VIDEO Arta simplităţii: doi designeri şi-au construit o casă inspirată din stilul japonez, aproape de Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ss

La 15 kilometri de Bucureşti, după ce treci de lacul Mihăileşti din oraşul cu acelaşi nume, undeva pe stânga, doi artişti şi-au construit cu mâna lor şi cu ajutor din partea fraţilor un loc idilic numit ,,acasă’’.

Alia Bakutayan şi Daniel Tufiş formează un cuplu atât în viaţa personală, cât şi-n cea profesională - sunt designeri de interior - şi-am învăţat în cele şase ore petrecute la ei că simplitatea e singurul element de design de care ai nevoie atunci când pui bazele unei case.

Şi că un spaţiu devine uman atunci când te înconjori doar de lucrurile care te fac fericit. În cazul celor doi artişti, de furca veche a bunicii lui Daniel - expusă în living, lângă sobă -, un butuc de lemn din Transilvania - de unde e bunicul Aliei - sau de o scrisoare de la o fostă colegă de liceu cu care te-ai regăsit după mulţi ani. Interiorul nu urmăreşte vreun stil anume de design, nu e nici prea scandinav, nici prea industrial şi nici prea minimalist.

,,E o casă easy, fără complicaţii’’, apropiată de stilul japonez, spune Alia, în care predomină elementele şi culorile naturale: lemnul, betonul şi griul. E locul în care cei doi artişti se simt liberi să strice, să repare şi să facă orice le trece prin minte, şi-n care pluteşte o dulceaţă molipsitoare. Casa are propriul scut apărător, e înconjurată de verdeaţă, şi pare că duce o viaţă secretă părăsită de griji. Natura intră înăuntru datorită ferestrelor mari, iar spaţiul e scăldat de lumină naturală pe tot parcursul zilei. Se întâmplă ceea ce japonezii numesc ,,komorebi’’, adică atunci când razele soarelui pătrund printre frunzele copacilor.

O construcţie în formă de pătrat, cu înălţime de patru metri, gata în trei luni

Acum 11 ani, Alia şi Daniel s-au mutat din Cluj în Capitală, ca să urmeze aici un masterat. Şi-au dat seama repede că zbuciumul Bucureştiului nu se potriveşte cu felul lor de a fi, aşa că şi-au cumpărat un teren într-o zonă un pic mai retrasă, nu foarte departe de oraş. Întâmplarea face că aveau nişte prieteni care locuiau în Mihăileşti, iar aceştia i-au pus în temă cu terenurile de vânzare de acolo.

Casa a fost construită în trei luni, chiar de Alia şi Daniel, cu ajutor considerabil din partea familiei. Lucrurile au mers destul de rapid pentru că ,,este o casă basic’’, povesteşte Daniel. Chiar dacă are o înălţime de patru metri, e structurată pe un singur nivel, iar asta o face să pară mult mai mare. Este în formă de pătrat, are o fundaţie simplă, pe stâlpi de beton, ziduri de BCA, spaţii vitrate care s-au montat foarte repede şi un acoperiş simplu pe grinzi mari, izolaţia în interiorul acestor grinzi şi acoperişul de tablă. Au mai făcut ulterior mici îmbunătăţiri, cum ar fi sistemul de încălzire mascat în plafon.

 Cum se vede casa de afară, e înconjurată de verdeață

casă pe pământ la ţară
casă pe pământ la ţară

,,Nu avem calorifere, nu avem centrală. E o casă electrică. Totul este eficientizat din punct de vedere al consumului. Ferestrele nu permit schimbul termic, izolaţia este foarte bună, nu pot să zic că este o casă verde (n.r. eco), dar se apropie de a fi o casă verde. E o casă prietenoasă şi financiar”, punctează Daniel.

Cum să trăieşti în armonie unde munceşti

Cei 100 metri pătraţi sunt împărţiţi în living, dormitor, baie şi bucătărie. Cel mai mult spaţiu îl ocupă zona de zi, compartimentată în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară cei doi artişti şi designeri. Din hol intri într-un open space generos, în partea dreaptă - chiar lângă geam - e colţul în care pictează Daniel, apoi e zona de relaxare, cu canapeaua de la IKEA, două scaune de ratan de la Jysk, măsuţa din beton făcută chiar de designeri, zona şemineului, biroul în care lucrează pentru proiectele de design interior, şi-apoi o altă zonă de birou în care Alia face schiţele de artă. Atelierul este în spatele casei, iar intrarea se face din curte.

Continuarea articolului, aici

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite