VIDEO Asteroidul cât un autobuz a trecut fără incidente pe lângă Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asteroidul 2012 BX34 a trecut ieri după-amiază pe lângă Pământ, pasionaţii de astronomie denumind acest eveniment „o ratare la milimetru", deşi experţii nu au fost îngrijoraţi de un posibil impact cu planeta noastră.

Asteroidul a măsurat între şase şi 19 metri în diametru, conform directorului centrului „Minor Planet" din Statele Unite, Gareth Williams. Conform AFP, acesta a adăugat că asteroidul intră în top 20 cele mai apropiate treceri. Distanţa dintre acesta şi Pământ a fost de 60.000 de kilometri, de şase ori mai mică decât distanţa dintre Lună şi Pământ.

Pe viitor, astronomii au spus că asteroizii de dimensiuni similare celui care a trecut „razant" pe lângă Terra ieri, nu vor avea şanse să străpungă atmosfera întregi. „Obiectul acesta este atât de mic, încât dacă ne loveşte data viitoare, nu va supravieţui trecerii prin atmosferă într-o bucată. Obiectele cu aceste dimensiuni, între şase şi 19 metri diametru, se sfărâmă din cauza forţelor prezente la intrarea în atmosferă. Tot ce rămâne sunt câteva bucăţi de mărimea unui pumn sau, cel mult, a unei mingi de fotbal, care ajung pe suprafaţa Terrei ca meteoriţi", a mai spus Gareth Williams.

Corpul ceresc a fost necunoscut până miercuri, atunci când a fost capturat cu ajutorul unui telescop din Arizona. Williams a explicat că această observare târzie a fost cauzată de faptul că asteroidul are dimensiuni mici şi nu a putut fi detectat decât în momentul apropierii de planetă.

Anul trecut, în noiembrie, un asteroid mai mare, 2005YU55 a trecut la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 200 de ani. Corpul sferic, cu un diametru de 400 de metri, a trecut la 324.600 de kilometri distanţă. De asemenea, în 2008, un asteroid de mici dimensiuni (diametru de câţiva metri) a căzut în Africa, în Sudan, împrăştiindu-se în Deşertul Nubian.

Vezi un video cu reprezentarea trecerii asteroidului pe lângă Terra

Vezi un filmuleţ spectaculos filmat la viteză crescută care prezintă activitatea pe cer vreme de câteva zile

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite