Vacanţă în doi: miere sau fiere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compromisul este cheia  unei vacanţe reuşite
Compromisul este cheia unei vacanţe reuşite

Unele cupluri freamătă de nerăbdare în aşteptarea deliciilor unei vacanţe romantice, în timp ce altele sunt deja angrenate într-o luptă surdă între planurile lui şi dorinţele ei.

Fie că este vorba de o pereche la început de drum, fie că este vorba de un cuplu rutinat, socoteala de acasă rareori se potriveşte cu cea din voiaj şi există mari riscuri ca promisa luna de miere să se transforme într-una de fiere.

În teorie, vacanţa ar trebui să fie un moment în care un cuplu îşi reîncarcă bateriile, un moment în care partenerii evadează din cotidian şi se regăsesc unul pe celălalt. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca o serie de condiţii să fie îndeplinite, cea mai importantă fiind aceea ca în cuplu să existe o stare de armonie.

„Vacanţa în sine nu poate fi un panaceu pentru o relaţie. Este nevoie ca bărbatul şi femeia să dorească în mod real să fie unul cu celălalt, să aibă disponibilitate unul faţă de celălalt. Chiar şi acolo unde lucrurile aparent stau bine este posibil ca timpul petrecut în doi să scoată la lumină probleme latente. Cu atât mai periculos este acest timp de intimitate forţată pentru acele perechi în care există resentimente şi aspiraţii neîmplinite", este de părere psihologul Cristina Luca, din Bucureşti.

Vacanţă activă sau de fiţe?

O vacanţă în doi poate fi ratată încă înainte de a ieşi pe uşa casei, dacă destinaţia aleasă nu le convine amândurora. Dacă bărbatul a făcut presiuni pentru o vacanţă sportivă, ea nu se va simţi în largul ei urcând pe munţi sau gătind la focul de tabără.

La fel de prost vor sta lucrurile dacă soţul va fi obligat să petreacă ore nesfârşite bifând obiective turistice şi colindând prin bazare, deşi ar fi preferat să stea pe baltă cu o bere rece alături. Este nevoie de multe negocieri pentru a alege o destinaţie care să le fie pe plac ambilor parteneri, iar cel care cedează de dragul celuilalt trebuie să o facă din toată inima şi să-şi impună să nu facă niciun fel de reproşuri pe toată durata vacanţei.

O soluţie pentru ca ambele părţi să fie fericite este împărţirea în două a concediului, astfel încât fiecare să aibă posibilitatea de a petrece măcar o săptămână pe placul său. Din păcate, adesea, considerentele financiare fac imposibil acest lucru, o familie medie fiind nevoită să facă nişte sacrificii şi pentru un singur concediu.

„Eu şi soţul meu am făcut un pact încă din primul an de căsnicie. Iarna mergem o săptămână la schi, iar vara mergem la mare. Eu nu pot să sufăr frigul şi zăpada, aşa că îmi petrec vacanţa de iarnă în piscina hotelului şi la saună. Nici lui nu-i place să stea să se prăjească la soare, aşa că mă lasă pe mine pe şezlong şi pierde timpul pe la terase sau la un tenis, dacă are cu cine juca", povesteşte Alexandra Sandu, o economistă în vârstă de 32 de ani din Bucureşti.

„La început, prietenii noştri făceau bancuri pe seama noastră, dar cu timpul au înţeles că sistemul funcţionează. Niciunul nu se simte nedreptăţit, astfel că reuşim să ne simţim bine chiar dacă de multe ori ne vedem doar la ora mesei", explică femeia.

Reproşuri, reproşuri

Chiar şi în situaţiile în care ambii parteneri sunt mulţumiţi cu destinaţia de vacanţă, dacă în cuplu există tensiuni, acestea pot răbufni în cele mai neaşteptate momente. Orice pretext e bun. Hotelul este prost pentru că el este zgârcit, mâncarea este oribilă pentru că ea a insistat să meargă la un local de lux. Se poate întâmpla ca şi prietenii cu care au plecat la drum să devină motiv de scandal, dacă sunt mai apropiaţi de ea sau de el.

„Problemele apar pentru că, în viaţa de zi cu zi, un cuplu obişnuit petrece puţin timp împreună, câteva ore după serviciu şi acelea pline de tot felul de îndatoriri casnice. Răgazul unei vacanţe oferă prilejul de a exprima, fie şi voalat, tot felul de reproşuri acumulate de-a lungul anului. Dacă soţul critică pretenţiile soţiei, el nu o face referin­du-se strict la cele de vacanţă, ci, eventual, la faptul că este prea cheltuitoare. În mod similar, dacă ea se arată nemulţumită că bărbatul petrece mai mult timp cu prietenii care îi însoţesc decât cu ea, ceea ce doreşte de fapt să spună este că el îi acordă prea puţină atenţie în general", spune psihologul Cristina Luca.

Singurătate în doi

Unul din cele mai periculoase lucruri ce se poate întâmpla într-o vacanţă este realizarea faptului că partenerii nu prea au ce să-şi spună. Această situaţie se manifestă mai ales în cazul celor care sunt deja împreună de o perioadă mai mare de timp şi au început să se îndepărteze unul de celălalt. În mod curent, acest lucru nu prea se vede pentru că ambii sunt atât de prinşi cu munca lor şi cu treburile casnice, încât au puţin timp pentru a fi cu adevărat împreună.
În concediu însă, când nu ai mai nimic de făcut, înstrăinarea este foarte greu de mascat. Cel mai jenant moment este acela al ieşirilor la restaurant, când la masă se instalează o tăcere asurzitoare. Acest gen de cupluri sunt uşor de depistat după modul în care studiază cu înverşunare meniul sau decorul de pe pereţi.

Oamenii care nu mai comunică în mod real se trezesc într-o acută lipsă de subiecte de conversaţie, atunci când nu au a se plânge de problemele de la birou ori de câţi bani au cheltuit la piaţă.  Într-o astfel de situaţie, există două opţiuni - aceea de a ignora fondul problemei, preferând să înduri cu stoicism tăcerea chinuitoare sau aceea de a face un efort de a se reconecta.

Acela dintre parteneri care sesizează fondul problemei poate încerca acest lucru în mod discret, căutând în memorie lucrurile despre care obişnuiau să discute la începutul relaţiei, glumele pe care le făceau, animând astfel atmosfera. Soluţia radicală ar fi atacarea fondului problemei, respectiv examinarea cauzelor care au dus la înstrăinare, însă puţini sunt cei care au curajul de a face acest lucru, de teamă să nu scoată la lumină nemulţumirile reciproce, învenind astfel şi vacanţa, şi relaţia.

"Vacanţa în sine nu poate fi un panaceu pentru o relaţie. Este nevoie ca bărbatul şi femeia să dorească în mod real să fie unul cu celălalt.''
Cristina Luca psiholog

Şapte paşi pentru un concediu perfect

Cei care se pregătesc să plece într-o vacanţă în doi nu trebuie să dispere. Există o serie de măsuri ce se pot lua astfel încât concediul să fie unul reuşit, scrie site-ul yourtango.com.

1Fiţi  modeşti

Dacă bărbatul pleacă la drum cu gândul de a arăta ce deştept e şi ce bine se descurcă într-un loc străin sunt mari şanse ca lucrurile să meargă prost. Asta se întâmplă atât în cuplurile aflate la început de drum, când bărbatul simte nevoia să epateze, cât şi în familiile cu vechime, când el a hotărât în sinea sa că nevasta nu e bună de nimic şi nu s-ar descurca fără el. Un bărbat inteligent va opta pentru cooperare cu soţia, consultându-se de pildă în privinţa rutei de urmat, a hotelului cel mai bun sau a maşinii pe care s-o închirieze. În acest mod simplu, chiar dacă iese ceva prost, niciunul nu va putea să-i scoată ochii celuilalt.

2 Aveţi grijă unul de celălalt

Mai ales când vă aflaţi într-o ţară străină, este bine să vă păziţi reciproc. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte bunurile personale, mai ales actele, cât şi în ceea ce priveşte evitarea situaţiilor neplăcute. Dacă soţul ştie că soţia este mai împrăştiată, este preferabil să fie atent la locul unde ea îşi lasă geanta. Necazurile pricinuite de pierderea actelor şi banilor sunt cu mult mai mari decât eventuala satisfacţie de a-i arăta încă o dată cât este de distrată şi cât îl deranjează acest lucru în viaţa de zi cu zi. Totodată, dacă ştie că bărbatul nu prea ţine la băutură, o femeie deşteaptă va avea grijă să-l tempereze, mai ales atunci când se află într-un local mai dubios, plin de localnici care par puşi pe gâlceavă. Poate să-i reproşeze că-i beţiv când se întorc acasă.

3 Cunoaşteţi-vă limitele

Una dintre cauzele pentru care vacanţele ies prost sunt planurile nerealiste. Dacă soţul insistă să facă un drum lung pe jos, este probabil ca ea să obosească şi să devină foarte iritată. Acelaşi lucru este valabil în cazul celor care îşi propun să viziteze toate punctele de atracţie şi să se pozeze peste tot ca să aibă ce arăta la întoarcere. Abordarea prudentă este de a face o selecţie a lucrurilor care le fac plăcere şi îi interesează pe ambii parteneri. În definitiv, nu este musai să te pozezi în faţa tuturor statuilor din Florenţa doar pentru că aşa a făcut şi Popeasca de la etajul 3.

4 Nu vă lăsaţi călcaţi în picioare

Dacă aţi ales un circuit organizat, s-ar putea să constataţi că programul este prea obositor şi poate nu aveţi chef să pierdeţi ore întregi la shopping. Trebuie să spuneţi acest lucru ghidului şi să vă rupeţi de grup, fie şi pentru câteva ore, pentru a vizita, de pildă, un loc care nu este inclus în program. Este preferabil să vă spuneţi răspicat punctul de vedere, decât să bombăniţi tot timpul. Soţia va aprecia un bărbat care ştie să se facă respectat.

5 Purtaţi-vă  civilizat

Nimic nu este mai enervant într-un concediu decât o persoană care se vaită fără încetare. Sigur că trebuie să vă asiguraţi că drepturile vă sunt respectate, dar nu e cazul să faceţi reclamaţii tot timpul, ba că nu sunt suficiente şezlonguri pe marginea piscinei, ba că turiştii de altă naţie au prea mult tupeu. Vacanţa este un prilej de relaxare şi este mai bine să nu irosiţi această ocazie în discuţii inutile. În loc să vă plângeţi că n-aveţi loc lângă piscină aşezaţi-vă într-un colţ mai izolat şi profitaţi de linişte pentru a sta de vorbă.

6 Respectaţi-vă reciproc

Compromisul este cheia unei vacanţe reuşite. În loc să râdă de soţia care insistă să caşte gura la toate buticurile cu bijuterii, deşi evident nu-şi poate permite mare lucru, este de preferat ca soţul s-o lase să-şi facă cheful şi el să se relaxeze cu o bere la terasă. La fel, nu e nicio nenorocire dacă soţul vrea să se trezească înainte de răsărit pentru a prinde ultravioletele. Atâta timp cât nu-i impune soţiei să-i ţină companie pe plaja pustie nu e nicio problemă.

7 Fiţi  realişti

De multe ori, o vacanţă te lasă cu un gust amar atunci când pleci plin de speranţe la drum şi constaţi că locul ales nu este chiar cum credeai. Acest lucru se întâmplă mai ales când alegi o vacanţă despre care alţii ţi-au spus că ar fi nemaipomenită. Dacă prietenii v-au recomandat o vacanţă all-inclusive în Turcia, s-ar putea să vă treziţi că vă plictisiţi de moarte, iar urletele permanente ale nenumăraţilor copilaşi vă scot din minţi. Din nou, în alegerea unei destinaţii trebuie să ţineţi cont de preferinţele personale şi să găsiţi un loc potrivit pentru amândoi.

Sex şi relaxare

Orice vacanţă în doi, fie că este vorba de luna de miere ori de o simplă escapadă de weekend, nu poate fi decât benefică pentru cuplu dacă se alocă timp suficient pentru sex şi relaxare, este de părere psihologul american Laurie Watson. „Erotismul, plăcerea, atingerea, odihna şi relaxarea trebuie să aibă prioritate absolută dacă se doreşte o înnoire a relaţiei, o reconectare tangibilă între doi oameni", spune Watson.

Pentru nopţi pline de pasiune este necesar ca activităţile din timpul zilei să nu fie peste măsură de extenuante. În plus, ambii parteneri trebuie să limiteze consumul de alcool la cină, pentru că, deşi te binedispune, băutura amorţeşte simţurile. Nu în ultimul rând, femeia trebuie să nu neglijeze costumaţiile sexy, inclusiv haine şi accesorii adecvate pentru vreo fantezie de care nu au timp în restul anului. Şi bărbatul poate să-şi surprindă partenera, cu petale de flori presărate pe pat, lumânări parfumate, o sticlă de şampanie şi muzica ei favorită.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite