen. 

„Pentru copii, adevărul este singurul mod veritabil de a trăi”

„Cineva a spus că beţivii, copiii şi nebunii vorbesc doar adevărul. De când sunt magician, mi-am dat seama de ce şi copiii intră în aceeaşi ecuaţie. Cei mici trăiesc în lumea lor, una curată, nealterată de părerile altora şi plină de magie. Pentru ei, adevărul este singurul mod veritabil de a trăi, de a vedea lumea şi de a o percepe”, spune magicianul Andrei Gîrjob

magie

La fel ca Alex Stone, Andrei preferă oricând să arate magie adulţilor decât copiilor. „Pe lângă faptul că nu mă mai reprezintă stilul acesta de magie, este vorba de cel mai dificil public de care poţi să avea parte. Pentru ei totul este magie: cum iese pâinea prăjită din toaster, cum se aprinde televizorul când apeşi pe telecomandă, cum s-a transformat asul într-un şapte de roşu, dar, mai ales, de unde au apărut porumbeii? Ei cred în această lume fantastică, iar în momentul în care suspectează, sau, mai rău, văd că ceva nu este magic nu ezită să o spună. Sunt mult mai atenţi la detalii şi aproape niciodată nu se uită unde ar trebui să se uite”, explică Andrei Gîrjob.

A învăţat, după mai multe încercări, că nu le place să li se vorbească de sus sau cu diminutive.

„Vor să fie trataţi de la egal la egal, iar acesta este unul dintre secretele pentru a avea success cu ei. Atunci le vei putea distrage atenţie, cu condiţia ca trucurile să fie cât mai vizuale şi cât mai clare. O ultimă regulă? Fă miracole, nu trucuri!”, a spus magicianul.

Cazul unui magician celebru „prins” de un băieţel

Citeşte şi:

   

Sunt magicienii noii supereroi?

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite