Viaţa unui „blog-trotter“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzvan Pascu (27 de ani) a găsit formula unei vieţi trăite ca într-un weekend permanent: un blog de turism care odată investit cu timp şi strategie devine sursa visurilor îndeplinite.

Răzvan Pascu nu deţine reţeta prin care să faci milioane de euro în timpul unei partide de golf. Nu. El are reţeta la care visează majoritatea oamenilor, una mai realistă şi mult mai satisfăcătoare. Cea în care jobul zilnic se mulează vieţii pe care ţi-o doreşti, şi nu varianta în care viaţa este o rămăşiţă a jobului. Iar pentru bucureşteanul nostru, sorţii i-au rezervat şi un job la care nu ar renunţa nici în ruptul capului.

Planuri de pensie, rezolvate

Răzvan Pascu este manager Corporate Clients la Ing. Un corporatist, doar că unul tânăr şi simpatic, cum întâlneşti ceva mai rar, care se ocupă de pensiile altor corporatişti, printre altele. Dar este şi blogger. Unul dintre cei mai citiţi. Cel puţin asta se înţelege din premiul pe care l-a obţinut anul trecut pentru „Blogul anului" la gala de turism Travel Advisor. 50.000 de vizitatori unici intră lunar pe blogul său, pentru impresiile sale din numeroasele călătorii. Pentru că, înainte de toate, Răzvan este un călător.

A văzut, până la 27 de ani, în jur de 40 de ţări din America de Nord, America de Sud, Europa şi Africa. Planuri pe care alţii le fac pentru pensionare, de genul „vreau să văd Marele Zid Chinezesc, piramidele din Egipt, Armata soldaţilor de teracotă din Xi'an, cel mai sudic oraş din lume (Ushuaia), dar şi gheţarul Perito Moreno din Argentina", nu mai sunt fezabile pentru Răzvan. Sunt vise îndeplinite deja.

La rezervaţia de pinguini din Puerto Madryn, Argentina



De fapt, Răzvan îşi îndeplineşte lunar câte un vis frumos, iar de două, trei ori pe an are parte de experienţe la care majoritatea visează o viaţă. Anul acesta, de exemplu, l-a început la New York şi Miami, l-a continuat cu o croazieră în Bahamas, urmează Kenya şi Tanzania pentru că are plănuită o expediţie pe Kilimanjaro. Tot anul acesta le vine rândul Moscovei, Japoniei, dar şi unei croaziere în Danemarca şi Norvegia. Toate acestea fără să fie milionar. Sigur?

Din Brăila în Anglia

Sigur! N-a fost chiar lapte şi miere pentru Răzvan încă de la început, la fel cum aceasta nu este povestea unui băiat de bani gata care a văzut lumea pe banii părinţilor. Este călătoria unui brăilean care acum aproape 10 ani a venit în Bucureşti ca student al Facultăţii de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice. În cazul lui, această profesie lipsită de boemie a avut rezultate nesperate de el atunci.

image

Bloggerul, în oraşul său preferat, Londra



În timpul facultăţii, Răzvan a plecat în Marea Britanie pentru a lucra, pe timpul vacanţei de vară, într-un program de tipul Work and Travel. A stat cinci luni, timp în care a cules roşii şi castraveţi bio în Anglia şi în Scoţia. A reuşit să strângă bani, chiar mai mulţi decât se aşteptase iniţial, în jur de 3.000 de euro pe lună, pe care i-a dedicat călătoriilor plănuite cu mult timp în capul său. Londra, Paris şi Barcelona au fost primele destinaţii. Londra rămâne şi astăzi locul preferat din lume.

Blogul, o afacere fără program

A revenit în ţară, iar în 2008 s-a angajat în cadrul departamentului de Pensii Facultative al grupului olandez ING, iar un an mai târziu şi-a deschis blogul de turism razvanpascu.ro. A început prin a scrie materiale despre locurile în care a fost, postări care cuprindeau toate detaliile necesare unui om care vrea să plece în vacanţă.

Ideea de bază a lui Răzvan era să demonstreze că poţi călători oriunde în lume, atât timp cât te organizezi şi te interesezi de cât mai multe oferte. În trei ani, blogul a crescut exponenţial, dar asta pentru că Răzvan l-a gândit încă de la bun început ca pe o afacere şi nu l-a neglijat niciodată.

image

„Astăzi blogul îmi aduce un venit lunar de minimum 2.000 de euro din promovare, însă îmi deschide multe uşi pentru parteneriate. Oamenii din industria turismului mă cunosc şi în ultima vreme sunt implicat din ce în ce mai mult în proiecte de PR sau organizare de evenimente pentru companii din turism, proiecte care îmi aduc venituri suplimentare faţă de blog.

Am multe parteneriate cu agenţii de turism şi companii aeriene, astfel că pot alege unde vreau să merg şi ce vreau să vizitez", spune Răzvan. Acum un an a fost promovat la ING pe funcţia pe care o ocupă în prezent, iar printre avantaje se numără programul flexibil, atâta vreme cât clienţii săi sunt mulţumiţi de serviciile sale şi ale companiei. Asta înseamnă că telefonul de serviciu poate să sune la 12 noaptea, iar Răzvan trebuie să răspundă. Ceea ce face, pentru că este acolo unde şi-a dorit să fie.

Răzvan Pascu, la Stonehenge, în Anglia



„Îmi aduce satisfacţii şi îmi place ceea ce fac. Am conştientizat că doar făcând ceea ce îţi place cu adevărat poţi fi cu adevărat fericit şi poţi face lucrurile bine, astfel încât lumea să fie mulţumită de colaborarea cu tine. Am ajuns într-un moment al vieţii în care nu aş mai face ceva dacă nu mi-ar plăcea", adaugă el.

După trei ani în care a jonglat cu un job important, dar şi cu un blog care a evoluat sigur şi frumos, Răzvan spune că este mulţumit cu rezultatele muncii sale. „Nu există vreun loc din lumea asta pe care mi-l doresc să-l văd şi să nu pot. Sunt foarte fericit în acest moment şi mulţumit că pot ajunge oricând, oriunde mi-aş dori. Tot ce aş vrea să cumpăr, dar nu se poate, este puţin timp liber. Uneori singurul loc în care îmi doresc să ajung, mai mult decât orice loc de pe Planetă, este acasă", spune Răzvan.

"Nu există vreun loc pe care mi-l doresc să-l văd şi să nu pot. Sunt foarte fericit în acest moment şi mulţumit că pot ajunge oricând, oriunde mi-aş dori.''
Răzvan Pascu blogger

2.000 de euro este venitul lunar obţinut de Răzvan din publicitatea de pe site-ul său, razvanpascu.ro.

„Cred foarte mult în şansa turistică a României"

A lansat blogul dintr-un fel de necesitate care-l încerca şi pe el de fiecare dată când voia să planifice o călătorie. Lipsa informaţiilor actuale şi complete despre un loc anume îl dezarma uşor de fiecare dată.

„Mi-am dorit să le ofer altora impulsul de a călători, să le demonstrez că este foarte simplu să călătoreşti pe cont propriu şi că, dacă eşti organizat şi îţi pregăteşti din timp vacanţa, nu este atât de scump să călătoreşti", spune Răzvan. Şi i-a reuşit. Pe blogul său găseşti articole minuţioase despre toate locurile în care a fost, care nu omit detaliile cele mai importante, deseori greu de găsit pe site-urile de recomandări turistice.

Deşi pe razvanpascu.ro pot fi găsite articole despre numeroase locuri din toată lumea, cele mai citite sunt despre locurile autohtone. „În general, articolele despre România sunt foarte citite şi de aceea am şi un colaborator care călătoreste prin ţară special pentru a scrie impresii pe blogul meu. Îmi doresc ca în viitor să găsesc o companie care să devină partener unic al acestei rubrici de articole şi să o dezvolt şi mai mult. Chiar dacă îmi place să călătoresc în străinătate, iubesc în continuare România şi cred foarte mult în şansa ei turistică", spune Răzvan.

Printre locurile sale preferate din ţara noastră se numără Transilvania şi zona cetăţilor fortificate, dar şi Delta Dunării sau Gura Portiţei. Astăzi, datorită materialelor sale, are peste 11.000 de oameni care îl urmăresc pe pagina de Facebook a blogului. Reţeta: respectă-ţi cititorul.

„Oamenii vor să vadă că în spatele blogului se află tot un om. De aceea eu nu mă feresc niciodată să-mi arăt vulnerabilităţile. Ţin foarte mult la oameni şi încerc să-i ajut atât cât pot. Am o campanie prin care lunar prezint un caz social pe blog şi îl sponsorizez cu o sumă de bani. De asemenea, din călătorii le aduc cititorilor şi comentatorilor fideli magneţi de frigider. Iar pentru că eu primesc atât de multe excursii şi nu pot merge în toate, uneori le ofer drept premii la diferite concursuri pe blogul meu", povesteşte el.

Deşi a avut un plan când a început şi s-a ţinut de el, rezultatele de astăzi depăşesc cu mult aşteptările sale.  „Mi-am dorit să fie aşa, dar sincer, nici nu m-am gândit că voi ajunge chiar aici", mărturiseşte bloggerul Răzvan Pascu.

Expediţia în Kilimanjaro

Cel mai important proiect din acest an al lui Răzvan Pascu va fi expediţia de două săptămâni pe Kilimanjaro, cel mai înalt munte al Africii, în luna august. Vor fi şapte zile de urcat pe munte, apoi patru zile la safari în Kenya şi Tanzania şi alte două zile prin Nairobi. „Vreau să strâng un grup de 10 oameni, probabil manageri prin diverse companii, iar eu voi fi pentru prima dată tour-leader. Vom avea şerpaşi care ne vor căra bagajele şi cazarea se va face la cabane pe munte şi la hoteluri de lux în rest", spune el.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite