Unu din 25 de manageri poate fi un psihopat

Calităţile unui bun manager sunt, de cele mai multe ori, identice cu simptomele unui psihopat, arată un studiu ştiinţific al Universităţii British Columbia din Canada, realizat pentru un documentar ce va apărea miercuri la BBC2.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concluzia studiului este că unu din 25 de şefi poate fi un psihopat. Spre deosebire de aceştia, în rândul oamenilor obişnuiţi procentajul psihopatiei este de doar 1%.  Profesorul de psihologie Paul Babiak a dezvoltat un chestionar de 111 întrebări, în colaborare cu expertul în psihopatie Bob Hare, pentru a descoperi câte persoane care ocupă o poziţie superioară au cu adevărat probleme mentale. Unul din scopurile studiului a fost să se facă diferenţa între calităţile unui şef bun şi semnele unui psihopat, deoarece acestea pot fi confundate cu uşurinţă.

„Tendinţa naturală a psihopaţilor este de a fi şarmanţi. Combinând această calitate cu o poziţie de top, psihopatia poate fi confundată cu un leadership de calitate", a spus profesorul Babiak, citat de publicaţia britanică „The Telegraph". De asemenea, el a mai precizat că, deşi unui psihopat îi lipseşte în totalitate implicarea emoţională, aceasta poate fi mimată cu uşurinţă.

Analizând performanţele profesionale ale şefilor ce suferă de afecţiuni psihice, studiul a relevat că aceştia nu sunt atât de performanţi pe cât s-ar crede. Deoarece psihopaţii sunt lipsiţi de empatie, spiritul lor de echipă va fi scăzut, iar rezultatele pozitive pe termen lung lipsesc. „Trebuie să privim aceste persoane ca unele fără conştiinţă. Caută adrenalina, se plictisesc rapid. Mediul corporatist este unul perfect pentru psihopaţi", a conchis profesorul Paul Babiak.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările