VIDEO Adolescenţi momiţi să promoveze produsele junk-food

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii vânzători devin „ambasadori“ online ai anumitor mărci controversate şi sunt plătiţi pentru a le face reclamă. Producătorii de sucuri sau de brânzeturi îşi fac pe furiş reclamă prin intermediul adolescenţilor, plătiţi pentru a vorbi despre produse în gaşca lor de prieteni.

Site-ul Dubit, înfiinţat de un antreprenor britanic, recrutează mii de copii cu vârste de peste 7 ani care participă la chestionare de marketing folosite de marile corporaţii, scrie cotidianul „The Daily Mail".

Producătorii încearcă astfel să ajungă la tinerii care le pot promova brandurile printre prietenii lor, în schimbul unor mostre gratuite şi a unor vouchere în valoare de 29 de euro pe săptămână. Copiii sunt plătiţi pentru a face cunoscute mărci de băuturi carbogazoase sau alte produse de tip junk-food prin intermediul reţelelor de socializare şi a programelor de chat. Firmele recurg la astfel de tactici de marketing controversate din cauză că produsele considerate nesănătoase nu sunt admise în reclamele TV.

Cum fac tinerii reclamă

Copiii şi adolescenţii sunt înscrişi pe site-ul respectiv ca „ambasadori de brand", ceea ce implică postarea unor reclame şi a unor mesaje în reţele sociale ca Facebook, precum şi găzduirea unor petreceri pentru prieteni.

„Dubit crede că tu eşti cel mai bun pentru a promova mărcile, produsele şi serviciile, nu celebrităţile care apar în reclamele TV. Poţi să faci parte din cel mai mare grup de tineri, cu vârste între 7 şi 24 de ani, din Marea Britanie, şi poţi lucra pentru branduri de top", susţine site-ul respectiv, care le induce tinerilor ideea că, pe lângă câştigul financiar, cei care se înscriu au posibilitatea de a-şi face vizibil CV-ul pe site-ul Dubit pentru universităţi sau companii.

Proprietarii site-ului consideră că nu exploatează tinerii, deoarece toţi cei sub 16 ani se pot înscrie doar cu acordul părinţilor, verificat de un membru al Dubit.

Copiii cu vârste sub 12 ani nu au voie să promoveze produsele online, ci doar printre prieteni. Casele de discuri folosesc aceleaşi tehnici: agenţia de marketing in4merz.com apelează la o reţea de 10.000 de membri, cu vârste între 11 şi 21 de ani pentru a promova artişti pop ca Lady Gaga, Jonas Brothers, Alexandra Burke, Sugababes şi Pixie Lott.

Cei înscrişi sunt recompensaţi cu puncte pentru activitatea lor de promovare, care pot fi schimbate cu daruri muzicale. Compania susţine că zilnic se înscriu pe site circa 100 de copii.

Află cum se înscriu tinerii pe site-ul creat de antreprenorul britanic

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite