Viaţă de vagabond în peşterile din Sacromonte: românii care au ales să trăiască într-o comunitate de hipioţi moderni din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina, tânăra din România care a ales să trăiască împreună cu iubitul ei, Alex, în comunitatea de hipioţi moderni din Sacromonte, Granada, Spania.FOTO  expertvagabond.com
Sorina, tânăra din România care a ales să trăiască împreună cu iubitul ei, Alex, în comunitatea de hipioţi moderni din Sacromonte, Granada, Spania.FOTO  expertvagabond.com

Spirite libere, pasionaţi de călătorii, oameni care încearcă să cunoască lumea şi să se descopere pe sine sau, pur şi simplu, imigranţi care supravieţuiesc de pe o zi pe alta, formează o comunitate pestriţă de călători veniţi din toate colţurile lumii, inclusiv din România, adăpostită în locuinţe austere, amenajate în peşterile din zona Sacromonte, în Granda, Spania.

Matthew Karsten, un american îndrăgostit de călătorii şi de fotografie a decis să-şi urmeze pasiunile în urmă cu patru ani, iar de atunci călătoreşte prin lume şi îşi povesteşte experienţele pe blogul expertvagabond.com.

Adesea, poveştile sale sunt preluate de presa internaţională, cum este şi cazul materialului „My Caveman Experience: Squatting With Gypsies“, în care relatează experienţa de care a avut parte alături de o comunitate de hipioţi moderni, după cum îi numeşte, alături de care a rămas timp de o noapte, în zona Sacromonte din Granada, Spania. Oameni din cele mai diverse locuri ale lumii, Europa de Est, Africa, Orientul Mijlociu, America de Nord, vin aici ca să se regăsească, pentru că simt nevoia de mai multă aventură şi libertate în viaţă, ori sunt plecaţi de acasă în speranţa de mai bine.

Peşterile din Sacromonte le-au devenit case, multe dintre acestea fiind abandonate de familiile de ţigani din zonă. Deşi sunt sărăcăcios amenajate, hipioţii moderni încearcă să le facă pe cât posibil confortabile. Viaţa lipsită de constrângeri îi atrage pe mulţi dintre ei, mai ales că nimeni nu le cere bani pentru că stau în peşteri, mâncarea şi-o cultivă singuri sau aleg ce este mai bun din tomberoanele unde supermarketurile, restaurantele, brutăriile sau cafenelele aruncă adesea alimente perfect comestibile.

expertvagabond

FOTO expertvagabond.com

Globetrotterul Matthew Karsten a fost găzduit pentru o noapte în locuinţa unde trăiesc de câteva luni şi trei români, Alex şi Sorina, un cuplu de tineri care a plecat să vadă lumea fără un ban în buzunar, şi Ivan, care a studiat regie de film. „Originari din România, Alex şi Sorina călătoreau prin Europa cu un camion, dar, la un moment dat, şoferul, care avea permis de conducere necesar pentru autovehicule mari, a părăsit grupul, iar ei au decis să rămână pentru câteva luni în Granada“, după cum explică Matthew Karsten pe blogul său de călătorii.

M-au invitat să stau în casa lor temporară, un fel de familie Flintstone din secolul XXI care stă într-un fel de casă construită parcă de hobbiţi. Pentru că trebuie să facă rost de ceva bani, oamenii care trăiesc aici pentru diferite perioade de timp se întreţin cântând pe străzi, alţii vând diverse obiecte, iar alţii, cum este şi Sorina, tânăra din România, le vinde turiştilor bijuterii hand-made, cu sume cuprinse între 5 şi 10 euro. Astfel de activităţi le aducc, în medie, într-o zi, cam 20 de euro, precizează bloggerul.     

Multe dintre peşteri sunt dotate cu electricitate provenită de la panourile solare existente aici, aşa că oamenii au televizoare, pot folosi laptop-uri şi reşouri. 

expertvagabond

Anais, din Germania. FOTO expertvagabond.com

Luis, din Insulele Canare, Anais din Germania, Ivan, un român care a studiat regia de film în facultate, şi iubita lui, Maria, din Spania, se numără printre cei care au ales să locuiască aici pentru o perioadă nedefinită de  timp sau doar pentru câteva luni. 

expertvagabond

Ivan, românul care locuieşte împreună cu iubita lui, Maria, în peşterile din Sacromonte. FOTO expertvagabond.com

Fiecare încearcă să-şi aducă într-un fel contribuţia în micuţa comunitate, fie că sapă sau plantează legume în grădina amenajată în apropiere (foto jos), sau că pregătesc mâncare etc.

expertvagabond

FOTO expertvagabond.com

Serile le petrec împreună, discutând despre cele mai diverse domenii, într-un amestec de limbi.

expertvagabond

Luis, din Insulele Canare, Spania. FOTO expertvagabond.com

„Atmosfera generală este una de comunitate, de spirit liber şi de exprimare artistică. Refuzul faţă de materialism, dragostea pentru muzică, dorinţa de împărţi bunurile cu ceilalţi şi grija faţă de mediul înconjurător, toate acestea conferă locului o vibraţie care duce cu gândul la un fel de viaţă hippie modernă“, a explicat Matthew Karsten pentru Daily Mail.

Deşi încearcă să atragă cât mai puţin atenţia, comunitatea nu este văzută cu ochi buni de autorităţile locale, care doresc să cureţe zona de nepoftiţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite