VIDEO Bucătăria viitorului, fără tigăi şi cratiţe

VIDEO Bucătăria viitorului,  fără tigăi şi cratiţe

Electrolux a proiectat o plită de gătit a cărei suprafaţă îşi schimbă forma dintr-o atingere

Electrolux a proiectat o plită de gătit a cărei suprafaţă îşi schimbă forma dintr-o atingere, recunoaşte ingrediente şi propune reţete. Ţine loc de masă de bucătărie, de aragaz şi chiar de bar, iar compania care a creat-o crede că plita botezată „inima casei“ va revoluţiona gătitul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Indiferent dacă vreţi să gătiţi fripturi sau doar să vă faceţi un ceai, plita-minune ştie singură ce are de făcut. Tot ce trebuie să faceţi este să aşezaţi ingredientele pe suprafaţă.

Aparatul le va analiza şi vă va prezenta o listă cu sugestii despre cum le-aţi putea găti. După ce selectaţi una dintre reţetele afişate pe plită ca pe un ecran, sunteţi invitaţi să „desenaţi" cu degetul zona în care
veţi găti.

Apoi apăsaţi cu palma suprafaţa maleabilă pentru a crea o adâncitură ce va ţine loc de cratiţă sau de tigaie. Tot ce vă mai rămâne de făcut este să plimbaţi din nou degetul pe plită pentru a seta temperatura şi timpul de gătit şi, eventual, pentru a muta „cratiţele" dintr-o partea în alta a plitei.


Tehnologie urbană

Aşa vede Electrolux viitorul gătitului, un singur aparat care face de toate şi vă scuteşte şi de spălatul vaselor, pentru că nu aveţi nevoie de ele pentru a prepara mâncarea.

Plita are încorporată şi o chiuvetă cu tot cu robinet pentru apă. Deşi videoclipul de prezentare al companiei nu dă nicio explicaţie despre cum s-ar curăţa plita, se poate presupune că resturile de mâncare pot fi şterse cu o cârpă, scrie „The Daily Mail".

Designul a fost creat pentru „persoane împinse de curiozitatea culinară să folosească noile tehnologii, fără a schimba însă esenţa gătitului". În viziunea creatorilor, „inima casei" revoluţionează gătitul, dar nu numai.

Aparatul multifuncţional are un rol important şi în socializare, pentru că fiecare membru al familiei poate găsi ceva interesant de făcut la el - poate fi folosit ca birou sau ca bar. Şi pentru că sistemul de încălzire nu foloseşte flacără, mamele îşi pot învăţa în siguranţă fetiţele să gătească la el.

Compania producătoare a prezentat invenţia la un salon de design din Stockholm şi a explicat că scopul proiectului a fost să creeze aparate care să consume puţin şi să fie uşor de folosit într-o lume tot mai urbanizată.

Potrivit datelor furnizate de Naţiunile Unite, pentru prima dată în istorie, în anul 2008 au fost înregistraţi mai mulţi locuitori în zonele urbane ale lumii decât în cele rurale, iar în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor de la oraş va creşte cu 74%.

Toată casa, într-o masă

„Rendez-vous" este un alt concept al Electrolux, lansat anul trecut, ce presupune o masă care ţine loc de bucătărie, sufragerie şi încarcă şi telefoanele mobile. Suprafaţa mesei poate fi folosită ca o plită, iar dedesubt sunt sertare în care poate fi montat un cuptor sau un frigider.

Intră în producţie până în 2050

Proiectul plitei-minune a fost prezentat ca o demonstraţie a modului în care vom trăi în viitor, pornind de la realităţile sociale ale prezentului. Tehnologia va fi din ce în ce mai necesară, iar casele viitorului vor fi multifuncţionale şi adaptabile.

Reciclarea va fi tot mai importantă, la fel şi folosirea eficientă a energiei electrice. Chiar dacă nu există planuri concrete pentru producţia plitei-minune, reprezentaţii Electrolux au anunţat că aparatul ar trebui să înceapă să fie folosit până în 2050.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: