Un oraş american interzice vânzarea unor creme de protecţie solară. Care este motivul FOTO

Un oraş american interzice vânzarea unor creme de protecţie solară. Care este motivul FOTO

FOTO 123 RF

Încă un oraş american de coastă, Key West din Florida, se alătură celor care interzic vânzarea anumite creme de protecţie solară. Ei susţin că ingredientele chimice care ajung în apă ar putea vătăma recifurile de corali.

Ştiri pe aceeaşi temă

O nouă dezbatere ia amploare: protejarea oceanului sau protejarea pielii oamenilor de expunerea la soare? Interdicţia oraşului american urmează să între în vigoare din 2021, iar comunitatea medicală este deja în alertă.
 
Razele ultraviolete de tip A emise de soare penetrează straturile profunde ale pielii şi sunt asociate cu melanomul, cea mai gravă formă de cancer de piele. Există, în acelaşi timp, şi raze ultraviolete de tip B, „vinovate“ pentru arsurile de la soare.
 
În timp ce unele creme de protecţie solară acţionează ca un ecran doar pentru un tip de radiaţii solare, Academia Americană pentru Dermatologie spune că oxybenzona este printre puţinele substanţe aprobate care poate bloca ambele tipuri de radiaţii.
 
Numai că acest controversat ingredient se încadrează într-o clasă de risc ridicată - 9 din 10 - chiar şi pentru organism, fără să mai punem la socoteală pericolul reprezentat pentru fragilul ecosistem al oceanelor, potrivit kittv.com. 

„Nu doar coralii sunt ameninţaţi. Sunt substanţe toxice, de asemenea, pentru peşti şi pentru alge. Oxybenzona acţionează aproape ca un erbicid“, explică cercetătorul marin Craig Downs. 
 
„Recomandările AAD se bazează pe dovezile ştiinţifice existente şi pot evolua dacă ştiinţa evoluează, dar acum cercetarea nu este foarte convingătoare“, a spus şi dermatologul Terrence Cronin.
   
CreditWilfredo Lee/Associated Press

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: