Urmărește la noapte ploaia de ”stelele căzătoare de vacanță”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perseide 2012
Perseide 2012

E timpul să vă faceți o listă cu dorințe, pentru că la noapte va ploua cu stele căzătoare! Perseidele își vor face apariția pe cer, predicțiile avânsând un număr de 100 de meteori pe oră.

Astronomii susțin că cei mai mulți meteori vor putea fi zăriți în noaptea de 11 spre 12 august, dar şi în cea de 12 spre 13 august. Din păcate, ploaia de stele își va atinge punctul maxim pe 12 august, în jurul orei 16.00. Cum în România va fi zi, astronomii recomandă celor interesați să observe fenomenul în cele două nopți, însă spre dimineață.

Se pare că doar locuitorii din vest vor avea parte de cer senin în aceste două nopți, așa că ei vor vedea mult mai bine "stelele căzătoare de vacanță".

Predicţiile spun că se vor vedea maximum 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseus.

Potrivit Observatorului Astronomic, orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia este o "perseidă". Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Ploaia de stele coincide cu alinierea planetelor

Spre dimineață, planetele Venus și Jupiter se vor alinia cu Luna. Acest fenomen suscită interesul superstițioșilor, care cred că o asemenea aliniere aduce fenomene meteorologice extreme, precum tsunami, cutremere sau uragane.

Numără stelele cu ajutorul aplicațiilor NASA

NASA pune la dispoziția curioșilor o aplicație numită "Meteor Counter", disponibilă atât pentru smartphone-urile care rulează iOS (iPhone), cât și cele care au Android pe ele.

Meteor Counter înregistrează date importante legate de fiecare meteor, respectiv ora, magnitudinea, latitudinea și longitudinea. Apoi, datele surprinse de tine vor fi trimise cercetătorile NASA pentru a fi analizate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite