Ştiţi prea bine din anii anteriori cât de sufocante pot fi zilele, cât şi nopţile atunci când temperaturile trec de 30 de grade la umbră. Este inconfortabil şi pot avea efecte negative atât asupra sănătăţii, cât şi asupra productivitătii în casă sau la muncă.
 
Confortul unei temperaturi perfecte poate fi un avantaj foarte bun pentru familia dumneavoastră, cât şi pentru firmă. Un aer condiţionat va putea regla temperatura încăperilor pentru a nu suferi de căldură excesivă din timpul verii. Un plus este că îl puteţi folosi atât vara, cât şi iarna pentru a încălzi repede locuinţa, setând funcţiile aparatului. Se poate folosi oricând şi vă puteţi bucura de temperatura ambientală după placul dumneavoastră.
 

Funcţii importante aer condiţionat

 
Există multe modele de aer condiţionat pe piaţă, unele mai “deştepte“ decât celelalte. În funcţie de locul şi necesitatea pe care o aveţi, veţi găsi cu siguranţă aparatul care să se preteze după nevoile zilnice pe care le aveţi.
 
Vom enumera câteva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare atunci când achiziţionaţi un aer condiţionat:
 
- ventilaţie – permite recircularea aerului în cameră, fără adaos de temperatură şi poate filtra particulele de praf din atmosferă;
 
- dezumidificare – este o funcţie importantă mai ales că majoritatea locuinţelor sunt izolate termic; acesta funcţie poate controla umiditatea din aer, aerisirea camerelor putând fi realizată mult mai rar, pentru a eficientiza consumul, cât şi temperatura camerei;
 
- încălzire – poate încălzi iarna rapid, având un termostat uşor de setat pentru reglarea temperaturii;
 
- răcire – ambianţa plăcută în verile toride şi reglarea temperaturii optime a camerei;
 
- putere – se alege în funcţie de dimensiunea locuinţei sau spaţiului în care va fi folosit;
 
- wi-fi – un control mai facil pentru a îl putea seta atunci când nu sunteţi în locuinţă (îl puteţi porni înainte cu 30 de minute de a ajunge acasă pentru ca temperatura ambientală să fie exact după setările create) sau nu aveţi la îndemână telecomanda;
 
- fix sau mobil – în funcţie de necesitate, puteţi alege unul fix care va putea asigura confortul unei camere sau mobil pentru a îl putea muta uşor oriunde veţi dori.

Cât de puternic trebuie să fie aparatul în funcţie de camera pe care o am?

Puterea aerului condiţionat se face în funcţie de dimensiunile camerei sau spaţiului pe care doriţi să îl încălziţi sau să îl răciţi. Este important atunci când vreţi să achiziţionaţi un aparat de aer condiţionat să măsuraţi incaperea pentru ca acesta să poată face faţă dimensiunilor camerei unde va fi instalat.
 
Mai jos aveţi un tabel din care vă puteţi inspira pentru a alege aerul condiţionat perfect pentru spaţiul dumneavoastră.
 
Putere aer condiţionat BTU Suprafaţa comercială Suprafaţa locuinţa
 
 
Bineînţeles, această putere poate fi greşită din cauza locaţiei unde îl veţi amplasa (exemplu: bucătărie, unde aragazul şi cuptorul pot influenţa puterea aparatului), cât şi al izolaţiei pe care casa sau biroul dumneavoastră o are.
 

Fix, de tavan sau portabil?

Pe piaţa există multe modalităţi de instalare a aparatelor condiţionate. Cele mai frecvente instalări ale acestora sunt de regulă cele fixe cu ventilator exterior. Un alt aparat bun de luat în considerare este cel mobil, fiind uşor de mutat din cameră în cameră, cât şi de transportat în altă locaţie dacă este nevoie. Este mic, uşor şi are un furtun de evacuare a apei.
 
Aerele de condiţionat incorporabile în tavan sunt de regulă folosite în cadrul firmelor sau a spaţiilor foarte mari. Sunt puternice, de aceea sunt preferate mai mult să fie utilizate în sectorul comercial decât în propria locuinţă.
 
După ce v-aţi făcut o idee cam ce funcţii poate avea un aer condiţionat, putem vorbi de câteva modele pentru a vedea diferenţele de funcţii, cât şi de putere, pentru a fi siguri că cel ales acoperă camera unde doriţi să îl folosiţi:
 

1. Aparat de aer condiţionat Gree Pulsar GWH09AGA-K6DNA1A

Acest aparat are o putere de 9000 BTU, fiind perfect pentru încăperi de până la 23 mp în cazul locuinţelor şi până la 22 mp în cazul birourilor sau a spaţiilor comerciale. Este unul dintre cele mai mici aparate fixe de pe piaţă şi are o performanţă mare datorită funcţiilor sale.
 
Wi-fi-ul integrat vă poate da posibilitatea controlării de la distanţă atunci când nu sunteţi acasă, pentru a aduce temperatura ambientală la cea dorită, în momentul în care ajungeţi acasă sau la birou. Acest lucru este un avantaj major datorită economiei pe care o faceţi atunci când nu sunteţi lângă el sau poate aţi uitat să îl opriţi.
 
Are funcţie de răcire, încălzire, cât şi dezumidificarea locuinţei pentru a nu facilita dezvoltarea mucegaiului atunci când camera nu poate fi aerisită corespunzător.
 
Filtrul anti praf, anti bacterian va spori calitatea aerului, cât şi depunerile de praf pe suprafeţele din casa dumneavoastră vor fi mai mici.
 
Cele mai importante funcţii pe care acest aparat le are sunt:
 
- auto restart;
 
- auto clean – auto curăţarea filtrelor este de acum mult mai uşoară cu această funcţie inteligentă. Se realizează în maxim 30 de minute; astfel vă puteţi bucura din nou de un aer curat şi sănătos;
 
- ventilator – poate recircula aerul din cameră fără a modifica temperatura ambientală, dar permite şi curăţarea aerului din încăpere;
 
- mod turbo;
 
- autodiagnoză;
 
- dezgheţare inteligentă – în iernile geroase, acesta are o funcţie de a se auto dezgheţa, pentru a putea fi folosit rapid atunci când este nevoie de încălzirea spaţiului;
 
- timer – puteţi programa cât timp să meargă sau când să pornească;
 
- mod sleep – această funcţie se va activa atunci când temperatura a ajuns la setarea pe care aţi programat-o, aşteptând să reia ciclul de încălzire sau răcire atunci când temperatura ambientală se va schimba.
 
Vine însoţit de kitul de instalare, ceea ce poate fi un mare plus pentru bugetul dumneavoastră.
 

2. Aparat de aer condiţionat Samsung Luzon AR12TXHZAWKNEU

Aparatul de la Samsung are o putere de răcire de până la 12000 BTU, putând acoperi o suprafaţă de 30 mp. Poate răci sau încălzi casa în funcţie de anotimp, iar cu ajutorul controlului prin wi-fi îl puteţi controla de oriunde, în orice moment, pentru că atunci când ajungeţi acasă să aveţi temperatura pe care o doriţi. Această funcţie se realizează prin aplicaţia SmartThings şi funcţionează atât pe Android, cât şi IOS.
 
Îl puteţi controla şi vocal atunci când nu aveţi la îndemână telecomanda sau telefonul, prin funcţia de inteligenţă artificială a sistemului care este disponibilă în engleză, chineză, coreeană, franceză, germană, italiană şi spaniolă. AI-ul te poate ajuta prin sugerarea celor mai bune setări, pentru a crea cel mai bun mediu cu putinţă.
 
Auto clean este o funcţie care asigură în permananeta un filtru curat şi uscat, atunci când aerul condiţionat nu este folosit, împiedicând aparatia diverselor bacterii sau acarieni.
 
Cei de la Samsung au adăugat o funcţie care este foarte importantă, mai ales în vremurile acestea de scumpiri la energia electrică. Modul eco vă poate ajuta să economisiţi mai mult, dar să vă şi bucuraţi de o răcoare aşa cum doriţi. Cu această setare, el foloseşte o capacitate mult mai mică a compresorului decât în modul tradiţional.
 
Wind free Good Sleep – poate regla temperatura pentru cel mai odihnitor somn din viaţa dumneavoastră şi nu veţi simţi curenţi de aer care vă pot deranja în timpul somnului.
 
Unitatea exterioară are o greutate de 22.5 kg şi o dimenisune de 660 x 475 x 242 mm, iar unitatea interioară are o greutate de 9.1 kg şi o dimensiune de 820 x 299 x 215 mm.
 

3. Aparat de aer condiţionat Gree Fairy LCLH GWH12ACC-K6DNA1F

Aerul condiţionat de la Gree Fairy LCLH a fost lansat anul acesta, iar datorită tehnologiei inovatoare pe care o are în dotarile sale, confortul dumneavoastră în locuinţa sau birou se va schimba complet.
 
Puterea de răcire pe care o poate reda este de 12000 BTU, iar de încălzire 13000 BTU.
 
Are un consum mic de energie având clasa A++, iar kitul de instalare este inclus în pachet.
 
Funcţia wi-fi este de mare ajutor, indiferent că sunteţi acasă sau nu, putând seta temperaturile, cât şi să îl opriţi în caz că aţi plecat în grabă de acasă.
 
Şi acesta dispune de dezumidificator, auto restart, buton turbo, timer, etc.
 
Acest aparat este special datorită generatorului încorporat de cold plasmă. Aceasta funcţie asigură o calitate superioară a aerului pe care îl redă prin filtrele cu ioni, eliminând complet toate bacteriile, viruşii etc.
 
Filtrul se auto curată atunci când aparatul nu este folosit, eliminând toate particulele de praf, cât şi uscarea acestuia, pentru a nu se dezvolta bacterii.
 
Greutatea unităţii exterioare este de 24.5 kg, iar dimensiunea este de 732 x 555 x 330 mm. Unitatea interioară are o greutate redusă de doar 11 kg şi foloseşte agent de răcire R32.
 
Vine pe culoarea neagră cu un design modern şi atrăgător.
 

4. Aparat de aer condiţionat mobil TAURUS Alpatec AC 260 KT

Aparatul mobil de la Taurus este ideal pentru locuinţa dumneavoastră, putând fi mutat în orice cameră atunci când aveţi nevoie de el. Are o greutate de doar 30 kg şi o dimensiune a unităţii interioare de doar 52 – 55.
 
Puterea pe care o degajă este de 9000 BTU, fiind perfect pentru o cameră de aproximativ 20 mp.
 
Şi acesta dispune de multe funcţii pentru a crea un mediu sănătos pentru familia dumneavoastră.
 
Cu ajutorul dezumidificatorului puteţi controla mult mai uşor umiditatea din casă, nemaifiind necesar un alt aparat pentru acest lucru.
 
Se poate seta temperatura dorită, cât şi programa pentru a funcţiona în anumite intervale pe care le doriţi. Are şi funcţie de ventilare ca în cazul unui ventilator obişnuit, doar că acesta şi filtraza aerul pe care îl recirculă. Praful din încăpere se va diminua simţitor cu ajutorul acestui aparat, datorită filtrelor pe care le are.
 

5. Aparat de aer condiţionat Platinium Pint-9DS

Acest sistem este compus din două aparate interioare, funcţionând cu un singur ventilator exterior. Este mult mai economic decât cele individuale, plus că le veţi putea exploata în două camere diferite datorită funcţiei dublu split. Unul dintre aceste console are o putere de 12000 BTU, fiind perfect pentru suprafeţe de până la 32 mp şi celălalt de 9000 BTU pentru o suprafaţă de 23 mp.
 
Are clasă energetică pentru răcire A++, iar pentru incarzire A+.
 
Cu ajutorul filtrului anti mucegai cu ion de argint, veţi putea controla calitatea aerului, dar şi praful din camere va fi diminuat.
 
Funcţia de control prin wi-fi va permite un control mai bun asupra aparatelor pentru a regla temperatură mai uşor şi de la distanţă.
 
Unitatea exterioară este dotată cu un dublu split pentru a putea conecta uşor cele două aparate şi are o greutate de 34 kg şi o dimensiune de 835 x 605 x 360 mm.
 
Unitatiile din interior vin pe culoarea albă, au o greutate de 8 kg şi o dimensiune de 777 x 250 x 201 mm.
 
Sistemul dublu are avantajul major de a putea răci sau încălzi o sufragerie, cât şi un dormitor în acelaşi timp. Este perfect pentru un apartament de 2 camere; astfel aproape întreaga locuinţa va fi controlată din punct de vedere al temperaturii.
 
Un aparat de aer condiţionat se poate folosi pe tot parcursul anului şi vă poate ajuta să vă menţineţi locuinţa sau biroul curat, datorită filtrelor, cât şi cu un aer mult mai calitativ. Vara bate la uşă, iar căldurile au început deja să se resimtă. De aceea, acum este momentul oportun pentru a vă achiziţiona aerul condiţionat, de care cu siguranţă aveţi nevoie.